11-Daagse Nederlandstalige natuurreis door de Altai Republiek
v.a. € 3445,00 p.p.

11-Daagse Nederlandstalige natuurreis door de Altai Republiek

De enorme reeks bergen die zich uitstrekt over het zuiden van Siberië, van Kazachstan naar het westen en naar Mongolië en China in het oosten en zuiden, wordt ook wel het Gouden Altai genoemd. Dit gevarieerde stuk Rusland herbergt een enorm scala aan prachtige en fascinerende flora en fauna. De steile besneeuwde bergtoppen worden afgewisseld door gletsjermeren, groene weiden, taiga en eindeloze steppen. De van oorsprong nomadische bewoners trekken met hun yurten door de Autonome Republiek zoals ze dat al eeuwen doen. U reist over de bijna 1000 km lange Chuysky Trakt en ontdekt dit fascinerende gebied waar de ruige natuur het ritme van het traditionele leven in de dorpjes bepaald.

6 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met Aeroflot of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v. 
• Lokale Engelssprekende gids 
• Nederlandstalige reisleiding
• Alle overnachtingen in simpele guesthouses, pension of kleinschalige hotels o.b.v. logies/ontbijt
• Vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en -heffingen
 
Exclusief
• Visumverzorging Rusland € 140,- p.p.
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen. 
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc. 
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 4
• Maximaal aantal deelnemers: 9

 

Dag 1 - 2 – Barnaoel
Vertrek in de ochtend naar Barnaoel. Na aankomst volgt de transfer naar het hotel. Aansluitend verkennen we Barnaoel, de hoofdstad van Altaj-Krai (niet te verwarren met de gelijknamige republiek die we later bezoeken). Barnaoel is een typische Sovjetstad vol met grandioze monumenten zoals Lenin-standbeelden, Tweede Wereldoorlog gedenktekens en opmerkelijke voorbeelden van socialistische architectuur en openbare kunst. In 1738 bouwde de Russische mijneigenaar Akinfiy Demidov een kopersmelterij, waardoor Barnaoel in de 18e eeuw uitgroeide tot de grootste mijnstad in Siberië. Na de sluiting van de smelterij veranderde Barnaoel in een handelscentrum met bijbehorende koopmanshuizen en monumentale panden. De classicistische stijl verweeft hier met barok. In de 20e eeuw werd de stad verder ontwikkelt in de stijl van het modern socialisme. In de avond wonen we een concert bij van het filharmonisch orkest dan wel het orkest van Russische traditionele muziekinstrumenten. Overnachting in Barnaoel.
 
Dag 3 – Barnaoel – Topolnoye 
Na het ontbijt verlaten wij de stad en trekken het Altaj gebergte in. Na een rit van 3 uur naar het zuiden zijn we omringd door de prachtige hooglanden van de Russische Altaj. Na de lunch in een kleine, door een familie gerunde, zuivelfabriek vervolgen we onze reis naar het pittoreske dorpje Topolnoye. De circa 400 inwoners van dit dorp zijn afstammelingen van de Oudgelovigen, een groep orthodox gelovigen die zich in 1666 afscheidden van de Russisch-orthodoxe kerk na hevig verzet tegen kerkelijke hervormingen. Door dit schisma werden zij verbannen door de Tsaar naar de meest afgelegen gebieden van het Russische Rijk. Tijdens ons verblijf in het dorp komen we meer te weten over deze traditionele en gesloten gemeenschap. Overnachting in Topolnoye. 
 
Dag 4 – Topolnoye – Karakol-vallei
Deze morgen rijden we naar de grens tussen de Altaj krai en de autonome deelrepubliek Altaj. Onderweg bezoeken we de beroemde Denisova grot gelegen in de vallei van de Anui rivier. Vanaf de jaren 70 vinden hier vele paleoantropologische opgravingen plaats. De grot bevat meer dan 20 lagen van opgegraven artefacten die duiden op bewoning door de mensheid.
Na de lunch komen we aan in de Karakol-vallei, een heilige plaats voor de inheemse Altai bevolking. De Altai zijn van Turkse afkomst met sjamanistische tradities en vormen dé etniciteit van de autonome republiek. We overnachten bij een lokale familie en leren over de tradities en rituelen van de Altai. In de avond ontmoeten we ook de lokale kaichi, sjamaan, en genieten van een concert met keelzang onder begeleiding van nationale muziekinstrumenten zoals de topshur en de komyz. Overnachting in de Karakol-vallei. 
 
Dag 5 – Karakol vallei 
Vandaag staat in het teken van de ongerepte natuur en het culturele erfgoed in de Karakol-vallei. Dit steppegebied is gelegen tussen hoge bergen en de inwoners van dit gebied staan bekend om hun conservatieve manier van leven. Ze hebben hun manier van leven en overtuigingen op basis van het boerchanisme behouden. 
Tot deze oude cultuur behoren ook de oude rotstekeningen die we zien. Verder staat de vallei bekend om de Scythische grafheuvels en mysterieuze monolieten. We reizen verder langs de Chuysky Trakt, die door National Geographic is genoemd als één van de mooiste wegen ter wereld, met uiteraard de nodige fotostops. Overnachting in een lokaal pension langs de Chuysky Trakt. 
 
Dag 6 – Kurai steppe – Kosh Agach
We vervolgen de reis over de Chuysky Trakt en steken de Kurai steppe over. De steppe ligt op een hoogte van zo’n 1500–1600 meter. De hoogvlakte, gekenmerkt door de specifieke vegetatie, wordt omringd door de Chuya bergkam met een hoogte tot 4000 meter. Vanuit het dorpje Kurai hebben we een prachtig zicht op de “gerimpelde” steppe, veroorzaakt door de overstromingen van de gletsjermeren in het verleden. Bij het verlaten van de Kurai steppe verkennen we de kleurrijke heuvels van Kyzyl-Chin. De gekleurde kleilagen - variërend van wit, geel tot rood en bordeaux - worden veroorzaakt door de aanwezigheid van ijzer oxiden. Na een kort bezoek aan melancholische stadje Chagan Uzon reizen we verder door de Chuya steppe.  
We komen aan in Kosh Agach, een afgelegen nederzetting die voelt als het “einde-van-de-wereld”. Hier bekijken we de traditionele houten moskee van de lokale gemeenschap, de lokale “Mongoolse” markt en het standbeeld van Lenin, die in deze ver afgelegen wereld nog altijd op zijn sokkel staat. Overnachting in Kosh Agach. 
 
Dag 7 – Kosh Agach en omgeving
Vandaag verkennen we de Chuya Steppe, het droogste gebied van de Altai. Het surrealistische landschap wordt omsloten door de 4.000 meter hoge pieken van de het Chuyagebergte. We passeren de Yusstyd rivier, waar we een aantal oude grafheuvels zien. Naast het adembenemende en soms surrealistische landschap, treffen we in het gehucht Kokuryu het gemummificeerde hoofd van een Sarmatische krijger. Nabij de Mongoolse grens, in de afgelegen dorpen, Jana-Aul en Tashanta ontdekken we de Kazachse cultuur. Overnachting in Kosh Agach. 
 
Dag 8 – Chuysky Trakt
Vandaag een lange tocht over de schilderachtige Chuysky Trakt. Naast de gebruikelijke stops voor foto’s, eten en drinken, zullen we de lange tocht onderbreken met een aantal stops bij o.a. het Blauwe Geiser-meer. De weg Aktas Aktas-Ust-Ulagan ligt op 15 km van het dorp Aktash en kruist de Chibitka-rivier, een route tussen hoge kliffen met een uitgesproken roodachtige tint. De “Rode Poort” is gevormd door gehard lava. Het is een smalle landengte tussen roodachtige bergen waarvan de kleur wordt verklaard door het gehalte aan kwikerts in de rotsen. Als de tijd het toelaat maken we ook een korte omweg door de Ulagan-vallei, een plaats met verbluffende vergezichten. Overnachting in een lokaal pension langs de Chuysky Trakt. 
 
Dag 9 – Kamlak – Chemal 
We steken de ooit gevreesde 1.717 meter hoge Seminsky pas, vandaag de dag volledig geasfalteerd. Na een klim van 9 km volgt de 11 km lange afdaling en arriveren we in het stroomgebied van de Katun rivier. Halverwege de pas treffen we een prachtige alpenflora zoals alpenviooltjes, klaprozen, de blauwe gentiaan, asters etc. etc. 
Vervolgens reizen we naar het dorp Askat, waar lokale boeddhisten in harmonie leven met yogi’s, inheemse volkeren en leden van de Russische gemeenschap. Askat telt slechts 120 inwoners, waarvan een derde als kunstenaar werkt. Een echte hippiecommune in Zuid-Siberië! Op ca. 6 km van Askat bezoeken we het gehucht Anos, waar de beroemde Altaj-kunstenaar en sociaal activist Gurkin ooit zijn werkplaats had. De reis vervolgen we zuidwaarts naar Chemal. Dit bergresort is beroemd om zijn houten kerken en kloosters en een enigszins versleten dam uit het Sovjettijdperk. Overnachting in Chemal.
 
Dag 10 – Chemal – Gorno-Altaysk 
Tijdens de rustige ochtend in Chemal genieten we van de zuivere berglucht. In de middag komen we aan in Gorno-Altaysk, de hoofdstad van de Altaj Republiek. Na een welverdiende koffiepauze maken we een tour door het relatief kleine en toch zeer meeslepende Altaj Nationaal Museum en brengen een bezoek aan de belangrijkste monumenten en gedenktekens van de stad. Diner en overnachting in Gorno-Altaysk. 
 
Dag 11 – Gorno-Altaysk
Vandaag volgt de transfer naar de luchthaven conform uw vluchtschema. 

 

Tijdens uw 11-Daagse Nederlandstalige natuurreis door de Altai Republiek verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Barnaoel - Aparthotel Federov

Aparthotel Federov

Het aparthotel ligt op 4 km van het centrum van Barnaoel. Het winkelcentrum ligt op 3,5 km en het treinstation op 7 minuten rijden. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een restaurant, spacentrum en een 24-uursreceptie. U kunt gebruikmaken van een gedeelde volledig uitgerust keuken met koelkast en magnetron. 

 

Kamers:

Alle kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv. 

 

Topolnoye - Touristcomplex Iskra

Touristcomplex Iskra

Deze accommodatie is gelgen in het dorpje Iskra. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een privéstrand, een tuin een gemeenschappelijke lounge. Er is een bijentuin en er worden ook paarden en herten gefokt. U kunt er darten, biljarten en tennissen. 

 

Kamers: 

De kamers zijn eenvoudig ingericht. 

GUESTHOME

Karakol Altai - Karakol Dacha

Dacha Karakol

Deze accommodatie is gelegenin de Karakolvallei en biedt een tuin en terras. 

 

Faciliteiten:

Gratis wifi en privé parkeergelegenheid.

 

Kamers: 

De kamers zijn eenvoudig ingericht. 

 

GUESTHOME

Chuisky Trakt - Guesthouse aan Chuisky Trakt

Tijdens deze reis verblijven we in een guesthouse aan de Chuisky Trakt. 
Tijdens deze reis verblijven wij verschillende guesthouses omwille van de beschikbaarheid. 

GUESTHOME

Kosh Agach - Guesthouse Centralnaya

Guesthouse Centralnaya Kosh-Agach

Deze accommodatie is gelegen in Kosh Agach.

 

Faciliteiten:

Gratis wifi en privé parkeergelegenheid. De receptie is 24 uur per dag geopend. 

 

Kamers: 

De kamers zijn eenvoudig ingericht. 

GUESTHOME

Chemal - Guesthouse Chemalka

Guesthouse Chemalka

Dit guesthouse ligt aan "het strand" van Chemal en beschikt over een terras.

 

Faciliteiten:

Het pension heeft een restaurant of u kunt terecht voor een drankje op het terras. Gratis wifi is aanwezig.

 

Kamers: 

De kamers zijn eenvoudig ingericht. 

Gorno-Altaysk - Hotel Igman

Hotel Igman

Het hotel is centraal gelegen. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een eigen restaurant, een 24-uursreceptie en een aantal winkeltjes. Er is gratis wifi beschikbaar. Er is gratis privéparkeergelegenheid.

 

Kamers:

Alle kamers zijn uitgerust met een flatscreen-tv en een waterkoker. 

Algemeen
Eeuwenoude culturele bezienswaardigheden, subtropische badplaatsen, spectaculaire bergtoppen met sneeuw en vulkanen. Er is waarschijnlijk geen land ter wereld met zo’n grote verscheidenheid aan toeristische bestemmingen als Rusland. Men associeert het land vaak met eentonigheid en grauw of koud. Dit beeld wordt vaak geschept door het negatieve nieuws dat ons land bereikt. Echter is het land juist heel divers en kleurrijk en in de zomer ook lekker warm. Zo lenen Siberië en Kamchatka zich erg goed in de zomerperiode en kunt u in Moskou en Sint-Petersburg heel het jaar terecht. U kunt in de winter door de sneeuw lopen, genieten van een heerlijke wodkaproeverij om u op te warmen of een rit in de sneeuw maken met een arrenslee. Rusland kent grof genomen drie soorten landschap: de toendra, de taiga en de steppe. In het noorden liggen de uitgestrekte toendra’s die semipermanent bevroren zijn. Ten zuiden van de toendra ligt de taiga, een brede band van naaldbomen die het midden van Rusland omspant. Daarna volgt de steppe, een grote gordel van open grasland, die zich uitstrekt tot de Zwarte Zee. Ten zuiden van de steppe ligt er een gedeelte woestijnachtig landschap. Het meest vruchtbare gedeelte ligt ten zuiden van Moskou. Het merendeel van de bevolking is dan ook woonachtig in het westen van Rusland. 
Individueel: Rusland is nog relatief onontgonnen gebied voor de westerse toerist. Reden dat het land tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1999 nauwelijks individueel bereikbaar was. Die tijd is gelukkig voorbij. U kunt als individuele toerist in Rusland inmiddels staan en gaan waar u wilt, mits u over de juiste documenten beschikt. Het toerisme is vooral bekend in Moskou, de Gouden Ring en Sint-Petersburg, echter is er veel meer te zien dan deze prachtige steden. Indien u individueel reist, adviseren wij u een reisgids mee te nemen of het Russische alfabet vooraf te bestuderen. U zult ervaren dat veel Russen geen Engels spreken, daarom is het altijd handig u goed in te lezen. 
 
Ligging
Rusland spreidt zich over een groot deel van het noorden van het supercontinent Eurazië. Rusland bevindt zich op de noordelijke en centrale breedtegraden van het noordelijke halfrond. Rusland heeft een indrukwekkende omvang als grootste land ter wereld. Van west naar oost strekt het land zich uit van Kaliningrad (exclave) tot het eiland Ratmanov in de Beringstraat. Van noord naar zuid strekt het land zich over ongeveer 4500 km van de Arctische archipel Frans Jozefland tot aan de Kaspische Zee. Het land grenst aan Kazachstan, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Noord-Korea, China, Mongolië, Polen, Noorwegen en Finland.
 
Klimaat
Het grootste gedeelte van Rusland heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. Daarom is de beste reisperiode voor Rusland dan ook vanaf half april t/m half oktober voor het westen van Rusland. Indien u naar Siberië of Kamchatka reist, is de beste reisperiode juli en augustus. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
Het restaurant aanbod in de steden is groot en biedt de mogelijkheden om goed en lekker te eten. Overal zijn eetgelegenheden, cafés en bars in de stad te vinden. De restaurants in het centrum zijn duurder en accepteren creditcards als betaalmiddel, ook beschikken ze over een Engelse menukaart en Engelssprekend personeel. Nette kleding is verplicht. In de meeste restaurants kunt u Russische en Europese gerechten bestellen. Er zijn ook een aantal Georgische en Armeense wat kleinere cafés en restaurants met lekkere en wat pittige gerechten van goede kwaliteit. Houd er rekening mee dat de service normaliter veel sneller is dan bij ons en mogelijk kunnen de gerechten tegelijk geserveerd worden. 
Maaltijden:
Een ontbijt bestaat in Rusland uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet. Aan het ontbijt kunt u ook kennis maken met de beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure room, de zogenaamde blini of oladi.
Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. Kaviaar is zonder twijfel het bekendste dat de Russische keuken heeft voortgebracht. Koop nooit kaviaar op straat; het is vaak namaak! Traditionele Russische pannenkoeken met kaviaar (ikra) zijn zeer aan te raden, maar ook de uit het tsarenrijk van weleer stammende kip a la Kiev en Boeuf Stroganoff zijn zeer smakelijk. Verder staan er heerlijke salades en stevige soepen zoals borsjtsj of sji op de menukaart.
Drinken:
Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar. Sterke drank: De wereldberoemde Russische wodka staat in restaurants per gram op de menukaart. 50 gram staat gelijk aan een glaasje en wordt altijd geserveerd met voorgerecht (zakoeska). Het is ook een van de beste souvenirs met een blikje kaviaar om mee naar huis te nemen. Koop wodka NOOIT op straat, markt of in kleine kiosken, omdat je daarvan nooit zeker weet wat je koopt! Sjampanskoje is de Russische champagne, verkrijgbaar in de varianten 'zoet' en 'halfzoet'. Een derde typische drank is kvas, een licht gegiste brooddrank die zeer smakelijk is en bovendien ook goed tegen de dorst. Thee is een traditionele Russische drank en wordt geserveerd met jam en citroen. Koffie, cacao en melk zijn overal verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
Rusland heeft 220 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als thuis.
 
Tijdsverschil
Vanzelfsprekend omvat een uitgestrekt land als Rusland meerdere tijdzones. Met Moskou en St.-Petersburg bedraagt het verschil 1 uur in de zomer en 2 uur in de winter. 
 
Taal
In Rusland is de officiële taal het Russisch. Tegenwoordig spreken steeds meer mensen een beetje Engels en veel restaurants en cafés hebben ook een Engelse menukaart. Russen waarderen het zeer als je een paar woorden Russisch spreekt. De meeste Russen zullen hun best doen om je te helpen wanneer je de weg vraagt. Als je de Russische taal niet beheerst, is het verstandig om van tevoren op zijn minst het alfabet te bestuderen. Het Cyrillisch schrift, waarin het Russisch geschreven wordt, vertoont sterke gelijkenissen met het Grieks schrift en enige kennis hiervan is in de metro van Moskou en St.-Petersburg handig.
Het is dus zeker aan te bevelen u thuis alvast te verdiepen in dit Russisch alfabet (Cyrillisch alfabet), bijvoorbeeld via de site http://www.russischetaal.org/alfabet.html.
 
Bagage en kleding
Houdt u rekening met eventuele kledingvoorschriften voor de bezoeken aan de diverse kathedralen/kloosters.
In voorkomende gevallen dient u de armen/benen bedekt te houden en dienen de dames het hoofd te bedekken met bv. een sjaaltje.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van de foto- en visumpagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
Paspoort: 
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. Tevens moeten er nog twee lege bladzijden naast elkaar zijn voor het visum. 
Visum: 
Het Russische visum zal Sovjet Reizen voor u regelen i.v.m. de benodigde uitnodigingsbrieven en vouchers. 
Voor het verkrijgen van het Russisch visum moeten deelnemers ook een bewijs overleggen waaruit blijkt dat de reiziger gedekt is voor medische kosten in de Russische Federatie. Dit bewijs kan helaas niet zijn: polissen, polisbladen, polisvoorwaarden etc. Het moet een separate verklaring zijn van de verzekeringsmaatschappij waarin de naam van de reiziger voorkomt, en de vermelding dat deze persoon een polis heeft die dekking geeft voor medische kosten, en dat die dekking geldig is voor de Russische Federatie. Aanduidingen als "Rusland", of "Wereldwijd" worden niet geaccepteerd. Dit betekent dus concreet dat de reiziger zelf een dergelijke brief bij zijn verzekeringsmaatschappij moet aanvragen, en mee moet sturen met het paspoort bij de aanvraag van de visa. Voor reizigers die via Sovjet Reizen hun reisverzekering afsluiten regelt Sovjet Reizen deze formaliteit.
 
De deelnemers aan onze reizen ontvangen na inschrijving de benodigde visumformulieren en nadere informatie over de te volgen procedure.
 
Douanebepalingen: 
Voordat u de Russische douane passeert, moet u een aankomst- en vertrekregistratieformulier invullen; dit wordt afgestempeld bij aankomst en dient u het tot het einde van de reis goed te bewaren. Meestal wordt dit formulier in het vliegtuig aan u overhandigd (het kan zijn dat u het formulier al voorgedrukt ontvangt van de douanebeambte), anders kunt u ze nog verkrijgen op de luchthaven van Moskou. Bij vertrek uit Rusland vult u het vertrekformulier in, dat u samen met het eerste (afgestempelde aankomstformulier), inlevert bij de douanebeambte. Het invoeren van vers fruit en groente is verboden, evenmin als drugs en wapens. Over het algemeen is het meenemen van een liter sterke drank en 250 sigaretten toegestaan. U mag een geldbedrag van omgerekend ca. € 10.000,- in Rusland in en uitvoeren. 
Voor het uitvoeren van antiek, munten, muziekinstrumenten, edelmetalen, kunstwerken, sieraden en boeken die voor 1975 zijn uitgegeven moet toestemming gevraagd worden bij het ministerie van Cultuur in Moskou (ul. Neglinnaya 8/10, kantoor 29) of Sint-Petersburg (Malaya Morskaya ul.17).
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, maar in de regel moet er wel voor bijbetaald worden. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monnik is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Rusland is de roebel (RUB). Op 01-11-2019 was de waarde van een euro ongeveer 70 RUB. De roebel bestaat uit 100 kopeken. In de praktijk zul je deze laatste niet gebruiken. Er zijn munten van 1, 2 en 5 roebel en bankbiljetten van 10, 50, 100, 500 en 1000 roebel. 
In Moskou en St.-Petersburg kunt u met een pinpas geld halen en met een creditcard grotere uitgaven doen. De bankautomaten bevinden zich bij vrijwel elk metrostation, verschillende plaatsen op straat en bijna binnen elk hotel. Cash geld blijft het makkelijkst, want travellercheques worden slechts beperkt geaccepteerd en het is zeer ongunstig om deze te verzilveren. Oud uitziende of gescheurde biljetten kunnen geweigerd worden. Op de internationale luchthaven van Moskou kun je met alle betaalmiddelen terecht. Hier kunt u ook Roebels aanschaffen evenals in de wisselkantoren (obmen valjoeti), maar bekijk de wisselkoersen van te voren goed, want wisselkoersen kunnen verschillen van plaats tot plaats. Banken zijn vaak alleen van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 17.00 uur. Wisselkantoren houden winkelopeningstijden aan en zijn vaak ook op zaterdag en zondag geopend. Bij het geld wisselen dient u het paspoort te tonen. Wellicht overbodig te zeggen, maar wissel nooit geld op straat. Het is officieel niet toegestaan aankopen te doen in buitenlandse valuta.
 
Let wel op!! dat u ervoor zorgt dat de pinpas geldig zal zijn in Rusland. Neem contact op met uw bank, zodat u er zeker van bent, dat u geld kunt opnemen bij de banken in Rusland. 
 
Zakgeld 
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw lunches, drankjes, optionele excursies en fooien. Het bedrag dat u uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van uw uitgavenpatroon. Het prijsniveau in Rusland ligt iets hoger dan thuis. De gemiddelde kosten per dag bedragen ongeveer € 50 per persoon.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Rusland om een fooi achter te laten, de richtlijn hiervoor is ca. 10% van het rekeningbedrag. Onze gidsen en chauffeurs in zowel Moskou en Sint-Petersburg verwachten aan het einde ook een fooi als zij het werk goed hebben gedaan. De fooi van de gids ligt ongeveer tussen de € 2,- en € 5,- per persoon per dag. 
 
Gezondheid
Wie in Rusland met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waarop gelet moet worden.
 
Reisapotheek: 
In de steden is er eigenlijk bij elke hotellobby wel een apotheekkiosk te vinden. Hoewel er in zowel Moskou als Sint-Petersburg voldoende apotheken zijn, doet u er verstandig aan een kleine reisapotheek mee te nemen met pleisters, thermometer, jodium, pijnstillers, zonnebrandmiddel, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET, een jeukverzachtende stift of zalf en middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Medicijnen dient u ten alle tijden in uw handbagage te vervoeren. 
 
Vaccinaties: 
De informatie betreffende vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Post, internet en telefoon
Post: Post van Moskou en Sint-Petersburg naar Nederland of België doet er twee tot drie weken over. Brievenbussen zijn lichtblauw van kleur.
Internet: U kunt gebruik maken van het internet vanuit uw hotel, bij Post International, de vele internetcafés. In veel restaurants kunt u gebruik maken van Wifi internet.
Telefoon: Vanuit Moskou, Sint-Petersburg kunt u vanuit de telefooncellen makkelijk naar huis bellen, ook vanuit de hotellobby. Telefoonkaarten zijn te koop in de metrostations (vraag een kaart met een minimum bedrag van 100 roebels), bij kiosken en op postkantoren, maar niet alle kaarten werken in alle telefoons. Telefoneren vanuit de hotelkamers is erg duur en wij raden dat af. Wat betreft GSM: bij uw provider kunt u informeren wat de kosten zijn om in Rusland te bellen en gebeld te worden. Rusland heeft het internationale landennummer 007, Nederland 0031, België 0032.
 
Diversen
Bij de toegang tot b.v. de Hermitage of het Kremlin kunnen grote tassen of rugzakken geweigerd worden; u kunt deze dan ter plaatse tegen betaling veilig opbergen.
 
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in de grote steden van Rusland is goed geregeld. In Moskou en Sint-Petersburg rijdt de metro die regelmatig vertrekt. Indien u tussen 2 steden in Rusland reist, kunt u dit het beste doen met de trein of met een binnenlandse vlucht. Dit is afhankelijk van de afstand dat u wenst te overbruggen. De Russen zijn erg stipt en er komen weinig vertragingen voor. Zorg dan ook altijd dat u op tijd aanwezig bent voor uw trein. 
 
Kaarten voor voorstellingen
In Rusland is er een levendige handel in kaartverkoop voor ballet en theater voorstellingen. Op het moment dat u akkoord gaat met de prijs van een entreekaartje, zit u hieraan vast ongeacht de officiële gepubliceerde prijs. U kunt er altijd voor kiezen om zelf naar het theater te gaan. Sovjet Reizen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de verkoop en aankoop van dergelijke kaarten. Elke tussenpersoon, inclusief gids, wil hieraan geld verdienen en dit is gebruikelijk in de Russische cultuur. 
 
Veiligheid
Op straat is het in Rusland veilig. Neem altijd uw paspoort met de registratiekaart mee als u uw hotel verlaat. In verband met de veiligheid in de grote steden kunt u op straat aangehouden worden door de Russische politie. U wordt dan verzocht uw paspoort met een registratiestempel (die krijgt u bij aankomst in het hotel) te tonen. Er lopen soms beveiligingsagenten rond in winkels en hotels. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel eens voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten. Sluit in de nachttrein van Moskou naar Sint-Petersburg de coupédeur af met de grendel. Voorwerpen van waarde kunt u veilig in de kastjes van de onderste bedden of in het bagagerek boven de deur van de coupé bewaren. Diefstal kan voorkomen, met name in en nabij de metro of in een mensenmassa. Let in Rusland, net als thuis, op uw waardevolle spullen. Houd paspoort, geld en andere reisdocumenten altijd veilig bij u of laat ze achter in de kluis van het hotel. Het is aan te raden, een aparte portemonnee te hebben met kleingeld, zodat u niet steeds met grote biljetten hoeft te betalen. Toch zal Rusland beslist geen land zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Trinity-Sergiev klooster in Sergiev-Posad
- Bolgar historisch en architectonisch complex
- Kerk van de Hemelvaart in Kolomenskoye
- Citadel, de oude stad en het fort van Derbent
- Novodevichy klooster
- Het Kremlin van Kazan
- Historisch stadscentrum van Sint-Petersburg met zijn monumenten
- Historische monumenten van Novgorod en omgeving
- Historisch centrum van Yaroslavl
- Kizhi
- Kremlin en Rode Plein in Moskou
- Witte monumenten van Vladimir en Suzdal
 
Nationale feestdagen
Russische feestdagen hebben zowel een christelijke, een heidense als een nationalistische en communistische oorsprong. De ‘rode’ feestdagen zijn sterk op hun retour, terwijl de christelijke steeds meer een vooraanstaande plaats innemen in de samenleving. Veruit de belangrijkste feestdag is de nieuwjaarsviering, die onder het communisme de plaats van het orthodox-christelijke kerstfeest innam, omdat dit verboden werd. Inmiddels mag het orthodox-christelijk kerstfeest weer gevierd worden en dat gebeurd op steeds grotere schaal op de nacht van 6 op 7 januari. Dit geldt ook voor het orthodox-christelijke paasfeest. De viering hiervan is een indrukwekkend ritueel dat al ’s avonds begint met het eten van oud-Russische gerechten als Tvorok Pascha en Koelisj. Daarna gaat men naar een kerkdienst en wordt er driemaal om de kerk gelopen en zingen ze liederen. Ook de volgende dag zijn er veel kerkdiensten. Tegenwoordig wordt de Dag van de Lente en de Dag van de eenheid van het volk gevierd op 4 november en de dag van de verzoening en samenwerking op 7 november. Andere belangrijke feestdagen zijn onder meer 21 februari, dag van de beschermers van het vaderland, 8 maart internationale vrouwendag en 9 mei, de dag van de overwinning
Belgische ambassade Moskou
Malaja Moltsjanovka 7, 121069 Moskou, tel: +7-495 7800331, 
@: Moscow@diplobel.org, www.diplomatie.be/moscownl/default.asp 
 
Russische ambassade in Brussel 
Avenue de Fré 66, 1180 Brussel, tel: 02-3743400, 
@: amrusbel@skynet.be, www.belgium.mid.ru/roscentr_ned.html 
 
Nederlandse ambassade Moskou
Kalasjni Pereoelok 6, 131000 Moskou, tel: +7-495 7972900, 
@: mos@minbuza.nl, www.netherlands-embassy.ru
 
Nederlands consulaat Sint-Petersburg
Naberezjnaja reki Mojki 11, 191186 Sint-Petersburg, tel: +7-812 3340200, 
@: pet@minbuza.nl, www.nlcg.spb.ru
 
Russische ambassade Den Haag
Andries Bickerweg 2, 2517 JP Den Haag, tel: 070-3468888, 
@: ambrusnl@euronet.nl, www.netherlands.mid.ru/eng.html 
 


Visumverzorging voor Rusland - Nederlandse nationaliteit

Laat uw visum voor Rusland door Sovjet Reizen verzorgen, een verstandige keuze! Zo bent u er zeker van dat uw visum correct en binnen de termijn afgegeven wordt.