Terug


Uw detailsHotel Details
Vlucht Details
Prijsdetails
Prijsdetails

Hotel Details

Maak uw keuze voor de prijsdetails

Homepage » Georgië » Tbilisi »
Georgië, 14-Daagse Nederlandstalige reis naar verrassend Georgië VP Bewaar dit hotel

Georgië / Tbilisi

Reis mee met deze compleet verzorgde reis, waarbij u een goed beeld krijgt van Georgië. Alle hoogtepunten van het land zitten in deze reis verwerkt. U krijgt de ongerepte bergen, wijnvelden en de kustlijn van Georgië te zien. Daarnaast zult u de aangename sfeer van Tbilisi voelen en het bourgondische eten proeven. Maak deze onvergetelijke reis door dit authentieke land!
Tijdens deze reis verblijft u in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels en guesthouses. Hieronder geven wij een sfeerimpressie van de accommodaties. De definitieve hotellijst kan wijzigen.

Tbilisi: Hotel Sharden***
Telavi: Guesthouse of Hotel Zuzumbo
Gudauri: Hotel Marco Polo****
Borjomi: Hotel Palace Health & Spa****
Kutaisi: Hotel Empire***
Batoemi: Hotel World Palace****
 

Bijzonderheden
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen
• Minimum aantal deelnemers: 8

Inclusief
• Retourvlucht met vertrek vanaf Amsterdam met Georgian Airways of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij.
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Nederlandssprekende reisbegeleiding en Engelssprekende lokale gids
• Overnachtingen in de vermelde 3 en 4-sterrenhotels of gelijkwaardig op basis van logies/ontbijt
• Alle lunches en diners m.u.v. diner op dag 12
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen

Exclusief
• Fooien en kruierservice
• Drankjes
• Diner op dag 12

TIPS EN INFORMATIE OVER UW VAKANTIEBESTEMMING: GEORGIË
 
Algemeen
Georgiërs beschouwen hun land als Europees, hoewel het geografisch gezien grotendeels in Azië ligt. Toch ziet u in Georgië het Europese karakter terug. Het is immers toegelaten tot belangrijke Europese instellingen zoals de Raad van Europa en het mag ook meedoen aan de Europese evenementen. Toch zijn er ook Aziatische aspecten te vinden zoals een aantal bouwwerken en ook in het eten vindt u het terug. In dit land realiseert u zich goed dat u op de grens van Europa en Azië zit. Georgië is een divers land wat veel te bieden heeft, zowel in de natuur, cultuur als in het eten. Het heeft bergen, een kustlijn, wijnvelden, lavaplateaus en steppegebied. In de cultuur ziet u het terug in de diversiteit van religies en bouwwerken. Daarnaast zijn de mensen zeer Bourgondisch en zijn er vele verschillende hapjes te proeven, waar u zeker achter komt tijdens uw reis.

Ligging
Georgië is gelegen onder de rook van Rusland, waarmee het ook de langste noordelijke grens heeft. Deze grens wordt gevormd door het Hoge Kaukasusgebergte. Dit gebergte strekt zich uit tot aan de Zwarte Zee en heeft bergtoppen van 5000 meter hoog. In het zuiden van het land ligt de Kleine Kaukasus. Aan de andere kant van de grens liggen de deelrepublieken Dagestan, Tsjetsjenië en Ingoesjetië. Een andere natuurlijke grens is de Zwarte Zee in het westen van het land, waar de stranden te vinden zijn. Aan de zuidelijke grens liggen Turkije en Armenië en in het oosten aan Azerbeidzjan. Meer dan de helft van het land ligt hoger dan 900 meter en ongeveer 40% van de oppervlakte is bedekt met bossen. In het oosten zijn juist weer de landbouwvelden en wijnregio’s te vinden van het land. In totaal kent Georgië twaalf deelgebieden waarvan twee een autonome status hebben: Abchazië en Adzjarië. Daarnaast is er Zuid-Ossetië, welke ook niet langer meer toegankelijk is voor de Georgiërs net als Abchazië. Het land is ongeveer 2 keer zo groot als Nederland.

Klimaat
Door de grote hoogteverschillen, variërend van zeeniveau tot bergpieken van meer dan 5.000 meter, kent Georgië een grote landschappelijke en klimatologische variatie. In de bergstreken is het in de zomer koel, maar aangenaam met temperaturen rond de 20 graden. In de winter kan de temperatuur echter dalen tot
-30 graden. Aan de Zwarte Zee is het klimaat subtropisch met veel neerslag in de wintermaanden. In Tbilisi zijn de zomers warm. De beste reistijd voor Georgië is over het algemeen het voorjaar en najaar. Echter is het land ook goed te bezoeken in de zomer.

Religie
Georgië is een land met verschillende religies dat sinds 1991 vrijheid van godsdienst kent. Tbilisi heeft bijvoorbeeld een synagoge, een moskee, een Georgische basiliek, een Armeense kerk en een Zoroastrische Tempel. Echter het merendeel van de inwoners zijn Georgisch-orthodox (ca 65%).

Eten en drinken
Georgiërs houden van uitgebreid tafelen. Van walnoten, knoflook en aubergine worden de heerlijke gerechten gemaakt. Koriander, dille en peterselie wordt ook vaak gebruikt in de gerechten. Op de Georgische tafel zal het altijd vol staan en voelt u zich dan ook niet bezwaard hierover. Een Georgische maaltijd begint met koude en warme hapjes en vervolgens komen de gerechten met lamsvlees, kalfsvlees of kip. Een bekend gerecht is Khatsjapoeri (een soort pizzadeeg gevuld met kaas), lobia (bonen en walnotensalade), pkali (spinaziebladeren gevuld met gehakt), khinkali (soort van ravioli) en nog veel meer. Vooral in Tbilisi is er een groot aanbod van restaurants en barretjes. In kleinere steden is dit beperkt, maar er is altijd een lokaal eethuisje te vinden dat Khatsjapoeri aanbiedt.

Drinken:
Georgië is een wijnland bij uitstek. Tijdens de Sovjetperiode kwam zeventig procent van de wijnproductie uit Georgië. Kindschmareuli is een droge witte wijn. Gurdschani is iets zoeter van smaak. Akascheni (fruitig) en teliani (droog) zijn bekende rode wijnen. Bier is overal verkrijgbaar, o.a. de merken Argo en Kazbegi en rijstbier. Chacha is de nationaal gestookte sterke drank. Borjomi mineraalwater (met een enigszins zoutige smaak) is het bekendste mineraalwater in Georgië. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken.

Elektriciteit
Georgië heeft 220 volt netspanning. In Georgië worden de in Nederland en Belgie gebruikelijke platte stekkers zonder randaarding met twee dunne ronde pinnen gebruikt. Een verloop- of wereldstekker is niet nodig.

Tijdsverschil
In Georgië is het 2 uur later.

Taal
De landstaal in Georgië is Georgisch, dat door ruim 80% wordt gesproken. Daarnaast spreken de meesten ook Russisch. De Georgische taal bestaat al meer dan 2500 jaar en kent een uniek alfabet. Dat bestaat uit 33 letters, waarvan 28 medeklinkers en 5 klinkers. Het is voor ons westerlingen lastig te begrijpen en te leren.
Hallo:   Gamardzjoba
Ja:   Diagh
Nee:   Ara
Dankjewel:  Didi Madloba
Hoe gaat het?: Rogora Char?

Bagage en kleding
Georgië kent een divers klimaat met grote verschillen in temperatuur en neerslag. Wij adviseren u om diverse soorten kleding mee te nemen zoals T-shirts voor de lager gelegen gebieden en een warme trui voor de bergen. In de bergen en aan de Zwarte Zee kan het geregeld regenen en daarom adviseren wij u ook om een paraplu of regenjas/poncho mee te nemen.
Voor het bezoek aan kerken en kloosters is voor dames het dragen van een hoofddoek verplicht. Tevens dienen de benen bedekt te zijn en kan een rok verplicht worden gesteld (bijvoorbeeld in Mzcheta). Vaak kunt u een rok lenen bij de ingang. Heren dienen bij kerk- en kloosterbezoek een lange broek te dragen.

Paspoort, visa en douanebepalingen
U heeft een paspoort nodig dat tot minimaal 6 maanden na vertrek uit Georgië geldig is.
Een visum is voor EU burgers niet van toepassing.

Douanebepalingen:
Invoer:  Binnenlandse- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd.
Uitvoer: Binnenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden uitgevoerd.
Buitenlandse betaalmiddelen mogen tot USD 500 worden uitgevoerd.

Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, soms tegen betaling. Het gebruik van een flitser is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monniken is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraagt u eerst even om toestemming.

Geld- en bankzaken
De munteenheid van Georgië is de Lari (GEL). Indicatie koers (01-01-18):
€ 1 = GEL 3,02
GEL 1 =  € 0,31

Contanten:
In Georgië kunt u met uw bankpas geld opnemen bij de bankautomaten van Bank of Georgia, te herkennen aan de oranje kleur. Daarnaast zijn er veel wisselkantoren waar u Euro’s, Amerikaanse Dollars en Roebels kunt wisselen.

Creditcards:
Creditcards worden in de hoofdstad, in sommige hotels, restaurants en winkels, geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.

Zakgeld:
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw drankjes en fooien. Het bedrag dat u uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van uw eigen uitgavenpatroon en het type reis dat u met ons maakt. Maakt u een individuele reis dan zijn de gemiddelde kosten per dag ongeveer € 50,- per persoon. Maakt u een georganiseerde reis dan bent u ongeveer € 15,- per persoon kwijt.

Indicatie van prijzen:
Bier:  4 tot 5 Lari
Frisdrank: 3 Lari
Wijn:   4 tot 6 Lari

Fooien
Het is gebruikelijk in Georgië om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.

De gids, chauffeur en reisleiding in Georgië verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is € 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisleiding.
Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.

Gezondheid
Vaccinaties:
Inentingen zijn niet verplicht voor Georgië. Wel worden een DTP vaccinatie en bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen door de GGD. Bij een verblijf langer dan twee weken wordt ook een buiktyfus vaccinatie aanbevolen. Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. Neem altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij mogen geen verdere telefonische informatie geven omdat wij geen medische achtergrond hebben. Daarnaast is het aan te bevelen een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. paracetamol en diarreeremmers als Imodium mee te nemen.

Honden:
Pas altijd op met voor honden en met namen de wilde honden van het Kaukasische ras, die u in de bergen bij Mestia en Ushguli kunt tegenkomen. Deze honden beschermen hun eigen territorium en zullen aanvallen indien zij dit nodig vinden. Tevens kunnen deze honden ziektes dragen en u bent niet altijd in de buurt van een ziekenhuis. Indien u toch zelf naar de honden toe stapt en aandacht geeft, is dit geheel op eigen risico.

Openingstijden
Winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 09.30 uur tot 19.00 uur. Supermarkten zijn vaak eerder geopend en er zijn ook diverse supermarktjes die 24 uur per dag geopend zijn. Musea zijn meestal vanaf 11.00 uur open en meestal op maandag gesloten. Daarnaast mogen er in diverse musea maar 10 personen tegelijk naar binnen. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur. Wisselkantoren zijn doorgaans langer geopend.
Post, internet en telefoon
Post: De post in Georgië, zowel binnenlandse als buitenlandse, doet er erg lang over en komt niet altijd aan. Het wil nog wel eens helpen om uw post aangetekend per expresse te versturen. Betrouwbaarder zijn uiteraard de koeriersdiensten. Uw post kunt u het beste afgeven bij het hotel of het postkantoor.

Internet: U kunt meestal gebruik maken van het internet vanuit uw hotel en bij internetcafés. Daarnaast kunt u vaak ook terecht met WiFi internet in een restaurant.

Telefoon: Bellen over vaste telefoonlijnen is in Georgië minder betrouwbaar dan mobiel bellen. Zeker wanneer u voor een langere periode in het land rondreist, heeft het zin een lokale prepaid simkaart aan te schaffen. Het internationale landennummer van Georgië is +995. Voor Nederland 0031 en België 0032.

Openbaar vervoer
Georgië heeft een redelijk uitgebreid spoorwegennet, maar de treinen rijden erg langzaam. Binnenlandse nachttreinen rijden onder meer tussen Tbilisi en Batoemi en tussen Tbilisi en Kutaisi. Dit geldt ook voor internationale treinverbindingen met Bakoe en Jerevan. De nachttrein naar Jerevan doet over 350 km ongeveer 12 uur en dit kan ook uitlopen. De meest gebruikte middelen van openbaar vervoer zijn dan ook de bus en de marsjroetka ofwel minibus. Deze stoppen minder vaak en laten niet meer passagiers toe dan er  kunnen inzitten.

Criminaliteit
Er bestaat in de westerse pers soms een negatieve beeldvorming, dat het land onveilig is en dat er oorlog heerst. Dit was zo in de eerste helft van de jaren 90, maar ondertussen is het een stabiel land en zeker niet onveiliger dan bij ons. Wel dient u uit te kijken bij de grens van Zuid-Ossetië en Abchazië. Wij adviseren u om niet de grens over te gaan.

Cultureel erfgoed en UNESCO
- Bagrati kathedraal
- Gelati klooster
- Historische monumenten van Mtskheta in Mzcheta.
- Upper Svaneti bij Ushguli

Literatuurlijst
* Dominicus reisgids Georgië en Armenië van Karel Onwijn
* Koorddansen in de Kaukasus van Olaf Koens
* Ali en Nino van Kurban Said
* The first lady van Georgie van Sandra Elisabeth Roelofs

Nationale feestdagen
De meeste Georgische feestdagen hebben een religieuze of nationalistische oorsprong. De belangrijkste is het orthodoxe paasfeest. Het hoogtepunt vormt de nachtmis die door vrijwel alle Georgiërs wordt bijgewoond. De dag erna trekt men massaal naar de begraafplaatsen om er bij de graven van overleden familieleden uitgebreid te tafelen en wijn te drinken. Daarnaast is de jaarwisseling belangrijk en ook het Georgisch-orthodoxe kerstfeest op 6 januari, Driekoningen op 19 januari, Moederdag op 3 maart, Onafhankelijkheidsdag op 9 april en 26 mei (van 1918), Dag van de Grondweg op 24 augustus, Maria Hemelvaart op 28 augustus, Mtschetoba feest op 14 oktober en Sint-Jorisdag op 23 november.

Nederlandse ambassade in Tbilisi
Sheraton Metechi Palace Hotel, Telavi Straat 20, 0103 Tbilisi, tel: +995-32276200
www.dutchembassy.ge

Georgische ambassade in Den Haag
Groot Hertoginnelaan 28, 2517 EG Den Haag, tel: 070-3029080
http://www.netherland.mfa.gov.ge

Belgische ere-consulaat in Tbilisi
Kazbegi Ave 24, 14th floor, 0177 Tbilisi, tel: +995-322372220

Georgische ambassade in Sint-Pieters-Woluwe
Pater Eudore Devroyestraat 245, 1150 Sint-Peters-Woluwe, tel: +32-27611190
www.belgium.mfa.gov.ge

Tip

U bent te gast in een prachtig land welke nog volop in ontwikkeling is en anders is dan uw eigen land. Wij vragen hiervoor uw aandacht en begrip. Let hierbij op dat in Georgië de service anders is dan u gewend bent en dat het af en toe wat langer kan duren voordat u bediend wordt.

Reisbegeleider
Tijdens onze Nederlandstalige groepsreizen maken wij gebruik van een reisleider, Een reisleider is geen gids. Verwacht van hem/haar dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis, cultuur etc. Beschouw hem/haar als aanspreekpunt voor praktische zaken en voor de logistieke uitvoering van uw reis en centraal figuur voor de uitvoering van de reis. Naast de reisleider is er ook een Engelstalige gids aanwezig.

Programma
Sovjet Reizen streeft ernaar om het voorgestelde programma zoveel mogelijk te respecteren. Toch zijn afwijkingen mogelijk. Bijvoorbeeld een bezoek of activiteit die in de namiddag plaats vindt in plaats van ‘s morgens of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis gekend. Dank u voor uw begrip en flexibiliteit.

 

Tek imaj görülecek diğerleri display:none tıklayınca açılacak

  GEO14

 • Dag 1-2  Tbilisi
  Vertrek naar Tbilisi. Bij aankomst volgt de transfer naar uw hotel.

  Dag 2 - Tbilisi
  Al in de middeleeuwen was Tbilisi een welvarend knooppunt op de handelsroutes tussen West- en Oost Trans-Kaukasië. Tegenwoordig is Tbilisi een levendige en gezellige stad, gelegen in een vallei omgeven door prachtige bergen. Het is een multiculturele stad waar Georgisch-orthodox, Armeens Apostolische, rooms-katholieke kerken, een synagoge en een moskee op nog geen 5 minuten lopen van elkaar verwijderd zijn. Tbilisi, ook wel het Parijs van het oosten genoemd, is een zeer aangename mix van oost en west en trekt al sinds de oudheid vele bezoekers. Het is een goede mix van moderne en oude gebouwen. We beginnen de dag met een bezoek aan de belangrijkste kerk van Tbilisi, de Drievuldigheidkathedraal. De onlangs gebouwde kerk is het grootste religieuze bouwwerk van Georgië en bestaat uit meerdere verdiepingen. De kerk is gesitueerd op een plateau dat prachtig aangelegd is met bloemen, bomen en perkjes. Aansluitend bezoeken we de Metekhi tempel, gelegen aan de Mtkvari rivier. Het is een ongebruikelijk voorbeeld van een koepelvormige Georgisch-orthodoxe kerk. Op het naastgelegen Europaplein nemen we de kabelbaan naar het hoger gelegen gedeelte van Tbilisi en bezichtigen de restanten van het Narikala fort en moeder Georgië. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over de oude stad, het onlangs aangelegde Europa Park en de sulfaatbaden, leuk om in de avond te bezoeken. De lunch nuttigen we in de oude stad, een leuke wijk met smalle straatjes, traditionele huizen met typerende houten balkons, talloze terrasjes, en gezellige restaurants. We wandelen door de gezellige straatjes en bezoeken hier o.a. de synagoge en zien het seminarium waar Jozef Stalin seminarist was. Overnachting in Tbilisi.

  Dag 3 – Tbilisi
  Vandaag maken we nader kennis met Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Aan de statige Rustaveli boulevard vindt u overheidsgebouwen, een aantal musea en de chique winkels van de stad. Hier krijgt u een hele andere indruk van de stad ten opzichte van het oude centrum, die wij de dag ervoor hebben bezocht. Aansluitend maken we een wandeling door de David Aghmashenebli Avenue, één van de mooiste straten van de stad en laten u kennismaken met het art nouveau district van Tbilisi. Vervolgens bezoeken we het museum van de Sovjetrepressie waar er een duidelijk beeld wordt geschapen van de gruwelijkheden die dit regime met zich meedroeg. We rijden verder richting het openluchtmuseum, waar we ca. 70 typisch Georgische huizen met huisraad uit de diverse regio's van het land zien. We lunchen in het centrum. De namiddag is ter vrije besteding. Overnachting in Tbilisi.

  Dag 4 – Tbilisi – Kakheti
  Vandaag laten we de hoofdstad achter ons en reizen we langs traditionele dorpjes naar Kakheti in het uiterste oosten van het land. Kakheti is één van de mooiste en meest gevarieerde gebieden in Georgië. De hoge besneeuwde bergen van de Kaukasus met toppen tot ruim 4500 meter liggen zij aan zij met het vruchtbare laagland bestaande uit valleien en velden. Op slechts een paar uur rijden komen we aan in de bekendste wijnregio van het land; Kakheti. De boeren uit deze omgeving maken al meer dan 7000 jaar wijn en bieden dan ook een breed scala aan hoogwaardige wijnen. Er wordt gezegd dat elk dorp zijn eigen wijn heeft. Via de mooie Gombori pas bereiken we deze regio waar we een bezoek brengen aan het Shuamta kloostercomplex bestaande uit een oud en nieuw gedeelte. Het oudste gedeelte uit de 5e eeuw herbergt 12e-eeuwse schilderijen en het nieuwe gedeelte is nog actief voor diensten, waarbij we er misschien wel één van kunnen bijwonen. Niet ver hier vandaan ligt de Alaverdi kathedraal, één van de meest bekende middeleeuwse bouwwerken in Georgië. Het 6e-eeuwse Ikalto klooster is eveneens een bezoek waard. Gesticht door Zenon, gaf Koning David de Bouwer in de 12e eeuw de opdracht om hier een academie op te richten en men gaat ervan uit dat de bekende poëet Shota Rustaveli hier gestudeerd heeft. Vervolgens bezoeken we het Tsinandali museum en wijnmakerij van prins Alexander Chavchavadze. Hij spendeerde zijn leven aan het promoten en ontwikkelen van de Georgische cultuur en wordt gezien als de grondlegger van de Georgische romantische poëzie. Daarnaast was hij de eerste Georgiër van adel die met de productie van wijn begon. In het museum, dat vroeger zijn woonhuis was, ziet u diverse kunst en kunt u genieten van de bekende Georgische wijnen. Overnachting in Kakheti regio.

  Dag 5 – Kakheti
  Vandaag vervolgen we onze ontdekkingstocht door Kakheti met een bezoek aan het Gremi klooster. Het complex is de enige herinnering aan wat eens de bloeiende handelsstad Gremi van het koninkrijk van Kakheti was. De voorspoed stopte toen de stad met de grond werd gelijkgemaakt door de troepen van Shah Abbas in 1615. We nemen alle tijd om van een traditionele lunch ook wel supra te genieten bij een Georgisch gezin. De gastheer blijft toosten en bij elke toost wordt er wat gedronken. Terwijl de lunch wordt klaar gemaakt kunt u rondlopen over de boerderij en kunt u zien hoe alles wordt klaar gemaakt en maak kennis met de Georgische gastvriendelijkheid. Het centrum van de Georgische wijnbouw ligt in en om de plaats Kvareli en in deze plaats vindt u één van de bijzondere bezienswaardigheden van de regio; de wijntunnel. De tunnel is bijna 8 km lang en gehouwen uit de rotsen. In de tunnel worden de lokale wijnen gerijpt en opgeslagen in een constante temperatuur van 12 tot 14 graden. Hier krijgen we de gelegenheid om een aantal andere lokale wijnen te proeven. Daarnaast krijgt u de mogelijkheid om te zien hoe de lokale bevolking het Georgische brood bakt en maken we onze eigen biologische, zoete snack Churcxela. U zult ervaren hoe deze Bourgondische eet- en drinkcultuur werkt. Overnachting in Kakheti regio.

  Dag 6 – Kakheti – Sighnagi – David Gareja – Tbilisi
  Sighnaghi ligt tussen de beboste heuvels met cipressen en heeft een prachtig uitzicht op de Alazani vallei en de Kaukasus. De naam Sighnaghi komt van het Turkse woord voor schuilplaats en de stad diende als toevluchtsoord voor de bevolking van het gebied tegen Lezgin en Perzische aanvallen. Koning Erekle liet een defensieve stadsmuur bouwen en vernoemde de ingangen naar lokale dorpen uit de omgeving. Tegelijkertijd nodigde hij Armeense ambachtsmannen en middenstanders uit om hier te wonen en in de 19e eeuw was het stadje een van de belangrijkste handelscentra van de Kaukasus. Het grootste gedeelte van de huizen dateert nog uit de 17e tot aan de 19e eeuw en een groot deel van haar 4 km defensieve muur staat nog steeds. We maken een wandeling over een gedeelte van deze muur.  Tevens wandelen we door de oude stad met zijn kleine straatjes en zien we het bijzondere herdenkingsmonument van de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens reizen we verder naar het klooster van David Gareja bij de grens met Azerbeidzjan. Dit uit de 6e eeuw na Christus daterende complex ligt op een heuvel in een semiwoestijn landschap en bestaat uit tientallen uit de rotsen gehouwen kapellen, woningen, kerken en kloosters. We zullen het Lavra klooster bezoeken, waar nog altijd monniken wonen. Na dit bezoek rijden we terug naar Tbilisi, voor onze overnachting.

  Dag 7 – Tbilisi – Kazbegi - Gudauri
  Via de spectaculaire Georgian Military Highway reizen we vandaag naar Kazbegi. Deze panoramische route vormt al eeuwenlang een verbinding tussen Europa en Azië en vandaag de dag verbindt het Tbilisi met de Russische stad Vladikavkaz. De eerste stop die we maken is bij het Ananuri fort dat uitkijkt over het Zhinvali stuwmeer. Het fort is een prachtig voorbeeld van de oude Georgische architectuur. Vervolgens passeren we Gudauri, een geliefd skiresort, gelegen op een hoogte van 2200 meter in de Hoge Kaukasus. De route zoekt haar weg tussen de hoge pieken en diepe dalen waar herders hun schapen laten grazen. Na elke bocht volgt een nieuw uitzicht. Via de mooie Daryal kloof komen we aan bij het eindpunt van deze dag: Kazbegi met de besneeuwde bergtop van de ruim 5.000 meter hoge Kazbegi in het decor. We stappen over in jeeps om een bezoek te brengen aan het Gergeti Drievuldigheidkathedraal. Overnachting in Gudauri.

  Dag 8 – Gudauri – Mzcheta – Gori – Borjomi
  Mzcheta, de voormalige hoofdstad van het Georgische rijk en tegenwoordig de spirituele hoofdstad en thuisbasis van twee van de belangrijkste kerken van Georgië - Svetitskhoveli en Jvarikerk. De originele Svetitskhoveli  werd gebouwd in de 4e eeuw en werd gebruikt voor de kroning van de Georgische vorsten. Tevens werden de vorsten in de kerk begraven. Nog belangrijker is dat deze kathedraal beschouwd wordt als één van de heiligste plaatsen in Georgië daar hier de mantel van Christus begraven zou zijn. Verder naar het Jvari klooster, gelegen op de top van de heuvel op de plaats waar de missionaris Sint-Nino zelf een kruis ("Jvari" in het Georgisch) oprichtte. Het klooster is gebouwd in de 4e eeuw ter ere van de komst van het christendom naar Georgië. Vanaf hier heeft u een schitterend uitzicht op Mzcheta en de kruising van verschillende rivieren. Aansluitend rijden we verder naar Gori, de stad van Jozef Stalin, die hier geboren is. De inwoners van de stad hebben lang geworsteld met dit verleden en lange tijd heeft zijn standbeeld het centrale plein van Gori gesierd. Prominent in de stad ligt het museum dat aan hem gewijd is. Het Stalin Museum telt drie afdelingen: het museum, Stalin’s huis en de treinwagon, waarmee hij in 1945 naar Potsdam is gereisd. Naast een uitgebreide collectie foto’s en cadeaus van bevriende landen, ziet u tevens  één van de twaalf exemplaren van het dodenmasker van Stalin, dat kort na zijn dood gemaakt is. Vervolgens rijden we verder de bergen in, om vanuit hier een stukje door de natuur te wandelen naar onze unieke lunchplek van vandaag. De voormalige minister van cultuur en historische zaken heeft een guesthouse en wijnkelder gebouwd tussen de wijnvelden en bergen. Daarnaast kunnen hij en zijn familie heerlijk koken. We genieten hier van de lunch en een proeverij van een aantal zelfgemaakte wijnen, die op traditionele manier zijn gecreëerd. Na de lunch rijden we verder naar het spastadje Borjomi, bekend van het Georgische, zoute mineraalwater. Hier verblijven we de komende 2 nachten.

  Dag 9 – Borjomi en omgeving
  Vandaag bezoeken we Vardzia, de magnifieke grottenstad uit de Georgische Gouden Eeuw. Het grottencomplex strekt zich uit over 500 meter en bestond eens uit 3000 grotten waaronder woonhuizen, wijnkelders, kerken en refectoria. De uit rotsen gehouwen kerk herbergt 12e-eeuwse fresco en is een van de fijnste voorbeelden van de Georgische renaissance. Verder naar het stadje Akhaltsikhe, dat ‘nieuw kasteel’ betekent. Dit kasteel dat de stad overziet, dateert uit de 12e eeuw. Het stadje was van 1688 tot 1828 in Ottomaanse handen en in de oude binnenstad proeft u hiervan nog de sfeer.  Op korte afstand van Akhaltsikhe vinden we in de bossen het 9e-eeuwse  Sapara klooster. Het complex bestaat uit meerdere kerken waarbij de St. Saba kerk gekend is om haar mooie fresco’s. Overnachting in Borjomi.

  Dag 10 – Borjomi – Kutaisi
  Kutaisi is met ruim 200.000 inwoners de 2e grootste stad van Georgië. De stad ligt in het subtropische West-Georgie, wordt omringd door een groen heuvellandschap en kent een warm en vochtig klimaat. In de stad hangt een jonge sfeer wat vooral ’s avonds tot uiting komt op de pleinen in het centrum. Op korte afstand ligt het nog functioneren het Gelati klooster met bijzondere fresco’s. Samen met de centraal gelegen Bagrati kathedraal staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vandaag brengen we ook een bezoek aan een van de grotten in de omgeving. Overnachting in Kutaisi.

  Dag 11 – Kutaisi - Batoemi
  Vandaag rijden we richting Batoemi, de mondaine badplaats aan de Zwarte Zee. Het subtropische klimaat in deze regio van Georgië en de vele hotels en vertiermogelijkheden maken de stad een geliefde vakantiebestemming. Het oude centrum van Batoemi met zijn statige herenhuizen, vreemd uitziende gebouwen, pleinen en fonteinen is wat de stad zo geliefd maakt. Na alle indrukken van de afgelopen week is het heerlijk vertoeven in Batoemi. Een wandeling door het oude centrum of een fietstocht over de prachtig aangelegde boulevard is zeker een aanrader. Overnachting in Batoemi.

  Dag 12 – Batoemi
  Na het ontbijt maken we een stadstour door Batoemi en bekijken we de moderne gebouwen langs de boulevard, het Italiaanse plein waar regelmatig beroemde artiesten komen optreden en wandelen langs het operahuis en Medea met haar Gulden Vlies. Vervolgens bezoeken we de ruïnes van het Gonio fort , gelegen op zo’n 12 km van Batoemi nabij de Turkse grens. Deze historische stadsvesting is in de 1e eeuw gebouwd door de Romeinen en was één van de grootste vestingen aan de Zwarte Zee. Het fort is o.a. bezet geweest door de Romeinen, Byzantijnen en Turken. Voor museumliefhebbers is het Adjari staatsmuseum met een exclusieve collectie van gouden kunstvoorwerpen een must-see. Voor natuurliefhebbers is de Botanische Tuin van Batoemi een aanrader. Vandaag is het diner op eigen gelegenheid. Overnachting in Batoemi.

  Dag 13 – Batoemi – Tbilisi
  Vanuit Batoemi rijden we terug naar Tbilisi. In de middag zullen wij aankomen in Tbilisi en heeft u nog wat vrije tijd. In de avond genieten wij van ons heerlijke afscheidsdiner in de stad.

  Dag 14 – Tbilisi
  Vandaag volgt de transfer naar de luchthaven van Tbilisi voor de reis huiswaarts.

Georgië, 14-Daagse Nederlandstalige reis naar verrassend GeorgiëGeorgië, 14-Daagse Nederlandstalige reis naar verrassend GeorgiëGeorgië, 14-Daagse Nederlandstalige reis naar verrassend GeorgiëGeorgië, 14-Daagse Nederlandstalige reis naar verrassend GeorgiëGeorgië, 14-Daagse Nederlandstalige reis naar verrassend GeorgiëGeorgië, 14-Daagse Nederlandstalige reis naar verrassend GeorgiëGeorgië, 14-Daagse Nederlandstalige reis naar verrassend GeorgiëGeorgië, 14-Daagse Nederlandstalige reis naar verrassend GeorgiëGeorgië, 14-Daagse Nederlandstalige reis naar verrassend GeorgiëGeorgië, 14-Daagse Nederlandstalige reis naar verrassend GeorgiëGeorgië, 14-Daagse Nederlandstalige reis naar verrassend GeorgiëGeorgië, 14-Daagse Nederlandstalige reis naar verrassend GeorgiëGeorgië, 14-Daagse Nederlandstalige reis naar verrassend GeorgiëGeorgië, 14-Daagse Nederlandstalige reis naar verrassend GeorgiëGeorgië, 14-Daagse Nederlandstalige reis naar verrassend Georgië