15-Daagse rondreis langs Kurilskoye meer en West-Kamchatka
v.a. € 3400,00 p.p.

15-Daagse rondreis langs Kurilskoye meer en West-Kamchatka

Kamchatka mag zich met recht één van de meest interessante plaatsen van Rusland noemen. Dit prachtige schiereiland is in 1697 ontdekt en heeft zijn natuurlijke charme behouden. Zo ziet u zalmvissende Kamchatka beren, actieve vulkanen en de indrukwekkende Geiservallei. Een adembenemende ervaring is de helikoptervlucht over de Geiservallei en Uzon Caldera.

9 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
- Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v. 
- Overnachting in hotels, lodge en VauDe tenten op basis van volpension
- Alle vervoer ter plaatse
- MI8 Helikpoptervlucht transfer
- Alle excursies zoals omschreven inclusief entreegelden
- Engelssprekende lokale gidsen
 
Exclusief 
• Internationale vlucht. Sovjet Reizen assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht. 
• Visumverzorging Rusland €140,- p.p.
• Excursie helikopter excursie Geiservallei en Uzonkrater (prijs afhankelijk van aantal personen).
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatsen: fooien, optionele excursies etc. 
 
Dag 1 – Petropavlovsk
Na aankomst in de hoofdstad van Kamchatka, Petropavlovsk Kamchatsky, volgt uw transfer naar het hotel. U maakt tijdens uw rit naar het hotel een eerste kennismaking met Kamchatka. Tijdens het welkomstdiner maakt u kennis met uw medereizigers en krijgt u uitleg over het verloop van de reis.
 
Dag 2 – Petropavlovsk – Kurilskoye Meer
Indien het weer het toelaat maken we een vlucht met een MI8 helikopter naar de Khodutka warmwaterbronnen, de grootste in Kamchatka. Deze bronnen liggen net onder de Khodutka vulkaan en vormen een klein beekje. Het water borrelt op een deel van de toendra en u zult merken hoe verder u van de bron af gaat, hoe meer het water afkoelt. Zo kunt u zelf een plek zoeken waar de temperatuur geschikt is voor u om een duik te nemen. Verder per helikopter naar de Ksudach vulkaan en naar het kratermeer van Schtubelya gelegen binnen de Ksudach vulkaan. We vliegen langs een prachtig stuk waar u een cascade van watervallen uit de krater ziet komen en kunt bewonderen. Een korte vlucht naar  Kamchatka’s befaamde Kurilskoye Meer. Hier heeft u de mogelijkheid om optioneel een boottocht te maken de monding van de Khakitsin rivier. Tijdens de excursie is het mogelijk om beren te zien vissen langs de oever.  De gids vertelt onderweg over het gebied en de regels die gevolgd moeten worden aangezien hier de beer heerst en de mens te gast is. Na een dag vol spanning en schoonheid volgt een laatste korte vlucht naar Pauzhetka, hier wordt u opgewacht en reist u verder per 6WD naar het kamp waar u nog kan genieten in de warmwaterbron. 
 
Dag 3 – Pauzhetka 
Vandaag maakt u kennis met de geothermische krachtcentrale van Pauzhetka, de oudste van Rusland. Het station werd geopend in 1966 als een experimentele krachtcentrale. De krachtcentrale laat u kennismaken met de meest eco-vriendelijke energiebron. Niet ver hier vandaan kunt u de modderpoelen, fumarolen en warmwatermeren bezoeken. Daar dit een nogal afgelegen gebied is, bestaat de mogelijkheid dat u een bruine beer tegenkomt. Vandaar dat elke excursie wordt begeleid door een ervaren gids.
Overnachting in het Pauzhetka toeristenkamp.
 
Dag 4 – Pauzhetka
We gaan verder met de ontdekking van de omgeving, meer bepaald het pittoreske plaatsje “the rocky town”. Na een +/- 3u durende wandeling naar 600m hoogte, ziet u rotsen in vreemde vormen. Bij helder weer heeft u een prachtig zicht over de omgeving. Hierboven nemen we de lunch en kunt u genieten van al het moois rondom. Terug naar het kamp waar u kan genieten van de avond.
 
Dag 5 – Apachinskiye
Na het ontbijt verlaten we het kamp en rijden noordwaarts richting het balneologisch resort in Apachinskiye. Onderweg heeft u de gelegenheid om beren, vossen en zeehonden te zien. De bus moet 3 rivieren oversteken. U zal versteld staan van de creativiteit waarmee ze de “bruggen” gebouwd hebben. Tijdens deze lange rit wordt halverwege een stop gemaakt voor de lunch en maken we een ruststop. ’s Avonds komen we aan in het resort waar u kunt genieten van het diner en nadien kunt relaxen in de warmwaterbronnen of het zwembad.
 
Dag 6 – Mutnovsky Vulkaan
In de ochtend kunt u even genieten en baden waarna we de rit van 6 tot 7 uur naar de Mutnovsky vulkaan aanvangen. U ziet het landschap veranderen van steenberken bossen naar Alpine toendra bedekt met rododendrons, dwerg wilgen en bessenstruiken. Na aankomst inchecken in het basiskamp en voorbereiding voor morgen. 
 
Dag 7 – Mutnovsky vulkaan 
Vandaag zullen wij de Mutnovsky vulkaan bezoeken en een naar de krater van de vulkaan maken. Hiervoor is een redelijk goede conditie vereist. U kunt er echter ook voor kiezen om bij het tentenkamp te blijven en de omgeving te bekijken en foto’s te maken. Er leven hier marmotten en lemmingen en bijzondere planten. De wandeltocht is ongeveer 7 km en er zit een stijging in van ongeveer 600 meter. Het zijn moeilijke wandeltochten en we beginnen de dag met een rustige wandeling en later zullen we gestaag een klim maken. Een 6WD bus rijdt ons zo ver mogelijk omhoog naar het bergpad bij de twee heuvels van Skalisty en Dvyugorby. Deze vulkanen zijn meer dan 20.000 jaar oud en bestaan uit bleke rhyoliet lava en pyroclastics. Langs het bergpad ziet u het pad uit het verleden met oude boorgaten met stoom. Tijdens de route ziet u een mix van ruige toendra, lava, oevers en puimsteen uitgesleten door de wind. We passeren drie brede sneeuwvelden, voordat we bij de monding van de krater aankomen. Aan het oosten van de vulkaan ziet u slakkenkegels en tufsteenfragmenten. Tevens bekijken we de Mutnovsky 3 krater, een wandeling over de harde sneeuw en het ijs dat zich heeft opgehoopt in de winter. Een groot deel van het oppervlak is bedekt met as en een deel hiervan wordt gesmolten in kleine astrugi pinakels. De afvoer van de krater stroomt in de sneeuwgrotten op het rotsoppervlak. Hier kunt u regelmatig het ijs horen of zien splijten en instorten in de kloof. In het oosten vindt u een gletsjer waar het ijs smelt op een steile rotshelling. Stoom van de vulkaan heeft ijstunnels in de gletsjer gemaakt. We beklimmen de hellingen van vulkanische tefra en keileem en dalen af naar de westkant van de gletsjer. Een weg tussen het ijs en de krater muur passeert langs diverse geothermische openingen, modderpoelen en zwavelbronnen. Na onze picknick lunch wandelen we verder langs de gletsjer en dalen we af om terug te keren naar het tentenkamp waar we zullen dineren. 
 
Dag 8 – Gorely vulkaan
Er bestaat de mogelijkheid om vandaag een wandeling te maken over de Gorely vulkaan. 
De bus rijdt naar de voet van de Gorely, waar de wandeling start. De vulkaan heeft 11 kraters waar wij er 2 van gaan zien. Deze wandeling is ongeveer 5 km waarbij u gestaag klimt tot 750 meter hoogte en dus is een redelijke goede conditie vereist. De wandeling laat u een diversiteit zien van ruwe grazige toendra met kale strepen van basalt en lava en u vindt ook lavastromen met vulkanisch as welke is herverdeeld door de wind. Hogerop zal het pad leiden langs afzonderlijke krater en later sneeuwvelden. Aan de rechterkant van de krater van de Gorely vulkaan vindt u een koud meer met ijsschotsen en kleine gletsjers. Nadat u de meegekregen lunch heeft genuttigd, loopt u iets verder en ziet u een onbewaakte verticale afdaling in een actieve krater. Meer dan 100 meter naar beneden treft u een heet zuurmeer met zwavelbronnen. U keert langs dezelfde route terug naar de bus, die u terugbrengt naar het tentenkamp voor diner.
 
Dag 9 – Paratunka warmwaterbronnen
Het eindpunt voor vandaag is het Sputnik resort bij de Paratunka warmwaterbronnen. Onderweg bezoeken  we 2 interessante bezienswaardigheden: de lavagrotten van de Gorely vulkaan en de Dachniye warmtebronnen. De lavagrotten liggen in een niet zo groot gebied aan de noordzijde van de vulkaan in een oude lavastroom van 2000 jaar geleden. Vulkanologen hebben hier 14 grotten gevonden waarvan de langste 140 meter is en de kortste 16 meter. De Dachniye waterbronnen is de grootste en actieve groep op het plateau van Gorely, met wat geluk kunnen we hier het water in een kleine geiser naar boven zien komen. Diner en overnachting in het resort.
 
Dag 10 – Avachinsky 
Na het ontbijt rijden we verder naar de Avachinsky Vulkaan. Bij goed weer kunnen we in de namiddag een wandeling maken richting Camel, lava in de vorm van een “Dome”. Hier zijn we op 1200m boven zeeniveau en vanaf de top zien we de hellingen van de nabijgelegen vulkanen Avachinsky en Koryaksky en in de verte de Avacha Baai. Diner en overnachting in de lodge.
 
Dag 11 – Avacha Vulkaan
Vandaag gaan we de Avacha Vulkaan op, een wandeling van +/- 5uur. De klim is gelijdelik en in een matig tempo. Avachinsky is de meest actieve vulkaan van Kamchatka, torent hoog boven Petropavlovsk. We lunchen aan de rand van de krater, die nog gevuld is met zwarte lava na de uitbarsting in 1991. Tussen de nieuwe lava en de oude, rood gekleurde, krater zijn er meerdere “stoomgaten”. Bij goed weer heeft u een panoramisch zicht op de Stille Oceaan, Petropavlovsk, Zhupanovsky en de Koryaksky vulkaan.
 
Dag 12 – Avacha Vulkaan – Petropavlovsk
Indien de wandeling naar de Avacha vulkaan op dag 11 niet kan doorgaan wegens slecht weer, biedt deze dag nogmaals een kans. Overnachting in Petropavlovsk.
 
Dag 13 – Avacha Baai
Na het ontbijt rijden we naar het zuidelijke deel van de stad waar onze boottocht over de Avacha baai start. Dit is een zeer ontspannen manier om de omgeving van Petropavlovsk en zijn dramatische vulkanen te bekijken. U zult de Koryaksky en Avacha vulkanen achter de stad zien opreizen. U zult de Koryaksky en Avacha vulkanen achter de stad zien opreizen. Toen Avacha uitbrak in 1991 konden de mensen die in Petropavlovsk woonden vanaf de baai de rode stroom lava naar beneden zien lopen. De haven is het gehele jaar door geopend voor de scheepsvaart en is tevens goed beschermd tegen tsunami’s. De Avacha baai wordt beschouwd als één van de mooiste ter wereld. De kronkelende kustlijn heeft meerdere baaitjes. 2 Grote rivieren stromen naar de baai toe waardoor het water rijk is aan 32 soorten vis. Vrijwel het hele jaar door vind men hier diverse soorten vis, zoals tong of heilbot. Ook vogels en zeehonden komen veel voor in deze baai. De zeehonden zijn niet bang voor mensen en we kunnen vrij dichtbij komen. Daarnaast vind je hier ook grote zoogdieren zoals orka’s. Op het Strichkov eiland kunt u diverse vogelkolonies bekijken zoals zeekoeten, meeuwen, aalscholvers, maar ook zeekalfjes en zeehonden zijn langs de kust te vinden. Na de lunch aan boord varen we verder naar Kekurniy waar we de zeeleeuwen kunnen bekijken. Met wat geluk op de terugweg kunnen we orka’s zien. Overnachting in Petropavlovsk. 
 
Dag 14 – Vallei van de geisers  
Vandaag wordt er optioneel een excursie aangeboden om een helikoptervlucht te maken van ongeveer 75 minuten over de Geiser vallei en de Uzon Caldera vulkaan. We zullen tijdens de vlucht eerst vliegen over de actieve vulkanen Karymsky en Maly Semyachik. Deze vallei van geisers wordt met recht de Parel van Kamchatka genoemd. Er is geen andere plaats op de wereld te vergelijken met deze schitterende vallei die pas 60 jaar geleden is ontdekt en een unieke flora en fauna bezit. Hier ziet u spectaculaire beelden van hydrothermale activiteiten, zoals geisers, modderbaden en zwavelbaden. De vallei van de geisers is verborgen in een van de diepe kloven van het Kronotsky natuurreservaat. Tijdens de helikoptervlucht ziet u niet alleen de vallei van de geisers maar ook de Uzon Caldera vulkaan. Zo ziet u vanuit de lucht ziedende kraters, talloze modderketels en kleine vulkanen met stoom. Er zijn ongeveer 100 bronnen en meer dan 500 afzonderlijke hydrothermale verschijningen uit diverse soorten Kamchatka wateren. De warmte van de bodem trekt veel dieren en vogels. We zullen uitstappen en ook hier een wandeling maken om alles van dichtbij te bewonderen. Dit gebied is uniek vanwege zijn vulkanische activiteit, maar ook voor het genereren van mineralen, ertsen en de vorming van thermische meren. 
 
Dag 15 – Petropavlovsk – Kamchatsky
Vandaag komt er een einde aan deze prachtige en populaire reis door Kamchatka, vol mooi natuurschoon. Afhankelijk van uw terugvlucht volgt de transfer naar de luchthaven, waar u dit bijzondere stukje Rusland achter u laat. 

 

Tijdens uw 15-Daagse rondreis langs Kurilskoye meer en West-Kamchatka verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Petropavlovsk-Kamchatsky - Hotel Complex Petropavlovsk

Hotel Complex Petropavlovsk

Dit 3-sterrenhotel ligt in het noordelijke gedeelte van de stad Petropavlovsk. 

 

Faciliteiten:

Het klassiek ingerichte hotel beschikt over een 24-uurs receptie, kleine bibliotheek, schoonheidssalon en een bar/restaurant.

 

Kamers:

De klassieke kamers zijn voorzien van een koelkast, tv en een badkamer met douche en toilet.

TENT

Pauzhetka - Pauzhetka Tourist Camp

Apachinskiye - Apachinskiye Resort

YURT/GER

Mutnovsky - VauDe Tents

Vaudetent
Bij de vulkanen wordt overnacht in 2-persoons koepeltenten van VauDe. Er is een grote tent voor de gezamenlijke maaltijden en een speciale toilettent. Slaapzakken en matjes zijn ter beschikking.

 

 

Avachinskiye - Hotel Three Vulcanos

Algemeen
Eeuwenoude culturele bezienswaardigheden, subtropische badplaatsen, spectaculaire bergtoppen met sneeuw en vulkanen. Er is waarschijnlijk geen land ter wereld met zo’n grote verscheidenheid aan toeristische bestemmingen als Rusland. Men associeert het land vaak met eentonigheid en grauw of koud. Dit beeld wordt vaak geschept door het negatieve nieuws dat ons land bereikt. Echter is het land juist heel divers en kleurrijk en in de zomer ook lekker warm. Zo lenen Siberië en Kamchatka zich erg goed in de zomerperiode en kunt u in Moskou en Sint-Petersburg heel het jaar terecht. U kunt in de winter door de sneeuw lopen, genieten van een heerlijke wodkaproeverij om u op te warmen of een rit in de sneeuw maken met een arrenslee. Rusland kent grof genomen drie soorten landschap: de toendra, de taiga en de steppe. In het noorden liggen de uitgestrekte toendra’s die semipermanent bevroren zijn. Ten zuiden van de toendra ligt de taiga, een brede band van naaldbomen die het midden van Rusland omspant. Daarna volgt de steppe, een grote gordel van open grasland, die zich uitstrekt tot de Zwarte Zee. Ten zuiden van de steppe ligt er een gedeelte woestijnachtig landschap. Het meest vruchtbare gedeelte ligt ten zuiden van Moskou. Het merendeel van de bevolking is dan ook woonachtig in het westen van Rusland. 
Individueel: Rusland is nog relatief onontgonnen gebied voor de westerse toerist. Reden dat het land tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1999 nauwelijks individueel bereikbaar was. Die tijd is gelukkig voorbij. U kunt als individuele toerist in Rusland inmiddels staan en gaan waar u wilt, mits u over de juiste documenten beschikt. Het toerisme is vooral bekend in Moskou, de Gouden Ring en Sint-Petersburg, echter is er veel meer te zien dan deze prachtige steden. Indien u individueel reist, adviseren wij u een reisgids mee te nemen of het Russische alfabet vooraf te bestuderen. U zult ervaren dat veel Russen geen Engels spreken, daarom is het altijd handig u goed in te lezen. 
 
Ligging
Rusland spreidt zich over een groot deel van het noorden van het supercontinent Eurazië. Rusland bevindt zich op de noordelijke en centrale breedtegraden van het noordelijke halfrond. Rusland heeft een indrukwekkende omvang als grootste land ter wereld. Van west naar oost strekt het land zich uit van Kaliningrad (exclave) tot het eiland Ratmanov in de Beringstraat. Van noord naar zuid strekt het land zich over ongeveer 4500 km van de Arctische archipel Frans Jozefland tot aan de Kaspische Zee. Het land grenst aan Kazachstan, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Noord-Korea, China, Mongolië, Polen, Noorwegen en Finland.
 
Klimaat
Het grootste gedeelte van Rusland heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. Daarom is de beste reisperiode voor Rusland dan ook vanaf half april t/m half oktober voor het westen van Rusland. Indien u naar Siberië of Kamchatka reist, is de beste reisperiode juli en augustus. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
Het restaurant aanbod in de steden is groot en biedt de mogelijkheden om goed en lekker te eten. Overal zijn eetgelegenheden, cafés en bars in de stad te vinden. De restaurants in het centrum zijn duurder en accepteren creditcards als betaalmiddel, ook beschikken ze over een Engelse menukaart en Engelssprekend personeel. Nette kleding is verplicht. In de meeste restaurants kunt u Russische en Europese gerechten bestellen. Er zijn ook een aantal Georgische en Armeense wat kleinere cafés en restaurants met lekkere en wat pittige gerechten van goede kwaliteit. Houd er rekening mee dat de service normaliter veel sneller is dan bij ons en mogelijk kunnen de gerechten tegelijk geserveerd worden. 
Maaltijden:
Een ontbijt bestaat in Rusland uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet. Aan het ontbijt kunt u ook kennis maken met de beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure room, de zogenaamde blini of oladi.
Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. Kaviaar is zonder twijfel het bekendste dat de Russische keuken heeft voortgebracht. Koop nooit kaviaar op straat; het is vaak namaak! Traditionele Russische pannenkoeken met kaviaar (ikra) zijn zeer aan te raden, maar ook de uit het tsarenrijk van weleer stammende kip a la Kiev en Boeuf Stroganoff zijn zeer smakelijk. Verder staan er heerlijke salades en stevige soepen zoals borsjtsj of sji op de menukaart.
Drinken:
Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar. Sterke drank: De wereldberoemde Russische wodka staat in restaurants per gram op de menukaart. 50 gram staat gelijk aan een glaasje en wordt altijd geserveerd met voorgerecht (zakoeska). Het is ook een van de beste souvenirs met een blikje kaviaar om mee naar huis te nemen. Koop wodka NOOIT op straat, markt of in kleine kiosken, omdat je daarvan nooit zeker weet wat je koopt! Sjampanskoje is de Russische champagne, verkrijgbaar in de varianten 'zoet' en 'halfzoet'. Een derde typische drank is kvas, een licht gegiste brooddrank die zeer smakelijk is en bovendien ook goed tegen de dorst. Thee is een traditionele Russische drank en wordt geserveerd met jam en citroen. Koffie, cacao en melk zijn overal verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
Rusland heeft 220 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als thuis.
 
Tijdsverschil
Vanzelfsprekend omvat een uitgestrekt land als Rusland meerdere tijdzones. Met Moskou en St.-Petersburg bedraagt het verschil 1 uur in de zomer en 2 uur in de winter. 
 
Taal
In Rusland is de officiële taal het Russisch. Tegenwoordig spreken steeds meer mensen een beetje Engels en veel restaurants en cafés hebben ook een Engelse menukaart. Russen waarderen het zeer als je een paar woorden Russisch spreekt. De meeste Russen zullen hun best doen om je te helpen wanneer je de weg vraagt. Als je de Russische taal niet beheerst, is het verstandig om van tevoren op zijn minst het alfabet te bestuderen. Het Cyrillisch schrift, waarin het Russisch geschreven wordt, vertoont sterke gelijkenissen met het Grieks schrift en enige kennis hiervan is in de metro van Moskou en St.-Petersburg handig.
Het is dus zeker aan te bevelen u thuis alvast te verdiepen in dit Russisch alfabet (Cyrillisch alfabet), bijvoorbeeld via de site http://www.russischetaal.org/alfabet.html.
 
Bagage en kleding
Houdt u rekening met eventuele kledingvoorschriften voor de bezoeken aan de diverse kathedralen/kloosters.
In voorkomende gevallen dient u de armen/benen bedekt te houden en dienen de dames het hoofd te bedekken met bv. een sjaaltje.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van de foto- en visumpagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
Paspoort: 
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. Tevens moeten er nog twee lege bladzijden naast elkaar zijn voor het visum. 
Visum: 
Het Russische visum zal Sovjet Reizen voor u regelen i.v.m. de benodigde uitnodigingsbrieven en vouchers. 
Voor het verkrijgen van het Russisch visum moeten deelnemers ook een bewijs overleggen waaruit blijkt dat de reiziger gedekt is voor medische kosten in de Russische Federatie. Dit bewijs kan helaas niet zijn: polissen, polisbladen, polisvoorwaarden etc. Het moet een separate verklaring zijn van de verzekeringsmaatschappij waarin de naam van de reiziger voorkomt, en de vermelding dat deze persoon een polis heeft die dekking geeft voor medische kosten, en dat die dekking geldig is voor de Russische Federatie. Aanduidingen als "Rusland", of "Wereldwijd" worden niet geaccepteerd. Dit betekent dus concreet dat de reiziger zelf een dergelijke brief bij zijn verzekeringsmaatschappij moet aanvragen, en mee moet sturen met het paspoort bij de aanvraag van de visa. Voor reizigers die via Sovjet Reizen hun reisverzekering afsluiten regelt Sovjet Reizen deze formaliteit.
 
De deelnemers aan onze reizen ontvangen na inschrijving de benodigde visumformulieren en nadere informatie over de te volgen procedure.
 
Douanebepalingen: 
Voordat u de Russische douane passeert, moet u een aankomst- en vertrekregistratieformulier invullen; dit wordt afgestempeld bij aankomst en dient u het tot het einde van de reis goed te bewaren. Meestal wordt dit formulier in het vliegtuig aan u overhandigd (het kan zijn dat u het formulier al voorgedrukt ontvangt van de douanebeambte), anders kunt u ze nog verkrijgen op de luchthaven van Moskou. Bij vertrek uit Rusland vult u het vertrekformulier in, dat u samen met het eerste (afgestempelde aankomstformulier), inlevert bij de douanebeambte. Het invoeren van vers fruit en groente is verboden, evenmin als drugs en wapens. Over het algemeen is het meenemen van een liter sterke drank en 250 sigaretten toegestaan. U mag een geldbedrag van omgerekend ca. € 10.000,- in Rusland in en uitvoeren. 
Voor het uitvoeren van antiek, munten, muziekinstrumenten, edelmetalen, kunstwerken, sieraden en boeken die voor 1975 zijn uitgegeven moet toestemming gevraagd worden bij het ministerie van Cultuur in Moskou (ul. Neglinnaya 8/10, kantoor 29) of Sint-Petersburg (Malaya Morskaya ul.17).
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, maar in de regel moet er wel voor bijbetaald worden. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monnik is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Rusland is de roebel (RUB). Op 01-11-2019 was de waarde van een euro ongeveer 70 RUB. De roebel bestaat uit 100 kopeken. In de praktijk zul je deze laatste niet gebruiken. Er zijn munten van 1, 2 en 5 roebel en bankbiljetten van 10, 50, 100, 500 en 1000 roebel. 
In Moskou en St.-Petersburg kunt u met een pinpas geld halen en met een creditcard grotere uitgaven doen. De bankautomaten bevinden zich bij vrijwel elk metrostation, verschillende plaatsen op straat en bijna binnen elk hotel. Cash geld blijft het makkelijkst, want travellercheques worden slechts beperkt geaccepteerd en het is zeer ongunstig om deze te verzilveren. Oud uitziende of gescheurde biljetten kunnen geweigerd worden. Op de internationale luchthaven van Moskou kun je met alle betaalmiddelen terecht. Hier kunt u ook Roebels aanschaffen evenals in de wisselkantoren (obmen valjoeti), maar bekijk de wisselkoersen van te voren goed, want wisselkoersen kunnen verschillen van plaats tot plaats. Banken zijn vaak alleen van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 17.00 uur. Wisselkantoren houden winkelopeningstijden aan en zijn vaak ook op zaterdag en zondag geopend. Bij het geld wisselen dient u het paspoort te tonen. Wellicht overbodig te zeggen, maar wissel nooit geld op straat. Het is officieel niet toegestaan aankopen te doen in buitenlandse valuta.
 
Let wel op!! dat u ervoor zorgt dat de pinpas geldig zal zijn in Rusland. Neem contact op met uw bank, zodat u er zeker van bent, dat u geld kunt opnemen bij de banken in Rusland. 
 
Zakgeld 
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw lunches, drankjes, optionele excursies en fooien. Het bedrag dat u uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van uw uitgavenpatroon. Het prijsniveau in Rusland ligt iets hoger dan thuis. De gemiddelde kosten per dag bedragen ongeveer € 50 per persoon.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Rusland om een fooi achter te laten, de richtlijn hiervoor is ca. 10% van het rekeningbedrag. Onze gidsen en chauffeurs in zowel Moskou en Sint-Petersburg verwachten aan het einde ook een fooi als zij het werk goed hebben gedaan. De fooi van de gids ligt ongeveer tussen de € 2,- en € 5,- per persoon per dag. 
 
Gezondheid
Wie in Rusland met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waarop gelet moet worden.
 
Reisapotheek: 
In de steden is er eigenlijk bij elke hotellobby wel een apotheekkiosk te vinden. Hoewel er in zowel Moskou als Sint-Petersburg voldoende apotheken zijn, doet u er verstandig aan een kleine reisapotheek mee te nemen met pleisters, thermometer, jodium, pijnstillers, zonnebrandmiddel, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET, een jeukverzachtende stift of zalf en middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Medicijnen dient u ten alle tijden in uw handbagage te vervoeren. 
 
Vaccinaties: 
De informatie betreffende vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Post, internet en telefoon
Post: Post van Moskou en Sint-Petersburg naar Nederland of België doet er twee tot drie weken over. Brievenbussen zijn lichtblauw van kleur.
Internet: U kunt gebruik maken van het internet vanuit uw hotel, bij Post International, de vele internetcafés. In veel restaurants kunt u gebruik maken van Wifi internet.
Telefoon: Vanuit Moskou, Sint-Petersburg kunt u vanuit de telefooncellen makkelijk naar huis bellen, ook vanuit de hotellobby. Telefoonkaarten zijn te koop in de metrostations (vraag een kaart met een minimum bedrag van 100 roebels), bij kiosken en op postkantoren, maar niet alle kaarten werken in alle telefoons. Telefoneren vanuit de hotelkamers is erg duur en wij raden dat af. Wat betreft GSM: bij uw provider kunt u informeren wat de kosten zijn om in Rusland te bellen en gebeld te worden. Rusland heeft het internationale landennummer 007, Nederland 0031, België 0032.
 
Diversen
Bij de toegang tot b.v. de Hermitage of het Kremlin kunnen grote tassen of rugzakken geweigerd worden; u kunt deze dan ter plaatse tegen betaling veilig opbergen.
 
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in de grote steden van Rusland is goed geregeld. In Moskou en Sint-Petersburg rijdt de metro die regelmatig vertrekt. Indien u tussen 2 steden in Rusland reist, kunt u dit het beste doen met de trein of met een binnenlandse vlucht. Dit is afhankelijk van de afstand dat u wenst te overbruggen. De Russen zijn erg stipt en er komen weinig vertragingen voor. Zorg dan ook altijd dat u op tijd aanwezig bent voor uw trein. 
 
Kaarten voor voorstellingen
In Rusland is er een levendige handel in kaartverkoop voor ballet en theater voorstellingen. Op het moment dat u akkoord gaat met de prijs van een entreekaartje, zit u hieraan vast ongeacht de officiële gepubliceerde prijs. U kunt er altijd voor kiezen om zelf naar het theater te gaan. Sovjet Reizen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de verkoop en aankoop van dergelijke kaarten. Elke tussenpersoon, inclusief gids, wil hieraan geld verdienen en dit is gebruikelijk in de Russische cultuur. 
 
Veiligheid
Op straat is het in Rusland veilig. Neem altijd uw paspoort met de registratiekaart mee als u uw hotel verlaat. In verband met de veiligheid in de grote steden kunt u op straat aangehouden worden door de Russische politie. U wordt dan verzocht uw paspoort met een registratiestempel (die krijgt u bij aankomst in het hotel) te tonen. Er lopen soms beveiligingsagenten rond in winkels en hotels. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel eens voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten. Sluit in de nachttrein van Moskou naar Sint-Petersburg de coupédeur af met de grendel. Voorwerpen van waarde kunt u veilig in de kastjes van de onderste bedden of in het bagagerek boven de deur van de coupé bewaren. Diefstal kan voorkomen, met name in en nabij de metro of in een mensenmassa. Let in Rusland, net als thuis, op uw waardevolle spullen. Houd paspoort, geld en andere reisdocumenten altijd veilig bij u of laat ze achter in de kluis van het hotel. Het is aan te raden, een aparte portemonnee te hebben met kleingeld, zodat u niet steeds met grote biljetten hoeft te betalen. Toch zal Rusland beslist geen land zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Trinity-Sergiev klooster in Sergiev-Posad
- Bolgar historisch en architectonisch complex
- Kerk van de Hemelvaart in Kolomenskoye
- Citadel, de oude stad en het fort van Derbent
- Novodevichy klooster
- Het Kremlin van Kazan
- Historisch stadscentrum van Sint-Petersburg met zijn monumenten
- Historische monumenten van Novgorod en omgeving
- Historisch centrum van Yaroslavl
- Kizhi
- Kremlin en Rode Plein in Moskou
- Witte monumenten van Vladimir en Suzdal
 
Nationale feestdagen
Russische feestdagen hebben zowel een christelijke, een heidense als een nationalistische en communistische oorsprong. De ‘rode’ feestdagen zijn sterk op hun retour, terwijl de christelijke steeds meer een vooraanstaande plaats innemen in de samenleving. Veruit de belangrijkste feestdag is de nieuwjaarsviering, die onder het communisme de plaats van het orthodox-christelijke kerstfeest innam, omdat dit verboden werd. Inmiddels mag het orthodox-christelijk kerstfeest weer gevierd worden en dat gebeurd op steeds grotere schaal op de nacht van 6 op 7 januari. Dit geldt ook voor het orthodox-christelijke paasfeest. De viering hiervan is een indrukwekkend ritueel dat al ’s avonds begint met het eten van oud-Russische gerechten als Tvorok Pascha en Koelisj. Daarna gaat men naar een kerkdienst en wordt er driemaal om de kerk gelopen en zingen ze liederen. Ook de volgende dag zijn er veel kerkdiensten. Tegenwoordig wordt de Dag van de Lente en de Dag van de eenheid van het volk gevierd op 4 november en de dag van de verzoening en samenwerking op 7 november. Andere belangrijke feestdagen zijn onder meer 21 februari, dag van de beschermers van het vaderland, 8 maart internationale vrouwendag en 9 mei, de dag van de overwinning
Belgische ambassade Moskou
Malaja Moltsjanovka 7, 121069 Moskou, tel: +7-495 7800331, 
@: Moscow@diplobel.org, www.diplomatie.be/moscownl/default.asp 
 
Russische ambassade in Brussel 
Avenue de Fré 66, 1180 Brussel, tel: 02-3743400, 
@: amrusbel@skynet.be, www.belgium.mid.ru/roscentr_ned.html 
 
Nederlandse ambassade Moskou
Kalasjni Pereoelok 6, 131000 Moskou, tel: +7-495 7972900, 
@: mos@minbuza.nl, www.netherlands-embassy.ru
 
Nederlands consulaat Sint-Petersburg
Naberezjnaja reki Mojki 11, 191186 Sint-Petersburg, tel: +7-812 3340200, 
@: pet@minbuza.nl, www.nlcg.spb.ru
 
Russische ambassade Den Haag
Andries Bickerweg 2, 2517 JP Den Haag, tel: 070-3468888, 
@: ambrusnl@euronet.nl, www.netherlands.mid.ru/eng.html