Terug


Uw detailsHotel Details
Vlucht Details
Prijsdetails
Prijsdetails

Hotel Details

Maak uw keuze voor de prijsdetails

Homepage » Bulgarije » Sofia »
Bulgarije, 12-Daagse Nederlandstalige rondreis Bulgarije HP Bewaar dit hotel

Bulgarije / Sofia

Reizen naar Bulgarije. Deze prachtige rondreis door Bulgarije laat u kennismaken met de vriendelijke bevolking, de adembenemende natuur en rijke cultuur. Gedurende deze Nederlandstalige groepsreis van 12 dagen door Bulgarije komen door de bergen en langs de Zwarte zeekust en kunt u het dagelijkse leven van de Bulgaren bewonderen. Bulgarije kent een lange geschiedenis en een fascinerend cultuur erfgoed met het oudste goud van de wereld. Maak een vakantie door het schitterende Bulgarije.
Kies uw vertrek datum
Verzorging
Selecteer uw gewenste reisperiode
Aantal dagen
Selecter aantal kamers
Selecteer kamer type 1
Kies uw vertrek datum
Vertrek »
Aantal nachten
11 nachten
Ma
20
1349
 « EerderLater »

 


Tijdens deze reis verblijft u in comfortabele en sfeervolle 3-sterren hotels, die zorgvuldig door ons geselecteerd zijn. In het binnenland verblijft u meestal in leuke, kleinschalige landelijke hotels, waar u optimaal kunt genieten van het dorpsleven, het eten, de cultuur, de natuur en de gastvrije bevolking. In de steden verblijft u in goede middenklasse hotels, waar mogelijk, op loopafstand van alle bezienswaardigheden en het gezellige centrum. Bij uw reispapieren ontvangt u een hotellijst met foto´s en beschrijvingen van de accommodaties. Alle kamers zijn voorzien van eigen badkamer met bad of douche en toilet. Niet alle hotels hebben een lift, maar er is altijd een kofferservice mogelijk. De meeste hotels hebben een airco of ventilator, behalve de hotels in de bergen waar deze niet nodig zijn.

Bijzonderheden:
-
Minimaal 10 deelnemers

Inclusief:
- Retourvlucht vanaf Amsterdam, Dusseldorf of Brussel met Air Bulgaria. De keuze geeft u op bij boeking en is gegarandeerd 
- Deskundige lokale Nederlandstalige gids
- Gratis taalgidsje Wat & Hoe Bulgaars
- Overnachtingen in comfortabele middenklasse hotels op basis van half pension
- Transfer van de luchthaven naar het hotel en v.v.
- Alle vervoer ter plaatse met airco
- Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
- Luchthavenbelastingen en toeslagen

Exclusief:
- Reserveringskosten

Bijzonderheden:
Deze reis is gegarandeerd bij minimaal 10 personen

TIPS EN INFORMATIE OVER UW VAKANTIEBESTEMMING: BULGARIJE

Elektriciteit
De netspanning in Bulgarije is hetzelfde: 220-240 volt. Soms in binnenlandse dorpen kan het zijn dat men een wereldstekker nodig heeft, maar dit komt zelden voor.

Eten en drinken
Restaurants:
In de restaurants in de vakantiegebieden is de smaak van het eten nogal eens afgestemd op het toerisme, waardoor de identiteit van de traditionele keuken aan het verwateren is. Nu er veel meer kritische Westerse toeristen over de vloer komen is er een kentering zichtbaar, vooral in de restaurants van de wat duurdere hotels langs de Zwarte Zee en in Sofia. Een keten van folklorerestaurants werden opgezet, de zogenaamde mehani. Over het algemeen kan men in dergelijke gelegenheden goed en bovendien gezellig eten. Niet alleen omdat het personeel er beter is opgeleid, maar ook omdat deze restaurants (kennelijk) prioriteit krijgen bij de bevoorrading en distributie van levensmiddelen. Vrijwel alle folklorerestaurants zien er uitstekend verzorgd uit en s avonds krijgt men er naast een spotgoedkope maaltijd, bovendien een folkloristische show voorgeschoteld.

Maaltijden
De Bulgaarse keuken bestaat vooral uit vlees- en visgerechten. Vooral in de kustgebieden is de keuze aan visgerechten zeer uitgebreid. De Bulgaarse keuken kent veel Turkse, Griekse en Westerse invloeden.
Enkele gerechten:
• Tarator: koude yoghurt en komkommersoep
• Kavarma: stoofpot van vlees met groenten
• Gyuvech: gestoofde groenten met lamsvlees
• Kyufteta: kruidige gehaktballen of hamburgers
• Schapenkaas: tijdens vrijwel alle maaltijden in hotels en restaurants komt schapenkaas voor.
• Kyopulo: een salade van gegrilde aubergines, paprika, knoflook en peterselie.

Drinken
In Bulgarije kan men beter geen kraanwater drinken, voorzichtigheid is geboden. Een fles mineraalwater kost nog geen 30 Eurocent en dit is verkrijgbaar in elke supermarkt, kiosk en benzinestation. Rakia is de bekendste Bulgaarse drank. Het wordt op ambachtelijke wijze gemaakt. Elk dorp heeft een eigen stokerij. Rakia wordt gemaakt van druiven of pruimen.

Sterke drank:
Bulgarije neemt als wijnland een sterke positie in. Over de kwaliteit van de Bulgaarse wijn zijn de meeste kenners het eens. Een rode Bulgaarse Cabernet Sauvignon bijvoorbeeld, gemaakt van de gelijknamige beroemde wijndruif, kan zich zeker meten met zijn Franse soortgenoten, maar is aanzienlijk goedkoper. Ook bier wordt veel gedronken.

Koffie en thee:
Bulgaren drinken meestal Turkse koffie (Tursko kafe: zwart met veel suiker). Vaak kan men ook espresso krijgen of koffie met melk. De kwaliteit van de koffie is evenwel erbarmelijk. Geroutineerde Bulgarije-gangers herkent men dan ook aan een meegebrachte pot vertrouwde oploskoffie.

Fooien
U bent natuurlijk geheel vrij in het bepalen van de hoogte van uw fooi of helemaal geen fooi. Toch is het in Bulgarije gebruikelijk om een fooi te geven van zo'n 5-10% van de totale rekening. In restaurants en in cafés is het gewoonte wat wisselgeld te laten liggen. In hotels is het gebruikelijk om de mensen van de bagage een Lev te geven, ook voor een kamermeisje is dit gebruikelijk.

Fotograferen en filmen
U mag in Bulgarije overal foto's maken of filmen, met uitzondering van militaire plaatsen, grensposten, havens en vliegvelden, en in overheidsgebouwen. Bij sommige kloosters, musea en opgravingen moet u eerst iets bijbetalen om te mogen filmen of fotograferen. Dit staat duidelijk bij de toegang aangegeven. Als u mensen wilt fotograferen, vraag dan wel om toestemming.

Geld- en bankzaken
De naam van de Bulgaarse munteenheid is de Lev, meervoud leva en de officiële afkorting van de lev is BGN.
1 lev is weer onderverdeeld in 100 stotinki, dat zijn de Bulgaarse centen.
1 Euro is ongeveer 1,96 lev (01-11-19).
U kunt op veel plaatsen in Bulgarije pinnen of geld wisselen bij een van de vele wisselkantoren of banken. Bekijk echter wel eerst kritisch de koers, want dat kan zeer verschillen, probeer waar nodig af te dingen op de wisselkoers. In hotels krijgt u ook veelal een zeer slechte koers.
Geldige pin en creditcard zijn: Eurocard, MasterCard, Maestro, Cirrus, JCB, VISA, VISA Election.
Invoer of uitvoer van buitenlandse deviezen of Bulgaarse Leva tot een bedrag van (de tegenwaarde van) 8.000 leva (1 Euro is ca. 1,96 lev) is toegestaan. Van bedragen daarboven dient aangifte te worden gedaan. Hier dient strikt de hand aan te worden gehouden. Het niet declareren is volgens de Bulgaarse wet strafbaar. Bij bedragen boven de 25.000 Bulg. Leva dient ook de herkomst te worden gemeld.

Gezondheid
De gezondheidszorg in Bulgarije is niet te vergelijken met die in Nederland, toch is de kwaliteit die wordt geboden zeker niet minder. Sinds 1999 werkt Bulgarije aan een drastische hervorming van de gezondheidszorg. De belangrijkste peilers daarvan zijn een ziektekostenverzekering en een landelijk netwerk van huisartsen. In 2002 werd 4,7 procent van het bruto binnenlands product besteed aan de gezondheidszorg. Dit komt neer op bijna 75 euro per persoon.
De particuliere gezondheidszorg neemt een steeds belangrijkere positie in. Het aantal particuliere ziekenhuizen is nog niet zo groot, maar steeds meer specialisten beginnen privé-praktijken binnen de faciliteiten van publieke zorginstellingen. Zolang de inkomens in Bulgarije nog laag zijn, blijven de bestedingen aan particuliere zorg echter beperkt en alleen beschikbaar voor de allerrijksten.
•  Apotheken
In Bulgarije zijn ook genoeg en goed uitgeruste apotheken die u de geneesmiddelen en medicijnen kunnen bezorgen die ook in Nederland zijn te verkrijgen. Belangrijk hierbij is dat u wel de Latijnse benaming van het geneesmiddel of medicijn meeneemt. Hierdoor weet de Bulgaarse apotheker feilloos welk medicijn of geneesmiddel hij moet maken. De apotheken zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 19:00 uur en op zaterdag tot 14:00 uur. In de grote steden zijn de dienstdoende apotheken 24 uur per dag open. Pijnstillers zijn eenvoudig te verkrijgen zonder recept zowel bij de apotheek als ook bij de drogist. Wanneer u medicijnen of geneesmiddelen in Bulgarije koopt dan zult u dat direct contant moeten voldoen, het is daarom van belang hiervan een bon te vragen zodat u dit bij thuiskomst kunt declareren bij uw verzekering.
De omvang van de markt voor geneesmiddelen bedroeg in 2003 622 miljoen lev, oftwel 316 miljoen euro. Grofweg tweederde van de totale omzet is afkomstig uit het buitenland. Uit Nederland werd voor 9,5 miljoen euro geïmporteerd.
De belangrijkste lokale leveranciers van geneesmiddelen zijn Balkanpharma en Sopharma. Balkanpharma is in IJslandse handen en exporteert een groot deel van de productie. Bulgarije is netto-exporteur van geneesmiddelen.
Alle geneesmiddelen dienen vooraf in Bulgarije te worden getest en geregistreerd. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij het Bulgarian Drug Agency. De toetsingscriteria zijn al grotendeels op Europese leest geschoeid.
•  Medische hulpmiddelen
De markt voor medische hulpmiddelen werd in 2003 op ruim 52 miljoen euro geschat. Dit komt neer op minder dan 7 euro per persoon, ongeveer een tiende van de marktomvang in de Europese Unie. Veel producten zijn afkomstig uit het buitenland, met name uit Duitsland en de Verenigde staten. Ook Nederland is een belangrijke leverancier van medische hulpmiddelen en apparatuur.
Een lokale agent is voor distributie in Bulgarije essentieel. Iemand die goed is ingevoerd in de branche en de juiste contactpersonen heeft, weet de goede ingangen wel te vinden. Om de markt te verkennen is een bezoek aan een vakbeurs de moeite waard.

Vaccinaties:
De informatie omtrent vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.

Nog enkele adviezen voor een prettige verblijf:
Gun uw lichaam en geest de tijd om zich rustig aan te passen aan de nieuwe locatie. Vermijd spanningen, plan niet meteen van alles. Doe het de eerste dag in ieder geval kalm aan. Als u goed uitgerust bent, kunt u alle nieuwe indrukken etc. het beste verwerken en heeft u genoeg energie om veel te doen. 

Wegennetwerk
Het wegennetwerk is anders als in Nederland of België. Houdt er rekening mee dat er een langere reistijd geldt dan thuis. De gemiddelde snelheid is 70 km per uur en de wegen zijn niet allemaal in optimale staat.

Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.

Paspoort:
Voor een vakantie naar Bulgarije heb je een paspoort of identiteitskaart nodig, die op dag van vertrek uit Bulgarije nog geldig is.

Visum:
Voor Bulgarije heb je bij een verblijf korter dan 90 dagen geen visum nodig. Voor meer informatie of online regelen van je visum kan je terecht bij de ambassade van Bulgarije.

Douanebepalingen:
Over wat je meer dan toegestaan meeneemt zul je belasting moeten betalen over alles wat uitkomt boven het maximum. Een boete bij grove overtreding lijkt me ook vrij waarschijnlijk.
Wat mag je voor eigen gebruik per volwassene meenemen binnen de Europese Unie?
- 800 sigaretten (= 4 sloffen van 200 sigaretten)
- 400 sigaren of cigarillo's
- 1 kilo tabak (bijvoorbeeld 20 pakjes shag)

Post, internet en telefoon
Post:
Een poststuk of kaart zal er doorgaans een week over doen om vanuit Bulgarije Nederland te bereiken. Postzegels kunt u in Bulgarije uitsluitend kopen bij het postkantoor, in het Bulgaars is dit:” ïoøa” soms gevolgd door posta. De postkantoren zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 20:00 uur en op zaterdag tot 13:00 uur.

Internet: Breedband internet is vrij algemeen beschikbaar en van goede kwaliteit. Bulgarije telt buiten Sofia vrijwel geen cybercafés. Slechts een zeer klein aantal restaurants, hotels en bars in Sofia biedt draadloos internet aan. Vaak is dit gratis.

Telefoon: Om vanuit Bulgarije naar Nederland te kunnen bellen, kiest u 0031 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer.
Om naar Bulgarije te bellen, kiest u 00359 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer.
In Bulgarije kunt u uiteraard ook gewoon met uw mobiele telefoon bellen. Mobiel bellen vanuit Bulgarije naar huis is geen probleem en kan via de volgende mobiele providers:
MobilTEL AD
Cosmo Bulgaria
vivatel 

Taal
Bulgaars is de officiële en gemeenschappelijke taal van Bulgarije. In de toeristische gebieden kunnen vakantiegangers over het algemeen terecht met Engels of Duits.

Tijdsverschil
In Bulgarije is het één uur later dan in Nederland. In het voorjaar en het najaar schakelt Bulgarije net als de rest van Europa over op winter- of zomertijd.

Criminaliteit
De kans dat een vakantieganger in Bulgarije met criminaliteit te maken krijgt, is zeer gering. Het is echter wel verstandig de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Laat geen kostbare spullen zichtbaar in de huurauto achter en huur voor waardevolle bezittingen bijvoorbeeld een kluisje in het hotel of appartementencomplex.

 

Tek imaj görülecek diğerleri display:none tıklayınca açılacak

  BUL13

 • Dag 1 – Sofia – Koprivshtitsa
  In de ochtend vertrekt u naar Sofia, waar u in de loop van de middag arriveert. Hier wordt u opgehaald door uw Nederlands sprekende gids. Wij vertrekken daarna richting Koprivshtitsa, het meest kleurrijke bergstadje van Bulgarije. Koprivshtitsa bevindt zich in het hart van het Sredna Gora gebergte op 950 meter boven de zeespiegel waardoor het tot één van de hoogst gelegen plaatsen van het land behoort. Daarnaast heeft de stad een belangrijke historische rol gespeeld bij de bevrijding van Bulgarije van de Ottomaanse bezetters. Hier werd in april 1876 het eerste schot gelost en daarmee de aanzet gegeven van de grootste opstand tegen de 500 jaar Ottomaanse overheersing dat uiteindelijk tot de vrijheid van Bulgarije heeft geleid. Juist hierdoor maar ook vanwege de bijzondere sfeer en de goed bewaarde schilderachtige oude huizen van de tijd van de nationale wedergeboorte, is de hele stad tot een openluchtmuseum verklaard en wordt druk bezocht door zowel Bulgaren als vele buitenlanders.

  Dag 2 – Koprivshtitsa – Troyan – Veliko Tarnovo
  Na het ontbijt maken we een wandeling door het kleurrijke, historische centrum van Koprivshtitsa en bezoeken enkele prachtig beschilderde huizen. Hier leren wij meer over het verleden van de stad en haar rol bij de bevrijding van Bulgarije. Daarna passeren we via de hoogste bergpas van Bulgarije, Beklemeto, richting Troyan. Op het hoogste punt van de pas, staat een communistisch monument in de vorm van een Ark, een Vrijheidsbeeld, ter nagedachtenis van de gesneuvelde Russische soldaten, tijdens de gevechten met het Ottomaanse leger. Boven op de pas heeft u een prachtig uitzicht over het Balkan gebergte. We bezoeken in Troyan het gelijknamige klooster. Dit is één van de mooiste kloosters van het land, dat bekend staat om zijn schitterende fresco’s en wonderbaarlijke icoon van de Heilige maagd met drie handen, die volgens gelovigen geluk en gezondheid brengt. In de namiddag komen wij aan in de Tsarenstad Veliko Tarnovo, waar wij de volgende 2 nachten gaan verblijven.

  Dag  3 – Veliko Tarnovo – Arbanassi– Veliko Tarnovo
  Vandaag bewonderen we Veliko Tarnovo, die van de 12e tot 14e eeuw de hoofdstad van het Tweede Bulgaarse tsarenrijk was en tegenwoordig als één van de meest fascinerende plekken van het land wordt beschouwd. Het is één van de plaatsen in Bulgarije waar de rijkdom van de middeleeuwen goed bewaard is gebleven. Wij beginnen met een bezoek aan het juweel van Tarnovo - de ruïnes van de oude vestiging Tsarevets, schitterend gelegen op een natuurlijke heuvel boven de stad, omringt door de oevers van de Yantra rivier. In deze roemrijke burcht treden wij in de voetsporen van moedige krijgers, strijdlustige vorsten en beleven in gedachten de oude glorie en genieten van adembenemende uitzichten.
  Vervolgens wandelen wij verder door smalle straatjes, langs oude kerken en gebouwen en bewonderen de prachtig gelegen stenen huizen, trapsgewijs gebouwd op de heuvels van de stad.
  In de oude ambachtsstraat „Samovodska charshia“, genieten wij van de kleurrijke en authentieke huizen, ambachtswerkplaatsen en gezellige souvenirwinkeltjes.
  `s Middags verlaten wij Veliko Tarnovo en gaan naar het vlakbij gelegen Arbanassi. 
  Dit museumdorp ligt prachtig op een hoog plateau en biedt een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Het stadje was in de 17e en de 18e eeuw een van de rijkste plaatsen van het land en dit is nog goed zichtbaar.
  Na de lunch bezoeken wij onder andere het indrukwekkende, half in de grond gebouwde kerkje “De geboorte van Christus” uit de 17e eeuw en het Konstantsaliev huis, een van de grootste en oudste koopmanshuizen van toentertijd, die nu als museum worden gebruikt. Hier gaan wij 300 jaar terug in de tijd om kennis te maken met het spannende leven van de rijke handelaren uit Arbanassi.

  Dag 4 – Veliko Tarnovo – Etara – Shipka – Kazanlak
  Vandaag verlaten wij Veliko Tarnovo om de omgeving verder te verkennen. Deze regio heeft een rijk cultureel erfgoed en staat bekend om de vele kloosters, authentieke dorpjes en de prachtige natuur. 
  Wij beginnen met bezoek aan het Nationaal openluchtmuseum Etara, waar wij eventjes oog in oog komen te staan met het verleden. In de exact nagebouwde werkplaatsen, met authentieke en alleen door waterkracht aangedreven werktuigen, worden onder het toezien van de bezoekers diverse oude ambachten gedemonstreerd. Hier kunnen wij het vakmanschap bewonderen van o.a. een zilversmid, een iconenschilder, pottenbakker en een houtsnijder.
  Wij vervolgen onze reis en steken het Balkan gebergte over via de belangrijke bergpas Shipka, die voor de Bulgaren een historische betekenis heeft. Hier vond in 1877 de belangrijkste slag plaats van de bevrijdingsoorlog, waar veel Russische en Bulgaarse soldaten sneuvelden tijdens de verdediging van de pas tegen het Ottomaanse leger. Om hen te eren is op de hoogste punt van de pas een indrukwekkend monument neergezet.
  Iets later, als wij de pas hebben overgestoken, zullen wij een gedenkteken bezoeken gewijd aan deze helden - de kerk “De geboorte van Christus”, ook bekend als de Russische kerk met de gouden koepels of het Shipka klooster.De kerk werd in het jaar 1902 gebouwd op een heuvel vlakbij het dorpje Shipka, in de stijl van de Russische kerken uit de 17e eeuw.
  Bij de kerk hoort ook een 53 meter hoge kloktoren met  17 klokken, waarvan de zwaarste bijna 12 ton weegt. Deze klokken zijn gegoten van de kogel- en kanonhulzen die achtergebleven zijn op het slagveld bij de Shipka pas.
  Zowel van buiten als van binnen is de kerk indrukwekkend. De schilderingen en de iconen zijn adembenemend.
  Ook maken wij kennis met één van de oudste wereldcivilisaties en zeker de oudste cultuurbeschaving van Europa - de Thraciërs, die vermoedelijk al meer dan 6000 jaar geleden zich in Europa hebben gevestigd, exact waar huidig Bulgarije is. Maar pas vanaf de 5e eeuw v.Chr. verscheen er voor het eerst informatie over deze bijzondere hoogontwikkelde samenleving.
  Ze waren beroemd om hun rijke tradities, moedige krijgers en liefde voor kunst en cultuur. De bekendste Thraciërs zijn ongetwijfeld de zanger en dichter Orpheus, de god Dionysius van de wijn en de slavenkoning Spartacus.
  In de afgelopen decennia zijn op verschillende plekken in heel het land vele Thracische schatten met fabelachtig mooie gouden of zilveren voorwerpen en sieraden gevonden, vele malen groter dan die van Toetankamon.
  Bulgarije en vooral de regio rondom Kazanlak is letterlijk bezaaid met duizenden grafheuvels waar Thracische koningen en edelen in begraven liggen. Vandaar dat deze vallei bekend staat als het Dal van de Thracische koningen.
  De Thraciërs geloofden in het leven na de dood en maakten van de begrafenis een echt feest. De tombes werden gebouwd van grote stenen blokken, rijkelijk versierd met prachtige tekeningen en fresco’s en daarna volgestopt met gouden en zilveren sierraden en voorwerpen, die de overledene kon gebruiken tijdens zijn reis naar het hiernamaals.
  Een tiental van deze tombes zijn uitgegraven en een paar zijn open voor publiek.
  In Kazanlak brengen wij een bezoek aan de replica van de indrukwekkende graftombe van Kazanlak, opgenomen in de erfgoed lijst van UNESCO.
  Wij bewonderen hier de bijzonder goed bewaarde fresco´s, die een licht werpen op Thracische rituelen en gebruiken.

  Dag 5 – Kazanlak – Starosel – Bachkovo – Plovdiv
  Wij verlaten Kazanlak en gaan richting Hissar. De stad dateert uit de 1ste eeuw v.Chr. toen het een Thracische nederzetting was. Daarna werd de stad veroverd door de Romeinen, die vanwege de vele natuurlijke mineraalwater bronnen de stad ombouwde tot een vesting met de naam Augusta.
  Vanwege de gunstige ligging en de thermale bronnen, is de stad de jaren erna  meerdere malen verwoest of veroverd geweest, maar de resten van de Romeinse vesting, met name de muren en de toegangspoorten zijn nog goed bewaard gebleven.
  Tegenwoordig is Hissar een van de bekendste kuuroorden van Bulgarije en een geliefde vakantieplaats onder de lokale en de buitenlandse gasten.
  Daarna vertrekken wij richting het dorpje Starosel, waar zich het grootste Thracische heiligdom van de Balkan bevindt. Rondom Starosel zijn zeker 120 Thracische grafheuvels gevonden, waarvan maar een paar uitgegraven zijn en slechts 2 opengesteld voor publiek. Wij bezoeken hier een unieke Thracische tempel waar verschillende mysterieuze rituelen werden gehouden. Deze bijzondere tempel, ontdekt in 2002, stamt uit de 6e eeuw v.Chr., heeft een grafkamer van 5,4 m doorsnede en behoort tot de grootste ooit gevonden op de Balkan.
  De route voert ons verder in zuidelijke richting het Rodopi gebergte en Plovdiv, de tweede stad van Bulgarije. Voordat wij de stad bereiken, maken wij een omweg naar Bachkovo, waar wij het beroemde Bachkovo klooster gaan bezoeken, een van de oudste kloosters van het land en tegenwoordig een waar bedevaartsoord.  Het in 1083 gestichte klooster ligt aan de voet van het Rodopi gebergte en staat bekend om zijn rijke collectie oude manuscripten, goedbewaarde fresco’s en prachtige iconen van bekende Bulgaarse schilders. Wat het klooster nog bijzonder maakt, is de fraaie architectuur met 2 mooie binnenplaatsen, elk met een eigen kerk. Sinds 1984 staat het klooster op de kandidaat-lijst van UNESCO werelderfgoed. Voordat wij bij het klooster aankomen, moeten wij eerst langs de vele verleidelijke, kleurrijke marktkraampjes met souvenirs, jam, honing, kruiden en allerlei lekkernijen. Uiteraard zullen wij nog vrije tijd hebben om inkopen te doen of gewoon te genieten van deze vrolijke taferelen. 
  Aan het eind van de middag komen wij aan in Plovdiv, volgens velen de mooiste stad van het land.

  Dag 6 – Plovdiv
  Vandaag staat Plovdiv, de 2e stad van Bulgarije, geheel in de belangstelling. Hier vindt u sporen van vrijwel de gehele Bulgaarse maar ook Europese geschiedenis op loopafstand van elkaar. Naast het hoge historische gehalte, heeft Plovdiv nog veel meer te bieden. Met haar vele musea, restaurants, groene parken, lange wandelpromenade, moderne winkels, maar ook kunstzinnige ateliers, oefent de stad een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op jong en oud. Plovdiv is niet voor niets uitgekozen tot Culturele Hoofdstad van Europa voor 2019. We beginnen de dag met een stadswandeling door de oude stad. Hier heeft u het gevoel door een historisch ‘openluchtmuseum’ te lopen. We komen o.a. langs het Romeinse amfitheater, het etnografisch museum, de kerk van Constantijn en Elena en een aantal fraaie koopmanshuizen van de Bulgaarse Renaissance. De middag heeft u ter vrije besteding.

  Dag 7 –Plovdiv – Avramovo – Belitsa - Bansko 
  Na het ontbijt verlaten wij Plovdiv en gaan richting Velingrad waar wij kennis gaan maken met een bijzonder Bulgaars ambacht - de vloerkledenweverij. In een kleine fabriek vlakbij de stad, zien wij een aantal dames dit bijzonder ambacht uitoefenen. Ze maken hier met veel liefde en zorg geen gewone vloerkleden maar echte kunstwerken in opdracht van belangrijke mensen over de hele wereld, waaronder het Engelse koningshuis. Daarna gaan we een stukje van de reis per smalspoortrein beleven. In de stad Velingrad stappen wij op de trein richting het dorpje Avramovo, het hoogst gelegen treinstation van Bulgarije, op 1267 meter boven de zeespiegel.
  Een spannende treinrit langs een mooie route die tussen de bergen Rila, Pirin en Rodopi loopt, door prachtige landschappen, wijngaarden, tabaksvelden en dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan.
  Daarna is het tijd om naar Bansko te gaan, onze eindbestemming voor vandaag. Bansko is het hele jaar door een ware trekpleister voor bezoekers uit binnen- en buitenland. In de winter de ideale plek voor wintersporters en in de zomer voor wandelaars en natuurliefhebbers.

  Dag 8 – Bansko
  Na het ontbijt maken we een wandeling door het historische centrum waar we o.a. een bezoek brengen aan de mooie Sveta Troitsa kerk en het Velianov huis. Rond het middaguur vertrekken we richting Dobursko waar we een bezoek brengen aan de gelijknamige kerk, half in de grond ingegraven en bekend om zijn mooie fresco’s. Daarna gaan we lunchen in een typisch Bulgaarse ambiance met folklore muziek, waar we kunnen genieten van zelfgemaakte, traditionele specialiteiten en lokale drankjes. In de middag krijgt u nog wat vrije tijd om Bansko verder op eigen gelegenheid te bewonderen.  

  Dag 9 –Bansko – Kovachevitsa – Rozhen - Melnik
  Na het ontbijt verlaten wij Bansko en rijden verder naar het zuiden, de bergen in. Een prachtige route met adembenemende landschappen. Eerst bezoeken we het bergdorpje Kovachevitsa, hoog in de bergen gelegen, in een fabelachtige omgeving. Het dorpje stamt uit de tijd van de Ottomaanse bezetting, wanneer de christelijke Bulgaren hun toevlucht zochten in deze afgelegen hoogland om zo hun cultuur en religie, maar ook eigendom en zichzelf te kunnen beschermen tegen de plundertochten van de Osmanen. Wij maken hier een wandeling door de smalle steile straatjes, langs indrukwekkende huizen met hoge en dikke natuurstenen muren en stenen dakpannen, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Rond de middag komen wij aan in Melnik.  Het stadje ligt verscholen tussen hoge kalksteen rotsen, die vanwege hun gele kleur en de vreemde vormen bekend staan als de “Zandsteen piramiden”. Wij maken een wandeling door de smalle straatjes en bezoeken o.a. het beroemde Kordupulova huis met in de rotsen uitgegraven wijnkelders, waar wij kennis maken met de geschiedenis van Melnik. Hier hebben wij de mogelijkheid om de lekkere, zelfgemaakte wijn te proeven. Daarna is het de beurt aan het nabijgelegen Rozhen klooster uit de 12e -eeuw, beroemd om de prachtige muurschilderingen en iconen. Wat het klooster nog bijzonder maakt, is de unieke ligging, die een adembenemend uitzicht biedt over de surrealistische landschappen van de omliggende kalk- en zandsteenrotsen.

  Dag  10 – Melnik – Rila klooster - Sofia
  Vandaag vertrekken wij richting het eindpunt van onze reis, de hoofdstad van Bulgarije - Sofia.
  Onderweg maken wij een stop bij de grootste trekpleister van het land - het wereldberoemde
  Rila klooster , het hoogtepunt van de Bulgaarse cultuur, bouw- en schilderkunst. Het klooster ligt schitterend, op 1140 m hoogte, te midden van dichtbegroeide, eeuwenoude bossen. De prachtige muurschilderingen, de bijzondere architectuur, de fraaie fresco’s, alles wat u hier ziet zal u versteld doen staan. Het grootste, en volgens velen, het mooiste klooster van de Balkan is opgenomen in de werelderfgoed lijst en valt onder de bescherming van UNESCO. Hier bezoeken wij het museum, een monnikencel en de hoofdkerk en hebben wij uiteraard vrije tijd om van de pracht en de sfeer te genieten waarna we vertrekken richting Sofia.

  Dag 11 –Sofia 
  Vandaag staat de Bulgaarse hoofdstad geheel in de belangstelling. Sofia, de grootste stad van Bulgarije, is al eeuwen het kruispunt tussen West Europa en het Oosten.  De stad werd vermoedelijk al meer dan 7000 jaar geleden gesticht door de Thraciërs en heette toen Serdika. Tijdens de Romeinse periode ontwikkelde het zich snel tot een belangrijk administratief en geestelijk centrum van het Romeins imperium.  Daarna volgden er vele volkeren, die hier hun sporen hebben achtergelaten. Ook vandaag is de stad een mix van diverse culturen. Na het ontbijt maken we een stadswandeling door  het mooie centrum van Sofia. We beginnen met een bezoek aan de parel van de stad, de grootste en belangrijkste kathedraal van Bulgarije, Alexander Nevski, bekend om de opvallende, vergulde koepels en prachtige iconen en fresco’s. We wandelen langs vele historische bouwwerken en bezienswaardigheden van Sofia, zoals de universiteit, het parlementsgebouw met de wisseling van de wacht, de Russische kerk, het Nationaal Theater, het Koninklijk Paleis en de uit de Romeinse tijd stammende St. George kerk. Hierna heeft u vrije tijd om zelf Sofia te verkennen. In de middag brengen we een bezoek aan het Nationaal Historisch museum en de middeleeuwse kerk Boyanskacurkva.

  Dag 12  – Sofia
  Vroeg in de ochtend volgt de transfer naar de luchthaven voor uw terugvlucht huiswaarts.


Bulgarije, 12-Daagse Nederlandstalige rondreis BulgarijeBulgarije, 12-Daagse Nederlandstalige rondreis BulgarijeBulgarije, 12-Daagse Nederlandstalige rondreis BulgarijeBulgarije, 12-Daagse Nederlandstalige rondreis BulgarijeBulgarije, 12-Daagse Nederlandstalige rondreis BulgarijeBulgarije, 12-Daagse Nederlandstalige rondreis BulgarijeBulgarije, 12-Daagse Nederlandstalige rondreis BulgarijeBulgarije, 12-Daagse Nederlandstalige rondreis BulgarijeBulgarije, 12-Daagse Nederlandstalige rondreis BulgarijeBulgarije, 12-Daagse Nederlandstalige rondreis BulgarijeBulgarije, 12-Daagse Nederlandstalige rondreis Bulgarije