Terug


Uw detailsHotel Details
Vlucht Details
Prijsdetails
Prijsdetails

Hotel Details

Maak uw keuze voor de prijsdetails

Homepage » Kirgizië » Bishkek »
Kirgizië, 20-Daagse fly-drive door Kirgizië LO Bewaar dit hotel

Kirgizië / Bishkek

Tijdens deze avontuurlijke reis ontdekt u Kirgizië op verschillende manieren: met de wagen, te paard en wandeltochten door het gebergte. U doorkruist verschillende landschappen van gletsjers en kloven tot het ruwe gebergte met bijzonder mooie bergmeren. Leer het traditionele leven kennen door te overnachten bij de lokale families. Een land zeker het ontdekken waard!
Kies uw vertrek datum
Verzorging
Selecteer uw gewenste reisperiode
Aantal dagen
Selecter aantal kamers
Selecteer kamer type 1
Kies uw vertrek datum
Vertrek »
Aantal nachten
19 nachten
Zo
17
Ma
18
Di
19
Wo
20
Do
21
Vr
22
Za
23
Zo
24
Ma
25
Di
26
3095309530953095309530953095309530953095
 « EerderLater »


Tijdens deze fly-drive verblijft u in 3-sterren hotels, yurts en in guesthouses bij een lokale familie. Hieronder krijgt u een idee van welke accommodaties wij gebruiken of gelijkwaardig:

Bishkek: Hotel Asia Mountains
Chon Kemin: Homestay, bij een lokale familie
Kol Tor: Tentenkamp
Issyk-Kul: Karven IK
Karakol: GH Green Yard
Karakol Gorge: Tentenkamp
Ala Kol: Tentenkamp
Altyn Arashan: Tentenkamp
Kochkor: Homestay, bij een lokale familie
Tash Rabat: Yurtenkamp
Son Kul: Yurtenkamp
Kazarman: Homestay, bij een lokale familie
Arslanbob: Homestay, bij een lokale familie
Sary Chelek: Homestay, bij een lokale familie
Chickkan: Hotel Osun

Inclusief:
- Alle overnachtingen op basis van logies en ontbijt, 3 x yurt, 6 x bij lokale familie, 4 x in tentenkamp, 7 x hotel
- 14 x diner + 11 x lunch
- Autohuur Jeep 4WD
- Transfer van de luchthaven naar het hotel en visa versa
- Ecologische gelden en entreegelden
- Engelstalige gids, paardrijbegeleider op dag 3 en 4, berggids op dag 7,8 en 9
- Routekaart Kirgizië (deze krijgt u ter plaatse)

Huurprijs wagen inclusief
- Ongelimiteerd aantal kilometers
- CDW (Collision Damage Waiver) met eigen risico van USD 500
- TPW (Diefstalverzekering) met eigen risico van USD 500
- Belastingen

Exclusief:
- Internationale vluchten. De medewerkers van Sovjet Reizen assisteren u hierbij graag.
- Afkoop eigen risico niet mogelijk
- Slaapzak zelf mee te nemen
- Andere zaken die niet bij inclusief vermeld staan
- Fooien

Bijzonderheden:
Minimum aantal deelnemers: 2 personen

Bevolking
Kirgizië heeft een oppervlakte van 198.500 km² (bijna 5 maal Nederland; 6,5 maal België) waarop ongeveer drie keer zoveel vee (vooral schapen) als mensen leven. Het land telt ruim 5,4 miljoen inwoners (2009); ongeveer 55 procent van de bevolking woont in de provincies Osh en Jalal-Abad op een oppervlakte van 15 procent. Van de totale bevolking leeft tweederde op het platteland. De Kirgizische economie drijft vooral op akkerbouw en veeteelt. Het land is bedreven in het bouwen van waterkrachtcentrales en er worden grondstoffen zoals kwik, lood en koper en sinds kort goud gedolven. Sinds de onafhankelijkheid in 1991 is de levensstandaard gedaald. Ongeveer 40 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Er is sprake van hoge (verborgen) werkloosheid en de lonen worden veelal met vertraging uitbetaald. De Kirgiezen stammen af van Turkse nomadenstammen die rond de tiende eeuw uit Siberië vertrokken om zich uiteindelijk in het Tian Shan te vestigen. Kirk-kiz betekent veertig meisjes. Volgens de overlevering stammen de Kirgiezen af van veertig dochters van een khan en een rode hond. De Kirgiezen hebben een rijke orale traditie, die deels op schrift is gesteld. Daartoe behoort het grote epische gedicht Manas, dat handelt over de geschiedenis van de gescheiden stammen die door hun buren worden onderdrukt. Het vers bezingt de hoop dat er ooit een machtige held opstaat die de agressie zal stoppen en de stammen weet te verenigen. Ook kennen de Kirgiezen een ouderencultus, de manap. Deze manaps staan aan het hoofd van een van de clans, waaruit het Kirgizische volk nog altijd is opgebouwd. Het nomadisme is tijdens de sovjetperiode aan banden gelegd. Tegenwoordig trekt een groot deel van de Kirgizische bevolking in de zomer met hun kuddes naar de alm. Ze hebben niet meer zoals vroeger de vrijheid om rond te trekken op zoek naar goede graaslanden. Ieder dorp heeft een klein stukje grond toegewezen gekregen. Vaak beheren enkele families de kudden van een dorp. Kirgiezen worden begraven in begraafplaatsen langs de kant van de weg. Vaak zijn het complete bouwwerken in vorm van traditionele mausolea of yurten die van een afstand op kleine dorpen lijken. In de islam is het gebruikelijk om mensen te begraven maar om dit langs de kant van de weg te doen stamt uit het nomadische verleden van de Kirgiezen. Op die manier kan de overledene, na jaren zelf onderweg te zijn geweest, het leven aan zich voorbij zien trekken in plaats van zelf onderweg te zijn. De huidige bevolking bestaat voor 70 procent uit Kirgiezen,14 procent Oezbeken, 10 procent Russen en Duitsers en groepen Koreanen, Oekraïners, Tataren en Dunganen. Veel Russen en Duitsers zijn na de onafhankelijkheid in 1991 vertrokken.

Communicatie
Een brief of ansichtkaart naar de Benelux sturen doet er twee weken tot acht weken over. In het postkantoor kun je enveloppen met een postzegel kopen. Het hoofdpostkantoor van Bishkek is op werkdagen open van 7.00 - 18.00 uur, zondag van 8.00 - 17.00 uur. Er is een apart loket voor EMS, Express Mail Service.

In Kirgizië is internationaal bellen mogelijk vanuit telefoonkantoren in de grotere steden. Meestal is het telefoonkantoor verbonden met het postkantoor. Daarnaast kun je ook in sommige hotels bellen; vraag bij de receptie. Alle internationale gesprekken gaan via een operator. Als je internationaal wilt bellen, draai eerst 00 en vervolgens de internationale code. Voor Nederland is dat 31 en voor Belgie 32. Het internationale landennummer van Kirgizië is +996. Mobiel bellen vanuit Kirgizië is lastig. Het bereik is beperkt. Je kunt eventueel lokaal een sim-kaart kopen. Maar houd er rekening mee dat je in de berggebieden geen GSM-dekking hebt.

De makkelijkste manier om contact te onderhouden met het thuisfront is per e-mail. Zowel in Bishkek als in Osh zijn internetcafés.

Eten en drinken
De standaardmaaltijd in Kirgizië is de pittige laghman, een maaltijd van noedels. Beshbarmak, letterlijk ‘vijf vingers’ wordt met de hand gegeten en is een feestmaal. Het bestaat uit grote platte noedels met daarbovenop lams- of paardenvlees, gekookt in een groentesoep. Kesme is een dikke noedelsoep met stukjes aardappel, groenten en vlees. Jarkop is gesmoord vlees met groenten en noedels. Hoshan zijn gefrituurde of gestoomde noedels, te vergelijken met manti. Worstjes van paardenvlees - kazy, karta of chuchuk – eet men het liefst in combinatie met wodka. In het Dungan-gebied, in Bishkek en omgeving en in Karakol vind je ashlyanfu, een gerecht gemaakt van koude noedels, gelei, azijn en eieren. Vraag daar ook om gestoomde broodjes met jusai, een berggrassoort verwant aan de ui, en fyntyozi, pittige koude rijstnoedels. Gyanfan is rijst met vlees en groentesaus. De nationale drank is koumis, licht alcoholische paardenmelk, verkrijgbaar in de lente en vroege zomer. Het wordt meestal door nomaden langs de kant van de weg verkocht en smaakt een beetje naar waterige karnemelk. Bozo is een dikke mousserende drank gemaakt uit gekookt gefermenteerde gierst of andere graansoorten. Jarma en maksym zijn gefermenteerde gerstdranken, gemaakt van yoghurt en gist. In Bishkek kun je het kopen onder de naam Shoro. Bij deze drankjes wordt boorsok gegeten, gefrituurde deegwaren. Favoriet zijn kurut, kleine balletjes gedroogde yoghurt. Issyk-köl honing is de beste honing van Centraal-Azië. Plaatselijk gemaakte zwarte bessen jam smaakt fantastisch. In Cholpon-Ata verkopen kinderen en bejaarden gedroogde vis aan een touwtje; in de bazaar kun je gestoomde vis kopen. De thee is over het algemeen heel sterk. Het kokende theewater wordt gemengd met melk voordat het geserveerd wordt.

Feestdagen
Kirgizië kent tal van nationale feest- en herdenkingsdagen: Nieuwjaarsdag (1 januari); Russisch-orthodox kerstmis (7 januari); Internationale vrouwendag (8 maart); Nowruz/Perzisch Nieuwjaar (19, 20 of 21 maart); Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Grondwet (5 mei); Dag van de Overwinning (9 mei) wordt het einde van de tweede wereldoorlog gevierd; Dag van het leger in Kirgizië (29 mei); Onafhankelijkheidsdag (31 augustus).
 
Daarnaast zijn er de islamitische feesten zoals het Suikerfeest na afloop van de ramadan (18 - 20 juli 2015) en het Offerfeest (23 - 26 september 2015). Tijdens de vastenmaand (18 juni - 17 juli 2015) blijft het openbaar leven functioneren en grote delen van de bevolking doen er niet aan mee.

Gewoonten en gebruiken
Kirgiezen zijn zeer gastvrij. Thee is het eerst dat je aangeboden krijgt als je ergens te gast bent. Het is het teken van gastvrijheid en je drinkt het uit theekommetjes (pyala’s). Thee wordt in grote theepotten gezet en drie maal teruggeschonken in de kop voordat het opgedronken mag worden. De theekommetjes worden nooit helemaal volgeschonken, want dat betekent dat iemand onwelkom is en moet opstappen. Wanneer de thee te warm is, blaas er dan niet in maar draai de thee in de kom voorzichtig rond.

Voor mannen is het schudden van handen een veelvuldige bezigheid in Kirgizië en een teken van warmte en vriendschap. Ook leggen veel mannen hun rechter hand op hun hart en buigen naar voren. Goede vrienden schudden elkaar de hand door de handpalmen in elkaar te leggen terwijl de duim naar boven steekt. Er wordt niet gedrukt of geknepen. Vrouwen schudden over het algemeen geen handen. Ze raken de schouders van elkaar aan met de rechterhand en aaien er zachtjes overheen. Jonge vrouwen kussen oudere vrouwen vaak op hun wang als teken van respect.

In Kirgizië dragen de mannen een alkalpak, een witte vilten hoed, op hun hoofd. Op het platteland en in de bergen dragen de vrouwen vaak kleurige wijde jurken met een hoofddoek om hun hoofd. In de steden kom je deze kledij bijna niet meer tegen.
Tijd is een relatief begrip in Kirgizië, met afspraken neemt men het niet zo nauw.

Nog steeds worden in Kirgizië bruiden geschaakt (ontvoerd). Het ontvoeren van jonge bruiden is een nomadische traditie en neemt vooral de laatste jaren toe vanwege de economische crisis. De kosten van een bruiloft en de hoge bruidschat, veelal paarden, zijn te hoog geworden. Officieel is het schaken van bruiden ruim tien jaar geleden verboden maar vervolgd wordt bijna nooit iemand. Zeker de helft van de Kirgizische huwelijken volgt op een ontvoering, in tweederde van de gevallen tegen de wil van de bruid in.

Klimaat
Kirgizië heeft een berg- en landklimaat met forse verschillen tussen de laag- en hooggelegen gebieden. In de valleien is de gemiddelde temperatuur in juli 28 graden en in januari min18 graden. Tijdens de zomer heerst in de berggebieden een zeer aangename temperatuur van rond de 25 graden. In de winter is het in heel Kirgizië erg koud. De meeste neerslag valt in het voor- en najaar maar ook in de zomer kan er een bui vallen.

Landschap
Kirgizië bestaat voor ongeveer negentig procent uit bergen. Bijna de helft daarvan ligt boven de 3000 meter, waarvan driekwart bedekt is met eeuwige sneeuw en ijs. De meeste bergen behoren tot de Tian Shan 'Hemelse Bergen' in het zuidoosten of zijn uitlopers daarvan. Piek Pobeda is met een hoogte van 7439 meter de hoogste berg. Slechts een aantal dalen ligt onder de 1000 meter zoals het Chuy- en Talasdal en de rand van het Ferganabekken. Kirgizië is bezaaid met bergmeren waarvan Issyk-Kul het grootste is. Zo’n tachtig grotere en kleinere rivieren komen in dit meer uit. In de bosrijke berggebieden leven beren, wilde zwijnen, vossen, wolven, dassen en lynxen en in de meren en rivieren zwemmen forellen en karpers. Het land heeft naar men zegt de op een na grootse populatie aan sneeuwluipaarden, een aantal dat drastisch daalt door de jacht.

Wegennetwerk
Het wegennetwerk is anders als in Nederland of België. Houdt er rekening mee dat er een langere reistijd geldt dan thuis. De gemiddelde snelheid is 60 km per uur en de wegen zijn niet allemaal in optimale staat.

Religie
De Kirgiezen zijn relatief laat (zestiende eeuw) tot de islam bekeerd. Vandaar dat de Kirgiezen hun pre-islamitische, sjamanistische invloeden hebben behouden. Sjamanen zijn religieuze specialisten in kleine, los georganiseerde samenlevingen. Ze vormen een medium tussen de wereld van geesten en deze wereld. Het genezen van zieken en het waarzeggen behoren tot hun belangrijkste taak. Het in contact komen met het bovenaardse door het uitvoeren van rituelen zie je tegenwoordig terug. Op veel plaatsen zie je reepjes stof die geknoopt zijn aan bomen en struiken. Zo probeert men de wens via de twijgen die naar de hemel wijzen, door te sturen naar het bovenaardse. Kirgiezen worden begraven op begraafplaatsen langs de kant van de weg. Vaak zijn het complete bouwwerken in vorm van traditionele mausolea of yurten die van een afstand op kleine dorpen lijken. In de islam is het gebruikelijk om mensen te begraven maar om dit langs de kant van de weg te doen stamt uit het nomadische verleden van de Kirgiezen. Op die manier kan de overledene, na jaren zelf onderweg te zijn geweest, het leven aan zich voorbij zien trekken. 
 
Taal
Het Kirgizisch is een Turkse taal met een Cyrillisch alfabet. Kirgizië is bezig om over te gaan op het Latijnse schrift. Het land heeft twee officiële staatstalen het Russisch en het Kirgizisch.

Praktische informatie
Ambassades
Consulaat van Kirgizië in Nederland
Oudegracht 389 3511 PG Utrecht
T 06 511 160 59
E
m.j.o.tuerlings@planet.nl

Ambassade van Kirgizië in België
Abdijstraat, 47 1050 Brussel
T +32 (0)2 640 18 68
F +32 (0)2 640 01 31
I
www.kgembassy.org

Nederlandse consulaat in Kirgizië
Foundation Publishing Development Center
Tynystanova 96, appt. 12, 720000 Bishkek
T +996 312 690 565
F +996 312 690 565
E
dutchconsulate@elcat.kg

Belgisch Ere-consulaat Bisjkek
209-A Tynystanovstreet, 720040 Bisjkek
T +996 31 2622 161
F +996 31 2662 233
E
n.aldashev@lorenz-law.com
 
Electriciteit
De netspanning in Kirgizië is 220 volt, maar voor de aansluiting heb je vaak een verloopstekker nodig. Stroomstoringen doen zich niet vaak voor. Reserve batterijen en een zaklamp zijn handig om mee te nemen.

Fooien
Hoewel men er vaak niet om zal vragen, rekenen gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel op een fooi.

Fotografie
In het algemeen hebben Kirgiezen er weinig bezwaren tegen om gefotografeerd of gefilmd te worden. Maar vraag voor de zekerheid altijd om toestemming. Wijzen op je toestel en vragend kijken is genoeg om duidelijk te maken wat je wilt. Militaire objecten en luchthavens mogen niet worden gefotografeerd. Ook bewakers kun je beter niet fotograferen.

Geldzaken
De Kirgizische munteenheid is de sum (KGS), die weer onderverdeeld is in tiyin. Er zijn briefjes van 1, 5, 10 en 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 sum in omloop. Voor één euro ontvang je ongeveer 77 sum (01-11-19).
Er kan gewisseld worden bij banken en officiële wisselkantoren (obmen balyot). Je kunt het makkelijkst wisselen met US$. Creditcards worden geaccepteerd in enkele van de grotere hotels in Bishkek. Er zijn op beperkte schaal ATM's in Bishkek, Osh en Jalal-Abad. Houd er rekening mee dat een pinautomaat defect kan zijn! 

Gezondheidsvoorschriften
Voor Kirgizië worden vaccinaties beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar
www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Reizigers uit België vinden vergelijkbare informatie op www.itg.be, de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.
 
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes.

Zorg dat je tijdens de reis het vaccinatieboekje en bloedgroepgegevens bij je hebt. Handig om mee te nemen is het Europees medisch paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts en apotheek.

Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Probeer na aankomst het lokale levensritme over te nemen. Uiteraard voor zover het reisschema dat toelaat. Sta vroeg op, neem tussen de middag een paar uur rust en ga bijtijds naar bed. De straling van de zon in de (sub)tropen is bijzonder sterk. Wees dus voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Flessen gezuiverd drinkwater zijn bijna overal te koop. Mocht je diarree krijgen, let er dan vooral op dat je het extra vochtverlies compenseert: veel (slappe) thee, mineraalwater of eventueel cola zonder prik. Het zouttekort kun je opheffen met ORS (Oral Rehydration Salts) of bouillon. Het heeft geen zin bij buikloop te vasten. Door niet te eten geef je je maag en darmen wel rust, maar verzwakt je lichaam nog meer.
Kijk voor verdere informatie onder andere op:
www.gezondopreis.nl.

Als je tijdens de reis boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogteziekte. Door het zuurstofgebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan normaal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag! Indien je urine donker van kleur is, drink je te weinig. Hoogteziekte treedt meestal binnen 24-72 uur op na het bereiken van een nieuwe hoogte. Hoofdpijn is het belangrijkste symptoom. Daarnaast kunnen vermoeidheid, misselijkheid, lusteloosheid, apathie, duizeligheid en hartkloppingen voorkomen. Deze klachten mag je nooit bagatelliseren, het kan gaan om longoedeem of hersenoedeem. Deze ernstige vormen, gekenmerkt door o.a. kortademigheid, droge hoest en/of verwardheid, kunnen onbehandeld fataal zijn. Iedereen kan deze ziekte krijgen, óók wie over een goede conditie beschikt. Als stelregel geldt dat je hoogteziekte kunt voorkomen door het lichaam de gelegenheid te geven te acclimatiseren door boven de 2500 meter iedere dag slechts 300 meter hoger te overnachten. Overdag mag je weliswaar hoger klimmen, maar de hoogte waarop je overnacht is van essentieel belang. Het is belangrijk om bij ernstige klachten naar een lager gelegen plaats af te dalen Op plaatsen waar je met het vliegtuig aankomt op een hoogte van meer dan 3000 meter kan de aanpassing aan de hoogte een probleem vormen. Je zult dan rekening moeten houden met extra klachten. Het is belangrijk dat je na aankomst tenminste een extra dag volledige rust neemt en vooral niet verder gaat stijgen. In sommige gevallen (overleg met je arts!) is het anti-hoogteziekte medicijn Diamox aan te bevelen.
Lees voor meer informatie over hoogteziekte het boekje ‘Hoe blijf ik gezond in de hoogte’ (uitgave KIT) of kijk op de website
www.hoogteziekte.info

Invoerbepalingen
Vanuit Kirgizië mogen antiquiteiten van vóór 1945 niet worden uitgevoerd. Wil je iets uitvoeren dat er enigszins oud uit ziet zorg dan dat je een aankoopbewijs hebt en een verklaring dat het niet van voor 1945 is.

Tijdsverschil
In de zomer is het in Kirgizië vier uur later dan in de Benelux.

Veiligheid
In Bishkek kun je ’s avonds beter niet alleen over straat lopen.
In het voorjaar van 2010 werd het land geteisterd door etnische conflicten, vooral in gebieden ten zuiden en westen van Osh. Vooral Oezbeken waren het doelwit van de opstandelingen. Actuele informatie over de politieke situatie in het land vind je op de website
www.minbuza.nl onder ‘reizen en landen’. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be vind je nuttige reisadviezen.
 
Winkelen en openingstijden
Kirgizië is het land van de vilt. Het traditionele hoofddeksel van de Kirgiezen is de alkalpak, een vilten muts. Shyrdak zijn vilten tapijten met karakteristieke motieven zoals steenbokken.

Openingstijden banken: ma. - vrij. 9.30 - 17.30 uur. Hoofdpostkantoor Bishkek open ma. t/m za. 7.00 - 18.00 uur, zondag 8.00 - 17.00 uur. Het Centrale Telecomkantoor van Bishkek is open van 7.00 - 20.30 uur.

Tek imaj görülecek diğerleri display:none tıklayınca açılacak

  FLYDRKIRG20

 • Dag 1 – Bishkek – Ala Archa N.P. – Bishkek (90 km)
  Vertrek op eigen gelegenheid naar Bishkek. Bij aankomst op de luchthaven van Bishkek wordt u verwelkomd door een vertegenwoordiger van het autoverhuurbedrijf die u na het invullen van het huurcontract de huurauto overhandigt. Vervolgens rijdt u richting het hotel, waar u kunt uitrusten van uw reis. In de middag kunt u een bezoek brengen aan het spectaculaire natuurpark Ala Archa, gelegen op zo’n 45 km van de hoofdstad. Het nationale park wordt gevormd door de Ala Archa kloof, watervallen, gletsjers en bergtoppen tot maar liefst 4.895 meter hoog. Het park is een populaire bestemming voor wandelaars en heeft een rijke diversiteit aan flora en fauna. Vanaf hier rijdt u weer terug naar uw hotel in Bishkek. Overnachting in Bishkek.
   
  Dag 2 – Bishkek – Karal Dobo Village via Burana (155 km)
  Na het ontbijt rijdt u richting Karakol Dobo. Onderweg kunt u nog een stop maken bij de 11e eeuwse Burana toren, een imposante minaret. Vanaf bovenaf hebt u een geweldig uitzicht over de vallei. Naast de Burana toren nabij Tokmak zijn de resten van een oud fort te vinden. Er omheen ligt ook nog de aarden wal van de vroegere stadsmuur van de verdwenen stad Balasagun, de hoofdstad van de Karachiden. De toren en tientallen bewerkte grafstenen is alles wat er is overgebleven van deze oude stad. In de stad Tokmok kunt u uw lunch op eigen gelegenheid nuttigen, voordat u verder rijdt naar Karal Dobo. Diner en overnachting bij een lokale familie.

  Dag 3 – Karal Dobo Village – Kol Tor Meer (paardentocht +/-8u)
  In de ochtend volgt de infomeeting met het lokale team en de breafing over het paardrijden. Dan start de tocht te paard naar Kol Tor Meer. De tocht gaat langs de Chon-Kemim rivier door Bai-Kishi, en de Toguz-Bulak en Chym-Bulak kloof. Delen van deze kloven zijn begroeid met sparwouden. Onderweg lunchen we uit de meegenomen lunchboxen. Nadien vervolgen we onze tour tot aan het Kol Tor meer, gelegen op 2500 meter hoogte waar we onze tent opzetten. Diner en overnachting in de tent aan de oever van het meer.

  Dag 4 – Kol Tor Meer – Karal Dobo (paardentocht +/- 6u)
  In de ochtend kan u de omgeving van het meer op eigen tempo verkennen. Dan vertrekken we terug naar Karal Dobo per paard. De lunchboxen voorzien ons van de lunch onderweg. Bij aankomst in Karal Dobo is er diner en overnachting bij een lokale familie.

  Dag 5 – Karal Dobo – Issyk Kul Meer (170 km)
  Het Issyk Kul Meer, dat omringd wordt door het Tien Shan gebergte. Na het Titicaca meer in de Andes is dit het grootste en hoogstgelegen bergmeer ter wereld. Het water heeft een aangename temperatuur en u kunt hier dan ook een duikje wagen. Aan het Issyk Kul Meer verblijft u in een aangenaam hotel. Bij aankomst kan u een bezoek brengen aan Cholpon Ata, dit is gelegen aan de noordelijke oevers van het Issyk Kulmeer. In de Sovjettijd was Cholpon Ata een belangrijk kuuroord voor de inwoners van de Sovjet Unie. Tegenwoordig is de badplaats erg geliefd bij Kazachen en Oezbeken die hun vakantie graag doorbrengen aan het prachtige meer met het kraakheldere bergwater. Er bevindt zich hier een lokale voedselmarkt, een jachtclub voor tochten over het water, een grote paardenfokkerij en twee musea die u op eigen gelegenheid kunt bezoeken. Even ten noorden van Cholpon Ata kunt u het openluchtmuseum met petrogliefen daterend van 500 voor Christus tot de 1e eeuw na Christus bezoeken. In deze periode heersten de Scynthen, een wreed ruitervolk, over de steppen van Centraal Azië. Zij waren verantwoordelijk voor de inscripties in de vorm van Siberische steenbokken, wolven en herten. Daarnaast zijn er grafheuvels met prachtige gouden sieraden gevonden. Diner en overnachting bij het Issyk Kul Meer in een hotel.

  Dag 6 – Issyk Kul – Grigorievskoe kloof – Karakol (180 km)
  Na het ontbijt rijden we naar de Grigorievskoe kloof, waar we een wandeltocht maken door de kloof. Er loopt een bergrivier met kristalhelder water. In de vallei bevinden zich ook 3 zeer mooie meren. Lunch nuttigen we in een yurt, nadien rijden we verder naar Karakol.  Maak hier bijvoorbeeld een wandeling door het centrum die u mee neemt naar de Chinese Dungan moskee met haar prachtig in hout bewerkte portaal. De Dunganen zijn uit China afkomstige moslims. Verder vindt u hier de Russische Orthodoxe kathedraal en het museum van Igor Przhevalskii. Het centrum heeft tevens een levendige markt en een grote universiteit die u kunt bewonderen. Overnachting in Karakol.

  Dag 7 – Karakol – Karakol kloof (10km – trektocht van 8km van +/- 5u)
  In de ochtend infomeeting met de berggids en transfer naar de Karakol kloof. Hier start de hinkingtocht van 8km, onderweg nemen we de lunch. De tocht gaat tot aan het tentenkamp. Diner en overnachting in tentenkamp.

  Dag 8 – Karakol kloof – Ala Kol Meer ( trektocht van 9km, +/-7u)
  Na het ontbijt start de wandeltocht naar het Ala Kol meer. We dalen eerst af door de kloof waar het pad ons over rivier en brug in het bos leidt. Een lange beklimming eindigt aan een diepe grashelling en komt toe aan een eerder vreemde plaats “Sirota” genaamd, een berghut. Het lijkt een sprookjeshut waar houten beelden van dieren rond staan. Hier kunnen we even rusten en op adem komen. We verlaten het bos en het pad gaat verder langs de rivier en we komen aan bij een mooie waterval. Diner en overnachting in een tent.

  Dag 9 – Ala Kol – Altyn Arashan Vallei – Karakol (trektocht van 18km, +/-8u – 30km per bus)
  In de ochtend vertrekken we richting Altyn Arashan vallei, een prachtige omgeving in het zuiden omringt door de 4260m hoge Palatka berg. De vallei is gekend door zijn warmwater bronnen en thermaal baden. Bij aankomst kunt u relaxen in een warmwaterbron of thermaal bad. Nadien volgt de transfer naar Karakol.

  Dag 10 – Karakol – Djeti Oguz kloof- Skazka Canyon – Kochkor (280km)
  Vandaag volgt de rit naar Djeti Oguz, waar we een wandeltocht maken tot aan de waterval in de kloof. We wandelen door de prachtige natuur met rode kliffen. De naam komt van 7 kliffen die gelijken op 7 stieren naast elkaar. In de namiddag rijden we naar Kochkor. De hoofdstad van het district, vroeger gekend als Stolypin of Kochkorka en gelegen op 1800m hoogte. Onderweg maken we eerst nog een stop in de Skazka Canyon (sprookjes canyon) waar we een wandeltocht maken, de populairste canyon van het land. De naam is afgeleid van de rotsformaties en de prachtige kleuren en vormen van het landschap. Bij aankomst in Kochkor diner en overnachting bij een lokale familie.

  Dag 11 – Kochkor – Tash Rabat Kervansarai (240km)
  Na het ontbijt rijden we naar de Tash Rabat Kervansarai via de Dolon Pass, gelegen op 3030m.  Deze weg is de verbinding tussen Bishkek en Torugart en is een uitdaging voor elke chauffeur. De weg bestaat uit gravel en is oneven, het ene hoogteverschil nog groter dan het volgende. Aangekomen in Tash Rabat brengen we een bezoek aan de Kervansarai. De naam betekent ”stenen herberg” en lag langs de Zijderoute. Tash Rabat is de enige zo goed bewaarde Kervansarai en geeft ons een goed beeld van hoe het vroeger was. Diner en overnachting in de yurt.

  Dag 12 – Tash Rabat – Son Kul Meer (270km)
  Na het ontbijt reist u verder naar het Son Kul Meer. Het meer ligt op een hoogte van 3000 meter en is 28 km lang en 18 km breed. Onder de pieken van de Tien Shan wonen de nomaden in hun traditionele yurten. Het leven van deze mensen bestaat voornamelijk uit het hoeden van kuddes schapen en het houden van paarden op de uitgestrekte grasvlaktes. Het is het uitgekozen moment om meer te weten te komen over het leven van de traditionele nomaden. Aan de oevers van het meer zal u verrast worden door de diversiteit van water en roofvogels zoals ganzen en valken. Tevens is hier de ideale gelegenheid om de omgeving per paard te verkennen. Diner en overnachting in een traditionele yurt aan het meer.

  Dag 13 – Son Kul
  Vandaag heeft u een dag ter vrije besteding. De lunch en het diner is bij de prijs inbegrepen. Er zijn namelijk geen restaurantjes in de buurt te vinden. Diner en overnachting in een traditionele yurt aan het meer.

  Dag 14 – Son Kul – Kazarman Village (140km)
  Kazarman is het meest geïsoleerde dorp van Kirgizië, tijdens de wintermaanden is het dorp afgesloten van de rest van Kirgizië doordat de wegen gesloten zijn door de sneeuwval. Het dorp heeft geen restaurant en slechts 1 theehuis. Zelfs tijdens de zomermaanden geeft het een ruw uitzicht, dit komt voornamelijk door de aanwezigheid van de goudmijn. Diner en overnachting bij lokale familie.

  Dag 15 – Kazarman – Arslanbob ( 250km)
  Vanuit Kazarman reist u verder door de ongerepte bergen naar het dorpje Arslonbob. Dit plaatsje is gelegen in de Fergana vallei die het land deelt met Oezbekistan en Tadzjikistan. De vallei was vroeger bekend om zijn paarden en speelt tegenwoordig een belangrijke rol in de Centraal-Aziatische katoenbouw. Het plaatsje Arslanbob is gelegen op 1600 meter hoogte en staat verder bekend om zijn walnootbossen. U hebt de middag ter vrije besteding. Maak een wandeling door het dorp of wandel de bergen met zijn walnootbossen in. Daarnaast leent dit plekje zich om uzelf heerlijke te ontspannen of een boekje te lezen. Tevens is er op loopafstand een waterval die u kunt bewonderen. Diner en overnachting bij een lokale familie in Arslanbob.

  Dag 16 – Arslanbob – Sary-Chelek Nationaal park (250km)
  Vandaag maakt u een tocht naar één van de meest prachtige nationale parken van Kirgizië. Onderweg passeert u diverse meren en het grootste waterreservoir van het land, het Toktogul Reservoir. Later op de dag komt u aan bij het prachtige bergmeer van Sary Chelek. Hier kunt u een trekttocht maken of kamperen in de natuur, waar u nomaden, herders en dorpsbewoners kan ontmoeten. Overnachting bij een lokale familie.

  Dag 17 – Sary-Chelek
  Vandaag hebt u de hele dag vrij in het Nationaal Park en kan u een makkelijke wandeltocht maken. U bewondert een van de 7 meren in het park en geniet van de prachtige natuur. Diner en overnachting bij een lokale familie.

  Dag 18 – Sary-Chelek – Chichkan Canyon(350km)
  Na het ontbijt reist u verder naar de Chichkan kloof. U komt voorbij de prachtige pittoreske kloven van het Centrale Tien Shan Gebergte en 2 bergpassen. Één pas heeft met namen een dramatisch landschap, de Ashuu Pass, gelegen op 3586 meter. Vanaf deze pas kunt u de Chui en Suusamyr vallei bekijken.  Nadat u deze pas voorbij bent, slaat u een zijdal in en wordt de spectaculaire Chichkan kloof zichtbaar. Geniet van de prachtige omgeving en maak een wandeling of ontspan aan de bergrivier. Diner en overnachting in de Chichkan kloof.
   
  Dag 19 – Chichkan – Bishkek (200km)
  In de ochtend rijdt u terug naar Bishkek. De weg loopt over 2 bergpassen, nl. de Ala Bel (3184m) en de Tuu Ashuu (3568m). De uitzichten langs deze weg zijn prachtig. Aangekomen in Bishkek, incheken in het hotel.

  Dag 20 – Bishkek

  Vandaag is een einde gekomen aan deze prachtige reis door Kirgizië. Retourvlucht conform het vluchtschema.

Kirgizië, 20-Daagse fly-drive door KirgiziëKirgizië, 20-Daagse fly-drive door KirgiziëKirgizië, 20-Daagse fly-drive door KirgiziëKirgizië, 20-Daagse fly-drive door KirgiziëKirgizië, 20-Daagse fly-drive door KirgiziëKirgizië, 20-Daagse fly-drive door KirgiziëKirgizië, 20-Daagse fly-drive door KirgiziëKirgizië, 20-Daagse fly-drive door KirgiziëKirgizië, 20-Daagse fly-drive door KirgiziëKirgizië, 20-Daagse fly-drive door KirgiziëKirgizië, 20-Daagse fly-drive door Kirgizië