Homepage » Baltische Staten

Reizen Baltische Staten - Aanbod van groepsreizen, rondreizen, individuele reizen, wandel en fietsreizen door de Baltische Staten. Boek uw vakantie naar Estland, Letland en Litouwen.

Sorteren op

Logies en ontbijt

Reizen naar de Baltische Staten. Tijdens deze 15-daagse fly-drive door de Baltische Staten brengt u een bezoek...

Logies en ontbijt

Reizen naar de Baltische Staten. Gedurende deze fietsvakantie door Litouwen ontdekt u de indrukwekkende dorpen...

Logies en ontbijt

Reizen naar de Baltische Staten. Tijdens deze rondreis van 8 dagen bezoekt u de 3 hoofdsteden van de Baltische...

Logies en ontbijt

Reizen naar de Baltische Staten. Onze 8-daagse klassieke rondreis door de Baltische Staten in Estland, Letland...

Logies en ontbijt

Reizen naar de Baltische Staten. Tijdens deze prachtige rondreis naar Estland, Letland en Litouwen krijgt u ni...

Logies en ontbijt

Reizen naar de Baltische Staten, Finland en Rusland. Tijdens deze rondreis bezoekt u de middeleeuwse hoofdstad...

Logies en ontbijt

Reizen naar de Balkan. Er was een tijd waarin mensen zeiden dat de Balkan het 'kruitvat van Europa " is. Inder...

Logies en ontbijt

Reizen naar de Baltische Staten, Finland en Rusland. Tijdens deze unieke rondreis bezoekt u twee van de drie B...

Logies en ontbijt

Reizen naar de Baltische Staten. Deze 16-daagse rondreis door de Baltische Staten is dé uitgekozen reis voor d...

Logies en ontbijt

Reizen naar de Baltische Staten, Finland en Rusland. Tijdens deze rondreis door Estland, Letland, Litouwen, Fi...

12

TIPS EN INFORMATIE OVER UW VAKANTIEBESTEMMING:
BALTISCHE STATEN – ESTLAND, LETLAND & LITOUWEN

Drinkwater
Het kraanwater in de Baltische Staten is niet overal drinkbaar. In Estland is het veelal wel mogelijk, maar wij raden u aan om dit ter plaatse na te vragen of om mineraalwater te drinken, het is praktisch overal te koop.

Fooien
De situatie m.b.t. tot het geven van fooien is vergelijkbaar met de situatie bij ons, hoewel het geven van een fooi van toeristen wel wordt verwacht. De fooi bedraagt ca. 10 % van de rekening.

Geldzaken
In de Baltische Staten kan (naast de lokale valuta) ook betaald worden met creditcards (Mastercard en Visa, niet American Express worden geaccepteerd). Tegenwoordig kunt u ook gemakkelijk pinnen.

Gezondheid
Vergeet niet anti-muggenolie of spray mee te nemen, evenals middelen tegen de beet, zoals Prikweg, After-Bite, Azaron. Deze middelen zijn niet overal in de Baltische Staten te koop. Daarnaast adviseren wij u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van ca. 25 - 50 °C. kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend kunt bestrijden.

Grensdocumenten
Voor een rondreis door de Baltische Staten dient u officieel te beschikken over een Europees paspoort of identiteitskaart, die nog minimaal 3 maanden na terugkomst geldig dienen te zijn. Wanneer u niet de Europese nationaliteit bezit, raden we u aan navraag te doen bij de ambassade.

Kledingadvies
Wat betreft kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en T-shirts is hier echter geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters en kerken.

Klimaat
De kustgebieden aan de Oostzee hebben veel weg van een zeeklimaat, landinwaarts ziet men de kenmerken van een landklimaat: droger, warmer in de zomer en kouder in de winter. De (korte) zomers zijn aangenaam, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot rond de 25°C. 's Winters kan het erg koud zijn met temperaturen ver onder nul, in januari zelfs tot min10 °C. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in de zomer erg lang. In juni gaat de zon nauwelijks onder en in augustus is het om 22.30 uur nog licht.
De aangenaamste perioden zijn de lente en de vroege herfst. Houd er echter wel rekening mee dat het dan soms flink kan regenen.

Openingstijden
Banken: maandag t/m vrijdag: 9.00 tot 12.00 (soms 13.00 uur) en na een uur middagpauze tot 17.00 uur.

Post
Postkantoren in Estland, Letland en Litouwen zijn doorgaans van maandag t/m vrijdag geopend van 8.00 uur of 18.00 uur, op zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Tijdsverschil
In de Baltische Staten is het 1 uur later.

Vaccinaties
We raden u aan voor de meest recente informatie bijtijds uw huisarts, Tropisch instituut of de GG & GD te raadplegen.

Valuta
De nationale munteenheid in Estland is de Euro.
De nationale munteenheid van Letland de Euro.
De nationale munteenheid in Litouwen is de litas (LTL) die weer onderverdeeld is in 100 centas. Munten zijn er van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 centas. Daarnaast zijn er briefjes van 10, 20, 50, 100, 200 en 500 litu. Er bestaan ook bankbiljetten van 1, 2 en 5 litai, maar die worden steeds zeldzamer. Voor één euro krijgt u ongeveer 3,45 litu.

Contante euro’s kunt u wisselen in hotels, op luchthavens, in wisselkantoren (vaak ook na kantooruren geopend) en in bus- en treinstations. In de steden kunt u bijna overal pinnen. Uiteraard is het altijd handig ook wat contante euro's achter de hand te hebben. Creditcards worden geaccepteerd in hotels, restaurants, winkels en banken.
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur geopend. Wisselkantoren van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur, sommige zijn op zondag open en het komt ook voor dat wisselkantoren 24 uur per dag geopend zijn.

Voltage
De voltage in de Baltische Staten is 220 Volt. Stopcontacten zijn hetzelfde, hoewel sommige dikke stekers problemen op kunnen leveren. Een verloop- of wereldstekker kan handig zijn, een adapter is niet nodig.

Veiligheid
De Baltische Staten kennen evenals vele andere landen ter wereld criminaliteit. Met name in de hoofdsteden en op drukke plaatsen (markten, busstations, pleinen e.d.) is het zaak om goed op te letten. Met een paar kleine voorzorgsmaatregelen kunt u een hoop ellende vermijden: draag uw waardepapieren en groot geld altijd verborgen onder uw kleding, draag uw tas of rugzak bij voorkeur op uw buik en draag tassen en fotocamera’s kruislings en niet losjes over de schouder. Echter zullen de Baltische Staten zeker geen landen zijn waar u zich onveilig voelt.