Terug


Uw detailsHotel Details
Vlucht Details
Prijsdetails
Prijsdetails

Hotel Details

Maak uw keuze voor de prijsdetails

Homepage » Rusland » Moskou »
Rusland, 10-Daagse luxe treinreis Noorderlicht VP Bewaar dit hotel

Rusland / Moskou

In de wintermaanden verandert Rusland in een wit sprookjeslandschap. De bossen en velden liggen verscholen onder een dik pak sneeuw terwijl steden als Moskou en Sint-Petersburg zich van hun mooiste kant laten zien met sfeervolle verlichting, versierde kerstbomen en gezellige wintermarkten. De donkere dagen en stilte doen lijken alsof de wereld in een winterslaap is, maar integendeel! Juist nu is één van de meest bijzondere natuurverschijnselen zichtbaar: Auroa Boraelis Met deze exclusieve treinreis gaat u op jacht naar het noorderlicht en maakt u tevens kennis met de mooiste steden van het land.
Tijdens deze bijzondere treinreis verblijft u in een couchette in de luxe privétrein en in comfortabele hotels.

De Noorderlicht Express
Tijdens deze reis verblijft u een aantal dagen aan boord van een luxe privétrein. dit houdt in dat er na het vertrek in Moskou geen andere reizigers in- en uitstappen. Er zijn 2 categorieën accommodaties aan boord: Standard Plus categorie en Gold categorie. 

Faciliteiten:
Aan boord gebruikt u het ontbijt, de lunch en het diner in het sfeervolle restauratierijtuig. 
Tevens is er een lounge aanwezig met comfortabele stoelen, een leeshoek  en waar u onder het genot van een drankje van een pianoconcert kan genieten. In dit rijtuig vinden ook lezingen plaats over de geschiedenis, cultuur en het dagelijks leven van de regio die wij bezoeken.

Categorie: Standard Plus
De Standard Plus categorie is de meest geliefde categorie aan boord van de luxe treinreizen. Per rijtuig zijn er 9 couchettes van deze categorie aanwezig. Hoewel deze categorie voorzien is van 4 bedden, worden alleen de 2 beneden bedden gebruikt. De 2 bovenste bedden kunt u gebruiken voor eventueel opslag voor bagage of inklappen. Elke couchette beschikt over een stopcontact (220 volt) en een tafeltje. Er bevindt zich een toilet- en wasgelegenheid aan beide uiteinden van de wagon. Het rijtuig is voorzien van centrale airconditioning die uitsluitend tijdens het rijden functioneert.

Afmetingen couchette: 2,00 m x 2,00 m
Afmetingen bedden: 65 cm x 185 cm

In Moskou, Murmansk en Sint-Petersburg overnacht u in 4* hotels van gerenommeerde hotelketens. In Kirovsk verblijft u in een 3* hotel.

Categorie: Gold
Categorie Gold zijn de ruimste couchettes aan boord van de trein. Per rijtuig zijn er slechts 5 couchettes van deze categorie beschikbaar.
De categorie Gold beschikt over een beneden- en een bovenbed, een tafeltje met stoel, stopcontact, een kleine kast, toilet, wastafel en douche. De rijtuigen in deze categorie beschikken individueel regelbare airconditioning tijdens het rijden.

Afmetingen couchette: 2,00 m x 3,50 m
Afmetingen bovenbed: 80 cm x 185 cm
Afmetingen benedenbed: 120 cm x 185 cm

In Moskou en Sint-Petersburg overnacht u in 5* hotels van gerenommeerde hotelketens. In Moermansk verblijft u in een 4* hotel. In Kirovsk verblijft u in een 3* hotel, de hoogst beschikbare categorie.

Om de treinreis goed te laten verlopen op het drukke spoor kunnen de rijtuigen op sommige trajecten gekoppeld worden aan een reguliere trein.  De rijtuigen van de Noorderlicht Express blijven uitsluitend toegankelijk voor het reisgezelschap van deze reis.
Inclusief:
• Transfer luchthaven - hotel en v.v.
• 3 Overnachtingen aan boord van de Noorderlicht Express in de door u gekozen categorie.
• 6 Hotelovernachtingen
• Verzorging op basis van volpension vanaf diner dag 1 tot en met ontbijt op dag 10
• Russische specialiteiten
• Lezingen aan boord van de trein
• Genoemd excursieprogramma inclusief entreegelden
• Engelssprekende gids

Niet inbegrepen:
• Vlucht naar Moskou en terugreis vanaf Sint-Petersburg
• Visumverzorging Rusland € 120,-
• Fooien, richtbedrag € 100,-

TIPS EN INFORMATIE OVER UW VAKANTIEBESTEMMING: RUSLAND

Elektriciteit
Rusland heeft 220 volt netspanning. In Rusland gebruikt men hetzelfde type stekkers.

Eten en drinken

Restaurants:
Het restaurant aanbod in de grote steden is groot en biedt de mogelijkheid om goed en lekker te eten. Overal zijn eetgelegenheden, cafés en bars in de stad te vinden. De restaurants in het centrum zijn duurder en accepteren creditcards als betaalmiddel, ook beschikken ze over een Engelse menukaart en Engelssprekend personeel. Nette kleding is verplicht. In de meeste restaurants kun je Russische en Europese gerechten bestellen. Er zijn ook een aantal Georgische en Armeense wat kleinere cafés en restaurants met lekkere en wat pittige gerechten van goede kwaliteit.

Maaltijden:
Een ontbijt bestaat in Rusland uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet. Aan het ontbijt kun je ook kennis maken met de beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure room, de zogenaamde blini of oladi.
Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. Kaviaar is zonder twijfel het bekendste dat de Russische keuken heeft voortgebracht. Koop nooit kaviaar op straat; het is vaak namaak! Traditionele Russische pannenkoeken met kaviaar (ikra) zijn zeer aan te raden, maar ook de uit het tsarenrijk van weleer stammende kip - la Kiev en Boeuf Stroganoff zijn zeer smakelijk. Verder staan er heerlijke salades en stevige soepen zoals borsjtsj of sji op de menukaart.

Drinken:
Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar.

Sterke drank:
De wereldberoemde Russische wodka staat in restaurants per gram op de menukaart. 50 gram staat gelijk aan een glaasje en wordt altijd geserveerd met voorgerecht (zakoeska). Het is ook een van de beste souvenirs met een blikje kaviaar om mee naar huis te nemen. Koop wodka NOOIT op straat, markt of in kleine kiosken, omdat je daarvan nooit zeker weet wat je koopt! Sjampanskoje is de Russische champagne, verkrijgbaar in de varianten 'zoet' en 'halfzoet'. Een derde typische drank is kvas, een licht gegiste brooddrank die zeer smakelijk is en bovendien ook goed tegen de dorst.

Koffie en thee:
Thee is traditionele Russische drank en wordt geserveerd met jam en citroen. Koffie, cacao, melk zijn overal verkrijgbaar.

Feestdagen
De Russische Federatie kent veel feestdagen, waarvan een deel gerelateerd aan het orthodoxe geloof. De belangrijkste feestperiode van het jaar is de kerstweek, die in de orthodoxe kerk plaatsvindt van 7 t/m 19 januari. Veel bedrijven en overheidsinstellingen zijn gesloten in de periode van 1 t/m 8 januari of werken met een minimale bezetting. Gezinnen worden herenigd in deze tijd van het jaar om het samen te vieren. De katholieke en protestante gemeenschap in Rusland viert Kerstmis op 25 december maar dit is geen officiële feestdag.

1 t/m 5 Januari: Nieuwjaar
7 Januari: Kerstmis
23 Februari: Dag van de Verdedigers van het Moederland (Dag van het Leger)
8 Maart: Internationale Dag van de Vrouw
1 Mei: Dag van de Arbeid
9 Mei: Dag van de Overwinning - het Rode Plein in Moskou is afgesloten i.v.m. parades.
12 Juni: Dag van de Onafhankelijkheid
1e Weekend van september: Stichting Moskou - het Rode Plein kan afgesloten zijn i.v.m. parades.
4 November: Dag van de Verzoening & Eenheid

Graag willen wij u erop wijzen dat het Rode Plein in Moskou geregeld wordt afgesloten voor publiek. Dit kan zijn i.v.m. parades (bijv. 9 mei), staatsbezoeken en culturele activiteiten. Vaak wordt de afsluiting pas kort van tevoren bekend gemaakt. Sovjet Reizen kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Fooien
Het is gebruikelijk in Rusland om een fooi achter te laten, de richtlijn hiervoor is ca. 10% van het rekeningbedrag. Onze gidsen en chauffeurs in zowel Moskou en St. Petersburg verwachten aan het einde ook een fooi als zij het werk goed hebben gedaan.

Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, maar in de regel moet er wel voor bijbetaald worden. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monnik is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. In Moskou, St.-Petersburg, Petrozavodsk zijn alle soorten films en batterijen goed verkrijgbaar.

Kledingvoorschrift
Houdt U rekening met eventuele kledingvoorschriften voor de bezoeken aan de diverse kathedralen/kloosters.
In voorkomende gevallen dient u de armen/benen bedekt te houden en dienen de dames het hoofd te bedekken met bv. een sjaaltje.

Geld- en bankzaken
De munteenheid van Rusland is de roebel (RUB). Oktober 2017 was de waarde van een euro ongeveer 67 RUB. De roebel bestaat uit 100 kopeken. In de praktijk zul je de laatste niet gebruiken. Er zijn munten van 1, 2 en 5 roebel en bankbiljetten van 10, 50, 100, 500 en 1000 roebel.
In Moskou en St.-Petersburg kunt u met een pinpas geld halen en met een creditcard grotere uitgaven doen. De bankautomaten bevinden zich bij vrijwel elk metrostation, verschillende plaatsen op straat en bijna binnen elk hotel. Cash geld blijft het makkelijkst, want travellercheques worden slechts beperkt geaccepteerd en het is zeer ongunstig om deze te verzilveren. Oud uitziende of gescheurde biljetten kunnen geweigerd worden. Op de internationale luchthaven van Moskou kun je met alle betaalmiddelen terecht. Dit is dan ook dé aangewezen plek om je roebels aan te schaffen. Daarna kun je terecht bij banken of wisselkantoren (obmen valjoeti), maar bekijk de wisselkoersen van te voren goed, want wisselkoersen kunnen wijzigen en het kan voorkomen dat het in de stad zelf goedkoper kan zijn. Banken zijn vaak alleen van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 17.00 uur. Wisselkantoren houden winkelopeningstijden aan en zijn vaak ook op zaterdag en zondag geopend. Bij het geld wisselen dient u het paspoort te tonen. Wissel het geld NOOIT op straat: ondanks de gunstige tarieven kom je bedrogen uit. Het is officieel niet toegestaan aankopen te doen in buitenlandse valuta.

Zakgeld
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw lunches, drankjes, optionele excursies en fooien. Het bedrag dat u uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van uw eigen uitgavenpatroon. Het prijsniveau in Rusland ligt iets lager dan thuis. De gemiddelde kosten per dag bedragen ongeveer € 40 per persoon.

Gezondheid
Wie in Rusland met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waarop gelet moet worden.
 
Reisapotheek:
In de steden is er eigenlijk bij elke hotellobby wel een apotheekkiosk te vinden. Hoewel er in zowel Moskou als St.-Petersburg voldoende apotheken zijn, doet u er verstandig aan een kleine reisapotheek mee te nemen met pleisters, thermometer, jodium, pijnstillers, zonnebrandmiddel, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET, een jeukverzachtende stift of zalf en middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Medicijnen dient u te allen tijde in uw handbagage te vervoeren.

Diversen
Bij de toegang tot b.v. de Hermitage of het Kremlin kunnen grote tassen of rugzakken geweigerd worden; u kunt deze dan ter plaatse tegen betaling veilig opbergen.

In de zomer krijgen mensen met contactlenzen regelmatig last van geïrriteerde ogen door stof, zowel op het platteland als in de steden. Neem voor de zekerheid een reservebril mee.

Vaccinaties:
De informatie omtrent vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.

Nog enkele adviezen voor een prettige verblijf:
Gun je lichaam en geest de tijd om zich rustig aan te passen aan de nieuwe locatie. Vermijd spanningen, plan niet meteen van alles. Doe het de eerste dag in ieder geval kalm aan. Als je goed uitgerust bent, kun je alle nieuwe indrukken etc. het beste verwerken en heb je genoeg energie om veel te doen.
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van de foto- en visumpagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.

Paspoort:
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. Tevens moeten er nog twee lege bladzijden naast elkaar zijn voor het visum.

Visum:
Het Russische visum zal Sovjet Reizen voor u regelen i.v.m. de benodigde uitnodigingsbrieven en vouchers.
Voor het verkrijgen van het Russische visum moeten deelnemers ook een bewijs overleggen waaruit blijkt dat de reiziger gedekt is voor medische kosten in de Russische Federatie. Dit bewijs kan helaas niet zijn: polissen, polisbladen, polisvoorwaarden etc. Het moet een separate verklaring zijn van de verzekeringsmaatschappij waarin de naam van de reiziger voorkomt, en de vermelding dat deze persoon een polis heeft die dekking geeft voor medische kosten, en dat die dekking geldig is voor de Russische Federatie. Aanduidingen als "Rusland" , of "Wereldwijd" worden niet geaccepteerd. Dit betekent dus concreet dat de reiziger zelf een dergelijke brief bij zijn verzekeringsmaatschappij moet aanvragen, en mee moet sturen met het paspoort bij de aanvraag van de visa. Voor reizigers die via Sovjet Reizen hun reisverzekering afsluiten regelt Sovjet Reizen deze formaliteit.
De deelnemers aan onze reizen ontvangen na inschrijving de benodigde visumformulieren en nadere informatie over de te volgen procedure.

Douanebepalingen:
Voordat u de Russische douane passeert, moet u een aankomst- en vertrekregistratieformulier invullen; dit wordt afgestempeld bij aankomst en dient u het tot het eind van de reis goed te bewaren. Meestal wordt dit formulier in het vliegtuig aan u overhandigd (het kan zijn dat u het formulier al voorgedrukt ontvangt van de douanebeambte), anders kunt u ze nog verkrijgen op de luchthaven van Moskou. Bij vertrek uit Rusland vult u het vertrekformulier in, dat u samen met het eerste (afgestempelde aankomstformulier), inlevert bij de douanebeambte. Het invoeren van vers fruit en groente is verboden, evenmin als drugs en wapens. In het algemeen is het meenemen van een liter sterke drank en 250 sigaretten toegestaan. U mag een geldbedrag van omgerekend ca. € 2.500,= in Rusland invoeren. De exportbeperkingen in Rusland zijn aanmerkelijk groter. Roebels mogen niet worden uitgevoerd, hoewel een handjevol munten en bankbiljetten als souvenir meestal wel wordt toegestaan. Voor het uitvoeren van antiek, munten, muziekinstrumenten, edelmetalen, kunstwerken, sieraden en boeken die voor 1975 zijn uitgegeven moet toestemming gevraagd worden bij het ministerie van Cultuur in Moskou (ul. Neglinnaya 8/10, kantoor 29) of St.-Petersburg (Malaya Morskaya ul.17).

Post, internet en telefoon
Post: Post van Moskou en St.-Petersburg naar Nederland of Belgie doet er twee tot drie weken over. Brievenbussen zijn lichtblauw van kleur.

Internet: U kunt gebruik maken van het internet vanuit uw hotel, bij Post International, de vele internetcafés. In veel restaurants kunt u gebruik maken van WiFi internet.

Telefoon
Vanuit Moskou, St.-Petersburg kunt u vanuit de telefooncellen makkelijk naar huis bellen, ook vanuit de hotellobby. Telefoonkaarten zijn te koop in de metrostations (vraag een kaart met een minimum bedrag van 100 roebels), bij kiosken en op postkantoren, maar niet alle kaarten werken in alle telefoons. Telefoneren vanuit de hotelkamers is erg duur en wij raden dat af. Wat betreft GSM: bij uw provider kunt u informeren wat de kosten zijn om in Rusland te bellen en gebeld te worden. Rusland heeft het internationale landennummer 007, Nederland 0031, België 0032.

Taal
In Rusland is de officiële taal het Russisch. Tegenwoordig spreken steeds meer mensen een beetje Engels en veel restaurants en cafés hebben ook een Engelse menukaart. Russen waarderen het zeer als je een paar woorden Russisch spreekt. De meeste Russen zullen hun best doen om je te helpen wanneer je de weg vraagt. Als je de Russische taal niet beheerst is het verstandig om van tevoren op zijn minst het alfabet te bestuderen. Het Cyrillisch schrift, waarin het Russisch geschreven wordt, vertoont sterke gelijkenissen met het Grieks schrift en enige kennis hiervan is in de metro van Moskou en St.-Petersburg handig.
Het is dus zeker aan te bevelen u thuis alvast te verdiepen in dit Russisch alfabet (Cyrillisch alfabet), bijvoorbeeld via de site
http://www.russischetaal.org/alfabet.html.

Tijdsverschil
Vanzelfsprekend omvat een uitgestrekt land als Rusland meerdere tijdzones. Met Moskou en St.-Petersburg bedraagt het verschil 1 uur in de zomer en 2 uur in de winter. Rusland kent vanaf oktober 2014 geen zomertijd meer.

Criminaliteit
Op straat is het in Rusland veilig. Neem altijd uw paspoort met de registratie kaart mee als u uw hotel verlaat. In verband met de veiligheid in de grote steden kunt u op straat aangehouden worden door de Russische politie. U wordt dan verzocht uw paspoort met een registratiestempel (die krijgt u bij aankomst in het hotel) te tonen. Er lopen soms beveiligingsagenten rond in winkels en hotels. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten. Sluit in de nachttrein van Moskou naar St.-Petersburg de coupédeur af met de grendel. Voorwerpen van waarde kunt u veilig in de kastjes van de onderste bedden of in het bagagerek boven de deur van de coupé bewaren. Diefstal kan voorkomen, met name in en nabij de metro of in een mensenmassa. Let in Rusland, net als thuis, op uw waardevolle spullen. Houdt paspoort, geld en andere reisdocumenten altijd veilig bij u of laat ze achter in de kluis van het hotel. Het is aan te raden, een aparte portemonnee te hebben met klein geld, zodat u niet steeds met grote biljetten hoeft te betalen. Toch zal Rusland beslist geen land zijn waar u uzelf onveilig voelt.

Tek imaj görülecek diğerleri display:none tıklayınca açılacak

  TREINNOORD10

 • Dag 1 - Moskou
  Vertrek naar Moskou. Na aankomst wordt u verwelkomd in de aankomsthal en volgt de transfer naar uw centraal gelegen hotel. In de avond geniet u van het welkomstdiner en maakt u kennis met uw medereizigers van deze bijzondere reis. Overnachting in Moskou.

  Dag 2 – Moskou
  Vandaag bezoekt u ‘’het hart van Rusland’: het Kremlin. De fascinerende geschiedenis van deze vesting openbaart zich wanneer we het complex betreden. De architecturale verscheidenheid binnen deze vesting is indrukwekkend, evenals de talrijke bezienswaardigheden zoals de tsarenklok, het tsarenkanon dat nooit één schot heeft gelost en de diverse paleizen en kathedralen waarvan we de mooiste bezoeken. We wandelen over het Rode Plein met de Basilius kathedraal en het befaamde GUM warenhuis. De stadstour neemt ons vervolgens mee langs het Bolsjoi theater, het parlementsgebouw (de Doema), de Christus de Verlosser kathedraal, de Arbat straat en de Mussenheuvel met de Lomonossov Universiteit. Vanaf hier heeft u een uitzicht over de stad. Tot slot zien we het Overwinningspark en Nieuwe Vrouwenklooster. Tegen middernacht gaan we aan boord van de Noorderlicht Express voor de 2000 km lange treinreis naar het noorden. Overnachting aan boord van de trein.

  Dag 3 – Aan boord van de Noorderlicht Express
  Een hele dag in de trein doet ons beseffen hoe groot en uitgestrekt Rusland is. Terwijl buiten het met sneeuw bedekte landschap aan ons voorbij trekt met temperaturen onder het vriespunt, genieten wij van de warmte en het comfort aan boord van de trein. De lezingen vandaag geven u een goed beeld van de geschiedenis en culturele rijkdom van dit fascinerende land. Na het diner wordt met een wodkaproeverij de dag in stijl afgesloten. Overnachting aan boord van de trein.

  Dag 4 – Kirovsk
  In de ochtend rijdt onze trein het station van Apatity binnen, in het noorden van Rusland. De komende dagen vervolgen wij onze reis per bus. Een korte rit brengt ons naar de stad Kirovsk. Kirovsk is een mijnstadje dat zijn bestaan dankt aan de vondst van een pure concentratie apatiet. Er is een grimmige schoonheid aan verlaten Sovjetgebouwen en mijnen tegen de achtergrond van besneeuwde bergen. We bezoeken voor de winter opgezette Snow Village dat aan de rand van de stad ligt. Het uit ijs gehouwen complex kent diverse prachtige ijssculpturen. In de avond gaan wij met sneeuwscooters de wildernis is in op zoek naar het noorderlicht. Het beste laat dit zich zien in de duisternis, weg van de verlichting van steden en wegen. Overnachting in Kirovsk.

  Dag 5 – Kirovsk – Moermansk
  In de ochtend bezoeken we een Samische nederzetting. De Sami zijn de oorspronkelijke bevolking van Lapland, een gebied dat zich uitstrekt van het noorden van Noorwegen tot het noorden van Rusland. De nomadische Sami vormen een etnische minderheid in het noorden van Rusland. Zij leven van de opbrengst van rendieren en visserij. In het opgezette Samicomplex krijgen we een kleine introductie van de cultuur van deze nomadenstam. Hier maken we een korte sledetocht met rendieren, ziet u de huskyhonden en doet u mee aan een Samiwinterspel. In de avond arriveren wij in Moermansk, het meest noordelijke punt van de reis. Na het diner gaan wij met ervaren aurora specialisten wederom op zoek naar het noorderlicht. Overnachting in Moermansk.

  Dag 6 – Moermansk
  Met ruim 300.000 inwoners is Moermansk de grootste stad boven de poolcirkel. De stad werd gesticht in 1915, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Rusland was op zoek naar hulp vanuit het westen en door de blokkade in de Oostzee zocht men naar een alternatief. Dankzij de warme golfstroom was deze plek het hele jaar door ijsvrij. De stad werd met een spoorlijn verbonden met de rest van het land en hulpgoederen konden op deze manier het front bereiken. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Moermansk een belangrijke rol. Tijdens de stadstour zien wij de belangrijkste bezienswaardigheden.  Het Alosha-monument herdenkt de verdedigers van Moermansk in de Tweede Wereldoorlog. Voor het beeld is het graf van een onbekende soldaat. Het beeld dat in 1974 is geplaatst, is gemaakt van beton en is 35 meter hoog. Recenter is het monument van de overleden bemanningsleden van de Koersk.
  De grootste trekpleister van de stad welke we bezoeken is de arctische ijsbreker Lenin, het eerste nucleaire oppervlakte schip. Nadat het in 1989 uit de vaart werd genomen, is het omgebouwd tot museumschip.
  Na het diner gaan we wederom met de aurora specialisten ver buiten de stad op zoek naar het noorderlicht. Overnachting in Moermansk.

  Dag 7 – Treindag
  In de morgen gaan we naar het station, het meest noordelijke treinstation ter wereld, om weer aan boord te gaan van de Noorderlicht Express. Terwijl het landschap aan ons voorbij trekt, is er een uit uitgebreid boordprogramma van diverse lezingen.  Overnachting aan boord.

  Dag 8 – Sint-Petersburg
  Tegen lunch komt de trein aan in Sint-Petersburg, stad van Peter de Grote en het ‘Venster naar het Westen’. De stad werd ruim 300 jaar geleden gesticht door tsaar Peter de Grote naar voorbeeld van Europese steden. De stad is uitgegroeid tot culturele hoofdstad van Rusland en wordt vaak beschouwd als de mooiste stad van het land. De kanalen met hun pastelgekleurde grachtenpanden, de grote paleizen en imposante kerken maken van de stad een openluchtmuseum. Tijdens de panoramische stadstour  zien we het Winterpaleis, de Nevski Prospekt en de kleurrijke bloedkerk. We bezoeken de Petrus en Paulus vesting, het oudste historische en architecturale monument van de stad. De bouwwerkzaamheden begonnen in 1703 en dat jaar wordt dan ook beschouwd als de stichting van Sint-Petersburg. Deze vesting was bedoeld als defensiestructuur en later gebruikt als politieke gevangenis. In de Petrus en Paulus kathedraal bevinden zich vrijwel alle graven van de tsarendynastie Romanov. Eveneens zien wij de imposante Sint-Isaac kathedraal, welke plaats biedt aan 14.000 gelovigen. De bouw, onder leiding van de Franse architect Auguste Montferrand heeft maar liefst 40 jaar geduurd. De gouden koepel, beeldhouwwerken en massief granieten zuilen geven het complex allure, terwijl het interieur de bezoeker verrast met  gedetailleerde mozaïek iconen, schilderijen, zuilen van malachiet en een prominent altaar. 

  Dag 9- Sint-Petersburg
  Vandaag brengen we een bezoek aan de Hermitage, deels gelegen in het Winterpaleis aan de Neva. Het museum heeft haar collectie grotendeels te danken heeft aan Katharina de Grote. De Hermitage staat in de gehele wereld bekend om haar grote collectie kunst van de alom bekende meesters zoals Van Gogh, Rembrandt, Leonardo da Vinci en Michelangelo. Het merendeel van de collectie is verzameld door Katharina de Grote zelf, die een kunstcollectie van niet minder dan 2.658 schilderijen tijdens haar leven opbouwde. Tijdens de rondleiding door dit immense museum komt u meer te weten over de schitterende verzameling werken die hier tentoongesteld staan. De weelderig ingerichte zalen met veel goud bekledingen en enorme kroonluchters geven u een indruk in welke luxe de tsaren hebben geleefd. Vervolgens verlaten we de stad en gaan wij naar het Zomerpaleis van Katharina de Grote. Dit paleis in rococo stijl, eveneens met weelderig gedecoreerde zalen, is met name bekend om de barnstenen kamer. In de avond wordt deze unieke reis afgesloten met een balletvoorstelling in één van de vele theaters die Sint-Petersburg rijk is. Overnachting in Sint-Petersburg.

  Dag 10 – Sint-Petersburg
  Transfer naar de luchthaven voor uw reis huiswaarts.

Rusland, 10-Daagse luxe treinreis NoorderlichtRusland, 10-Daagse luxe treinreis NoorderlichtRusland, 10-Daagse luxe treinreis NoorderlichtRusland, 10-Daagse luxe treinreis NoorderlichtRusland, 10-Daagse luxe treinreis NoorderlichtRusland, 10-Daagse luxe treinreis NoorderlichtRusland, 10-Daagse luxe treinreis Noorderlicht