16-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Moskou naar Beijing
v.a. € 7100,00 p.p.

16-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Moskou naar Beijing

De Tsarengoud behoort tot de meest comfortabele manier om de legendarische Trans-Siberië treinreis te maken. De privétrein reist over ruim 7600 km spoor en doorkruist daarbij meerdere tijdzones doorheen de Siberische bossen, Mongoolse steppen en woestijn naar Beijing. Onderweg maakt u interessante excursies in de steden die hun ontwikkeling te danken hebben aan de spoorlijn. U bezoekt o.a. het wereldberoemde Baikal meer, het boeddhistische Oelan Oede, het prachtige Terelj National Park in Mongolië voordat u aankomt in wereldstad Beijing waar een bezoek aan de Verboden Stad en de Chinese Muur tot de hoogtepunten behoort. Met de culinair hoogstaande maaltijden aan boord en uitstekende service van de bemanning is deze Trans-Siberië reis absolute droomreis!

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Transfers volgens programma
• 9 Overnachtingen in de trein in de door u geboekte categorie.
• 1 Overnachting in een eerste klasse hotel in Moskou
• 1 Overnachting in een eerste klasse hotel in Irkoetsk
• 1 Overnachting in een eerste klasse hotel in Ulaanbaatar
• 3 Overnachtingen in een eerste klasse hotel in Beijing
• Verblijf op basis van volpension m.u.v. diner dag 13 en 14
• Kaviaar en wodkaproeverij
• Traditionele welkomstceremonie met brood en zout
• Pekingeend diner in één van Beijing's bekendste specialiteiten restaurant
• Excursieprogramma onder leiding van een deskundige gids inclusief entreegelden in groepen van max. 26 personen
• Diverse lezingen over geschiedenis, cultuur en het alledaagse leven
• Bagageservice in alle stations
• Dokter tot aan de Chinese grens
 
Exclusief
• Internationale vlucht. Sovjet Reizen assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Visumverzorging Rusland en Mongolië € 300,- p.p.
• Visumverzorging China dient u zelf te regelen of kunt u via een visumkantoor regelen
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Overnachtingen in de gekozen accommodatie van Moskou tot Erlian is gegarandeerd. Van Erlian tot aan Beijing (ongeveer 16 uur) overnachtingen in comfortabele Chinese couchettes. De Chinese trein kent namelijk geen categorieën Nostalgisch Comfort en Bolshoi / Bolshoi Platinum. Een- en/of tweepersoons accommodaties zijn dan niet gegarandeerd voor de categorieën I & II
• Transfers zijn inbegrepen in de prijs bij een aankomst in Moskou tussen 10.00 uur en 16.00 uur (dag 1)
• Transfers zijn inbegrepen in de prijs bij een vertrek in Beijing tussen 10.00 uur en 14.00 uur (dag 16)
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.

 

Dag 1 – Moskou
Na ontvangst op de luchthaven volgt de transfer naar uw luxe hotel in het centrum van de stad. Tijdens het welkomstdiner ontmoet u uw reisgenoten. Na het diner maakt u kennis met ‘Moskou By Night’. Het Rode Plein is op zijn mooist in de avond als de gebouwen prachtig verlicht zijn. Tevens mag een bezoek aan de metro niet ontbreken. Gebouwd in de jaren 30 zijn de stations, de ‘paleizen voor het volk’,  prachtige ondergrondse bouwwerken geworden met marmer, kroonluchters en mozaïeken. De metro van Moskou behoort tot de efficiëntste systemen ter wereld en vandaag de dag maken ruim 7 miljoen mensen per dag gebruik van de ondergrondse. Overnachting in Moskou.
 
Dag 2 – Moskou
De hoofdstad van Rusland is één van ’s werelds rijkste en meest dynamische steden. In de ochtend maken we dan ook uitgebreid kennis met deze metropool. We zien de belangrijkste pleinen, monumenten en gebouwen zoals de Christus de Verlosser kathedraal, het Witte Huis, de Universiteit en het Rode Plein met de prachtige Basilius kathedraal. We bezoeken het Kremlin, het historisch, geestelijk en politiek machtscentrum van Rusland. De architecturale verscheidenheid binnen deze vesting is indrukwekkend, evenals de talrijke bezienswaardigheden waaronder de tsarenklok, het tsarenkanon en de diverse paleizen en kathedralen. In de middag vertrekken we naar het station waar onze trein al klaar staat. Na het betrekken van uw compartiment zet de trein zich in beweging voor de bijna 8000 kilometer lange reis naar Beijing. Overnachting in de trein.
 
Dag 3 – Kazan
Na het ontbijt arriveren we in Kazan, de oude hoofdstad van de Tartaren en nu de hoofdstad van de autonome republiek Tatarstan. Kazan is gelegen aan de oevers van de Wolga rivier en heeft een prachtig historisch centrum. We gaan naar het hart van de stad en bezoeken het Kremlin van Kazan waar we meer te weten komen over de bloedige relatie tussen de Tartaren, Kozakken en Russen. Binnen de vesting bevindt zich o.a. de opvallende Qol-Sarif moskee, voor lange tijd de grootste moskee van het land. In de middag kunt u optioneel een concert in de muziekschool bezoeken of flaneren door de winkelstraat Baumanskaya, voordat we weer teruggaan naar het station. Na het diner passeren we voor de eerste keer deze reis een tijdzone en gaat de klok 2 uur vooruit voordat we in de volgende stad aankomen. Overnachting in de trein.
 
Dag 4 – Jekaterinaburg
De historische hoofdstad Jekaterinaburg is in het jaar 1723 door Peter de Grote gesticht. De hoofdstad van de Oeral ligt op de grens van Azië en Europa en circa 20 minuten voor aankomst op het station zullen we deze grens met de trein passeren. Na aankomst rijden we naar het grensmonument waar u de mogelijkheid heeft met 1 been in Europa en 1 been in Azië te staan. Jekaterinaburg is met name bekend als de stad waar de laatste Russische tsaar Nicolaas II met zijn hele familie op brute wijze werd vermoord. Op deze bloedige plek is in 2003 de Christus de Verlosser kathedraal gebouwd als aandenken aan deze trieste gebeurtenis, een indrukwekkend bezoek. Overnachting in de trein.
 
Dag 5 – Novosibirsk 
Vandaag arriveren we in Novosibirsk, de grootste stad van Siberië en 3e stad van Rusland. In slechts 125 jaar is deze uitgegroeid tot een stad van 1,4 miljoen inwoners dankzij haar strategische ligging aan de Ob en spoorlijn. Het Academisch Opera en Ballet theater is zonder twijfel het meest indrukwekkende bouwwerk van de stad en het grootste theatergebouw van het land. Overnachting in de trein. 
 
Dag 6 – treindag
De Tsarengoud steekt de brede Yenisei-rivier over en rijdt verder dor het uitgestrekte Siberië. De chef-koks van de trein demonstreren nogmaals hun vaardigheden terwijl ze de gasten Russische specialiteiten serveren tijdens een 'tsarenfeest'. Een wodkaproeverij vergezeld van Russische snacks en toasts biedt u een zeer plezierige gelegenheid om de  lokale gastvrijheid te ervaren. Uw trein passeert dorpen met de typische houten huizen en door berkenbossen tegen een achtergrond van indrukwekkende berglandschappen.
 
Dag 7 – Irkoetsk
Vandaag komen we aan in de hoofdstad van Oost-Siberië, Irkoetsk. Van oudsher is deze stad al een belangrijke handelsstad tussen Rusland, China en Mongolië. De oude stad biedt vele bezienswaardigheden, waaronder de veelal uit hout opgetrokken versierde huizen. Na het inchecken maken we een stadstour door Irkoetsk. Zo zien we o.a. de levendige markt, het theater en het nieuwe monument ter ere van de tsaar Alexander III op de plaats waar de Obelisk van de trans-Siberische spoorlijn stond. In de middag bezoeken we het interessante openluchtmuseum, waar u kunt ervaren hoe de inwoners van Siberië vroeger geleefd hebben. Overnachting in Irkoetsk.
 
Dag 8 – Baikalmeer
In de ochtend stappen we in de bus die ons naar de oever van het Baikalmeer brengt. Onderweg bezoeken we het openluchtmuseum waar we een aantal traditionele Siberische huizen zien. In Listvianka verlaten we de bus en brengen een bezoek aan de lokale markt waar ze inheemse vissoorten verkopen. De bekendste hiervan is de omul. We gaan aan boord van een boot die ons naar Port Baikal brengt waar we onze ‘Tsarengoud trein’ weer zien. In de middag neemt de trein ons mee over het oude traject van de trans-Siberische spoorlijn. Dit spoor ligt ingeklemd tussen de heuvels en het meer en wordt niet meer gebruikt door de reguliere treinen. Onderweg zal de trein een stop maken voor foto’s en kunt u genieten van de uitzonderlijk schoonheid van het meer. Tevens krijgt u de gelegenheid om een verfrissende duik in het koude meer te nemen. De dag sluiten we af met een diner in de buitenlucht aan de oever van het meer (mits het weer dit toelaat). Overnachting in de trein.
 
Dag 9 – Baikalmeer – Oelan Oede – Mongolië 
Vandaag rijden we langs de oevers van het mystieke Baikalmeer en rijden verder door het valleilandschap nabij de Selenga, de grootste rivier van Mongolië. De steppe van het oosten van Siberië richting Oelan Oede zijn eindeloos tot in de verte de stad opduikt. We maken een stadstour door deze typisch Siberische stad. Ook heeft u zelf nog wat vrije tijd om door de gezellige straatjes van de stad te wandelen. Vertrek naar Mongolië. Overnachting in de trein.
 
Dag 10 – Ulaanbaatar en Gandan klooster
Bij het wakker worden rijden we door het groene heuvellandschap. Her en der passeren we ger tenten waarin de nomaden nog altijd wonen. In de ochtend komen we aan in de hoofdstad van Mongolië, Ulaanbaatar. We verlaten de trein voor 1 nacht en overnachten in een comfortabel hotel in het centrum. Gedurende de stadstour maken we kennis met deze snel ontwikkelende stad. We bezoeken onder andere de boeddhistische Choijin Lama tempel die rijkelijk versierd is. In de avond heeft u de unieke kans een traditionele voorstelling bij te wonen met keelzang, dans, muziek en kostuums. Overnachting in centraal gelegen hotel.
 
Wilt u het gevoel ervaren van de Mongoolse nomaden die dagelijks wakker worden in een betoverend landschap, maak dan van de mogelijkheid gebruik om te overnachten in een ger, een traditionele vilten tent. Na het dagprogramma wordt u naar het tentenkamp gebracht waar u dineert. Het is niet mogelijk deze overnachting te combineren met de traditionele avondvoorstelling.
 
Dag 11 – Ulaanbaatar en de Mongoolse Alpen
Na het ontbijt maken we nader kennis met de hoofdstad van Mongolië en brengen een bezoek aan het boeddhistische Gandan klooster. Dit in Tibetaanse stijl opgetrokken klooster is één van de weinig overgebleven kloosters van het land en wordt bewoond door 150 monniken. Op slechts 90 minuten van de stad ligt het Terelj National Park, ook wel het Zwitserland van Mongolië genoemd. Dit geliefde natuurpark kenmerkt zich door bijzondere rotsformaties. Onderweg ziet u de nomaden in hun tenten en grazende jaks. Tijdens de lunch worden de 3 populairste Mongoolse sporten getoond tijdens een mini-
Nadaam: worstelen, paardrijden en boogschieten. In de middag keren we terug naar onze trein en gaat de reis verder richting de Chinese grens.

Dag 12 – Gobiwoestijn 
Rondom het middaguur arriveren we aan de grens. Na de douaneformaliteiten in Mongolië rijdt de trein na circa 15 minuten het station van Erlian binnen. Hier verlaten we onze Tsarengoud trein vanwege het verschil in spoorbreedte. Na de lunch en een korte stadstour gaan we aan boord van de Chinese trein die ons in circa 16 uur naar Beijing brengt. Overnachting in de trein.
 
Dag 13 – Beijing
Als u ’s ochtends de gordijnen opent, ziet het landschap er totaal anders uit dan u de afgelopen dagen gewend bent geweest. U ziet het landelijke China; mensen werken in de velden, ezels trekken karren over stoffige landweggetjes en rivieren doorkruisen het groene berglandschap.  Rondom het middaguur komt u aan in het drukke Beijing en heeft u de 8000 kilometer over het spoor volbracht. We worden naar ons comfortabele hotel gebracht en de rest van de middag heeft u ter vrije besteding. Overnachting in uw hotel.
 
Dag 14 – Beijing
Een volle dag staat vandaag op het programma. Beijing behoort tot de grootste steden ter wereld met een inwoneraantal dat geschat wordt op 15 miljoen mensen. Tijdens de uitgebreide stadstour bezoeken we de meest kenmerkende bezienswaardigheden die verspreid liggen in de enorme stad. We starten met een bezoek aan de Tempel van de Hemel, het symbool van Beijing. Dit Werelderfgoed dat gelegen is in een groot park, werd gebouwd tijdens de Ming-dynastie en was de plek waar de keizers hun offers brachten aan de goden voor een goede oogst. Het bijbehorende park is een geliefde plaats voor het beoefenen van tai chi. Op het immense Tiananmen plein dat maar liefst 1 miljoen (!) mensen kan ontvangen, staat het mausoleum van Mao. We wandelen vanaf het plein naar de Verboden Stad. Eeuwenlang waren de deuren van dit voormalige keizerlijke paleis gesloten. En nog altijd hangt er voor de buitenlandse bezoeker een ‘mysterieuze’ sfeer.  Dit enorme complex, gebouwd in dezelfde tijd als de Tempel van de Hemel, was de stad van waaruit de keizers het rijk bestuurden. Naast diverse tempels en paleizen, ziet u de woningen van het keizerlijk personeel en een prachtig aangelegde tuin. Tijdens de stadstour passeert u ook het moderne Beijing met o.a. de CCTV toren, ontworpen door Rem Koolhaas, en het Olympische ‘vogelnest’.
Overnachting in Beijing.
 
Dag 15 – Beijing
Vandaag bezoeken we wellicht de meest bekende bezienswaardigheid van China: de Chinese Muur. Met een lengte van ruim 6.000 km slingert deze stenen muur zich door het groene bergachtige landschap en staat het symbool voor de macht van het keizerrijk. Onderweg maken we een stop bij de beroemde tombes van de Ming-dynastie en wandelen we over 
de 1400 meter lange Heilige weg die bewaakt wordt door stenen dieren. Na het bezoek is ook het moment gekomen voor het afscheidsdiner en hoe kan dit beter dan met de lokale en wereldberoemde delicatesse: Pekingeend, geserveerd in één van China’s bekendste restaurants. Overnachting in Beijing.
 
Dag 16 – Beijing
Na duizenden kilometers per spoor te hebben afgelegd is deze indrukwekkende reis door drie totaal verschillende landen aan z’n einde gekomen. Vandaag volgt de transfer naar de luchthaven voor uw terugvlucht huiswaarts.

 

 

Tijdens uw 16-Daagse luxe treinreis Tsarengoud van Moskou naar Beijing verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Moskou - Hotel Intercontinental Tverskaya

Hotel Intercontinental Tverskaya
Dit luxe hotel ligt in het centrum van Moskou aan de bekende Tverskaya straat. Het Kremlin ligt op ca. 15 minuten wandelen en het Boslhoi theater bevindt ca. 2 km. van het hotel.

Faciliteiten:
Het zeer uitgebreide ontbijt in het Chekhonte restaurant zorgt voor een goede start van de dag. In het P-Square restaurant worden geraffineerde gerechten uit Russische keuken. Het hotel beschikt tevens over een bar, spa en fitness. Wifi gratis beschikbaar. 

Kamers:
De elegante kamers zijn met luxe materialen ingericht en zijn voorzijn van flatscreen-tv, airconditioning, bureau, zitje, minibar, waterkoker, iPod dock en kluisje. Ruime badkamer met bad of douche, toilet en haardroger. 

TREIN

Moskou - Tsarengoud

Tsarengoud
Met deze privétrein reist u over de legendarische spoorlijn in de meest comfortabele omstandigheden. De goed uitgeruste rijtuigen en de gastvrije bemanning zorgen dat het u aan niets ontbreekt. In het restauratierijtuig worden versbereide lokale maaltijden geserveerd met een uitgebreide wijnkaart. Buiten de lunch- en diner tijden wordt dit rijtuig gebruikt als bar en conferenceruimte. De trein is verder voorzien van airconditioning, een dokter en intercomsysteem. Voor het verblijf aan boord heeft u de keuze uit 6 categorieën. Elk rijtuig, ongeacht de categorie, heeft een eigen gastheer/-vrouw die dagelijks uw compartiment verzorgt. 

Categorie I - standaard
De compartimenten in de standaard categorie bieden plaats aan vier personen. Aan beide zijden bevinden zich twee bedden boven elkaar met een afmeting van 68 x 187 cm per bed. In het midden onder het raam is een tafeltje. In deze categorie heeft u de mogelijkheid (tegen meerbetaling) het compartiment met drie personen te bezetten. Elke wagon in deze categorie beschikt over 9 compartimenten en zowel aan het eind als aan het begin van iedere wagon in deze categorie bevindt zich een gecombineerde was- en toiletgelegenheid.
 
Categorie II - Classic en Superior
In categorie II - Classic en Superior bevinden zich 9 compartimenten met 2 benedenbedden per wagon. De afmeting van de bedden is 68 x 187 cm per bed en zijn tegenover elkaar geplaatst. Onder het raam is een tafeltje. Elke wagon beschikt over 2 wasgelegenheden met toilet. In iedere tweede of derde wagon van deze categorie bevindt zich een compartiment met een douche. De Superior Plus categorie bestaat uit gerenoveerde wagons in traditionele stijl met moderne, milieuvriendelijkere toilettten.
 
Categorie III - Nostalgie Comfort 
De nieuw gebouwde wagons zijn nostalgisch ingericht met moderne faciliteiten. U ervaart het reisgevoel van de tsaren en zijn gevolg. Ieder van deze rijdende hotelkamers biedt 2 bedden van ca. 80 cm x 185 cm boven elkaar en een aparte stoel. Per 2 compartimenten is er een gedeelde was- en doucheruimte. Daarnaast zijn er per wagon 2 toiletten met wasgelegenheid.
 
Categorie IV - Bolshoi 
De Bolshoi categorie (IV) is 5,57 m2 groot en uitgerust met twee bedden boven elkaar. Het benedenbed heeft een afmeting van 110 cm x 187 cm en het bovenbed is 80 cm x 174 cm. Verder beschikt elk compartiment in deze categorie over een zitbankje, een royaal tafeltje en een kleine kledingkast. De compartimenten beschikken over een privéwasgelegenheid met wastafel, toilet en douche . Iedere wagon van de Bolshoi categorie bestaat uit 6 compartimenten. 
 
Categorie V - Bolshoi Platinum 
De Bolshoi Platinum categorie (V) biedt het hoogst mogelijke comfort aan boord van de Tsarengoud. Elk compartiment is 7,15 m2 groot en beschikt over 2 bedden boven elkaar. De bedden zijn ca. 120 cm x 184 cm en ca. 82 cm x 174 cm groot. Het compartiment is verder voorzien van een zitbankje, een royaal tafeltje en een kledingkast. De privéwasgelegenheid heeft een wastafel, toilet en douchecabine. Elke wagon in de Bolshoi Platinum categorie telt slechts 5 van deze exclusieve compartimenten. 

 

Irkoetsk - Hotel Irkutsk

Hotel Irkutsk

Dit hotel ligt aan de oever van de rivier de Angara op een steenworp van het centrum. Vanuit het hotel heeft u een mooi zicht over de stad en de rivier.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een gezellige bar, een restaurant, wellness, stomerij, en een business center.

 

Kamers:

De kamers van het hotel zijn netjes ingericht en voorzien van alle benodigdheden zoals telefoon, satelliet televisie, gratis wifi en minibar. De badkamers zijn voorzien van toilet, bad en of douche.

Ulaanbaatar - Hotel Bayangol

Hotel Bayangol
Het gerenoveerde 4-sterrenhotel ligt in het centrum van Ulaanbaatar op circa 10-15 minuten wandelen van het Sukhbaatar Square.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over meerdere restaurants en bars, welnesscentrum met sauna, sauna en massagesalon, fitness, wasservice, stomerij en wifi.

Kamers:
De comfortabele kamers zijn zeer compleet ingericht en voorzien van airconditioning, flatscreen-tv, zithoek, minibar, waterkoker, strijkfaciliteiten, kluisje. Sommige kamers hebben een balkon. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

Beijing - Hotel Capitol

Hotel Capitol
Het Beijing Capital Hotel bevindt zich in het Chongwen-gebied, in de buurt van het winkelgebied Wangfujing in het centrum van Beijing, vlak bij het China Museum of History, het Tian'anmen-plein en de Verboden Stad.

Faciliteiten:
Het ruim opgezette hotel beschikt o.a.  over een restaurant, lobby met bar, fitness en binnenzwembad.Wifi aanwezig.

Kamers:
De ruime elegante kamers zijn voorzien van zithoekje met minibar, flatscreen-tv, burau, kluisje en airconditioning. Badkamer met bad, toilet en haardroger.

Algemeen
Eeuwenoude culturele bezienswaardigheden, subtropische badplaatsen, spectaculaire bergtoppen met sneeuw en vulkanen. Er is waarschijnlijk geen land ter wereld met zo’n grote verscheidenheid aan toeristische bestemmingen als Rusland. Men associeert het land vaak met eentonigheid en grauw of koud. Dit beeld wordt vaak geschept door het negatieve nieuws dat ons land bereikt. Echter is het land juist heel divers en kleurrijk en in de zomer ook lekker warm. Zo lenen Siberië en Kamchatka zich erg goed in de zomerperiode en kunt u in Moskou en Sint-Petersburg heel het jaar terecht. U kunt in de winter door de sneeuw lopen, genieten van een heerlijke wodkaproeverij om u op te warmen of een rit in de sneeuw maken met een arrenslee. Rusland kent grof genomen drie soorten landschap: de toendra, de taiga en de steppe. In het noorden liggen de uitgestrekte toendra’s die semipermanent bevroren zijn. Ten zuiden van de toendra ligt de taiga, een brede band van naaldbomen die het midden van Rusland omspant. Daarna volgt de steppe, een grote gordel van open grasland, die zich uitstrekt tot de Zwarte Zee. Ten zuiden van de steppe ligt er een gedeelte woestijnachtig landschap. Het meest vruchtbare gedeelte ligt ten zuiden van Moskou. Het merendeel van de bevolking is dan ook woonachtig in het westen van Rusland. 
Individueel: Rusland is nog relatief onontgonnen gebied voor de westerse toerist. Reden dat het land tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1999 nauwelijks individueel bereikbaar was. Die tijd is gelukkig voorbij. U kunt als individuele toerist in Rusland inmiddels staan en gaan waar u wilt, mits u over de juiste documenten beschikt. Het toerisme is vooral bekend in Moskou, de Gouden Ring en Sint-Petersburg, echter is er veel meer te zien dan deze prachtige steden. Indien u individueel reist, adviseren wij u een reisgids mee te nemen of het Russische alfabet vooraf te bestuderen. U zult ervaren dat veel Russen geen Engels spreken, daarom is het altijd handig u goed in te lezen. 
 
Ligging
Rusland spreidt zich over een groot deel van het noorden van het supercontinent Eurazië. Rusland bevindt zich op de noordelijke en centrale breedtegraden van het noordelijke halfrond. Rusland heeft een indrukwekkende omvang als grootste land ter wereld. Van west naar oost strekt het land zich uit van Kaliningrad (exclave) tot het eiland Ratmanov in de Beringstraat. Van noord naar zuid strekt het land zich over ongeveer 4500 km van de Arctische archipel Frans Jozefland tot aan de Kaspische Zee. Het land grenst aan Kazachstan, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Noord-Korea, China, Mongolië, Polen, Noorwegen en Finland.
 
Klimaat
Het grootste gedeelte van Rusland heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. Daarom is de beste reisperiode voor Rusland dan ook vanaf half april t/m half oktober voor het westen van Rusland. Indien u naar Siberië of Kamchatka reist, is de beste reisperiode juli en augustus. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
Het restaurant aanbod in de steden is groot en biedt de mogelijkheden om goed en lekker te eten. Overal zijn eetgelegenheden, cafés en bars in de stad te vinden. De restaurants in het centrum zijn duurder en accepteren creditcards als betaalmiddel, ook beschikken ze over een Engelse menukaart en Engelssprekend personeel. Nette kleding is verplicht. In de meeste restaurants kunt u Russische en Europese gerechten bestellen. Er zijn ook een aantal Georgische en Armeense wat kleinere cafés en restaurants met lekkere en wat pittige gerechten van goede kwaliteit. Houd er rekening mee dat de service normaliter veel sneller is dan bij ons en mogelijk kunnen de gerechten tegelijk geserveerd worden. 
Maaltijden:
Een ontbijt bestaat in Rusland uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet. Aan het ontbijt kunt u ook kennis maken met de beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure room, de zogenaamde blini of oladi.
Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. Kaviaar is zonder twijfel het bekendste dat de Russische keuken heeft voortgebracht. Koop nooit kaviaar op straat; het is vaak namaak! Traditionele Russische pannenkoeken met kaviaar (ikra) zijn zeer aan te raden, maar ook de uit het tsarenrijk van weleer stammende kip a la Kiev en Boeuf Stroganoff zijn zeer smakelijk. Verder staan er heerlijke salades en stevige soepen zoals borsjtsj of sji op de menukaart.
Drinken:
Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar. Sterke drank: De wereldberoemde Russische wodka staat in restaurants per gram op de menukaart. 50 gram staat gelijk aan een glaasje en wordt altijd geserveerd met voorgerecht (zakoeska). Het is ook een van de beste souvenirs met een blikje kaviaar om mee naar huis te nemen. Koop wodka NOOIT op straat, markt of in kleine kiosken, omdat je daarvan nooit zeker weet wat je koopt! Sjampanskoje is de Russische champagne, verkrijgbaar in de varianten 'zoet' en 'halfzoet'. Een derde typische drank is kvas, een licht gegiste brooddrank die zeer smakelijk is en bovendien ook goed tegen de dorst. Thee is een traditionele Russische drank en wordt geserveerd met jam en citroen. Koffie, cacao en melk zijn overal verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
Rusland heeft 220 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als thuis.
 
Tijdsverschil
Vanzelfsprekend omvat een uitgestrekt land als Rusland meerdere tijdzones. Met Moskou en St.-Petersburg bedraagt het verschil 1 uur in de zomer en 2 uur in de winter. 
 
Taal
In Rusland is de officiële taal het Russisch. Tegenwoordig spreken steeds meer mensen een beetje Engels en veel restaurants en cafés hebben ook een Engelse menukaart. Russen waarderen het zeer als je een paar woorden Russisch spreekt. De meeste Russen zullen hun best doen om je te helpen wanneer je de weg vraagt. Als je de Russische taal niet beheerst, is het verstandig om van tevoren op zijn minst het alfabet te bestuderen. Het Cyrillisch schrift, waarin het Russisch geschreven wordt, vertoont sterke gelijkenissen met het Grieks schrift en enige kennis hiervan is in de metro van Moskou en St.-Petersburg handig.
Het is dus zeker aan te bevelen u thuis alvast te verdiepen in dit Russisch alfabet (Cyrillisch alfabet), bijvoorbeeld via de site http://www.russischetaal.org/alfabet.html.
 
Bagage en kleding
Houdt u rekening met eventuele kledingvoorschriften voor de bezoeken aan de diverse kathedralen/kloosters.
In voorkomende gevallen dient u de armen/benen bedekt te houden en dienen de dames het hoofd te bedekken met bv. een sjaaltje.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van de foto- en visumpagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
Paspoort: 
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. Tevens moeten er nog twee lege bladzijden naast elkaar zijn voor het visum. 
Visum: 
Het Russische visum zal Sovjet Reizen voor u regelen i.v.m. de benodigde uitnodigingsbrieven en vouchers. 
Voor het verkrijgen van het Russisch visum moeten deelnemers ook een bewijs overleggen waaruit blijkt dat de reiziger gedekt is voor medische kosten in de Russische Federatie. Dit bewijs kan helaas niet zijn: polissen, polisbladen, polisvoorwaarden etc. Het moet een separate verklaring zijn van de verzekeringsmaatschappij waarin de naam van de reiziger voorkomt, en de vermelding dat deze persoon een polis heeft die dekking geeft voor medische kosten, en dat die dekking geldig is voor de Russische Federatie. Aanduidingen als "Rusland", of "Wereldwijd" worden niet geaccepteerd. Dit betekent dus concreet dat de reiziger zelf een dergelijke brief bij zijn verzekeringsmaatschappij moet aanvragen, en mee moet sturen met het paspoort bij de aanvraag van de visa. Voor reizigers die via Sovjet Reizen hun reisverzekering afsluiten regelt Sovjet Reizen deze formaliteit.
 
De deelnemers aan onze reizen ontvangen na inschrijving de benodigde visumformulieren en nadere informatie over de te volgen procedure.
 
Douanebepalingen: 
Voordat u de Russische douane passeert, moet u een aankomst- en vertrekregistratieformulier invullen; dit wordt afgestempeld bij aankomst en dient u het tot het einde van de reis goed te bewaren. Meestal wordt dit formulier in het vliegtuig aan u overhandigd (het kan zijn dat u het formulier al voorgedrukt ontvangt van de douanebeambte), anders kunt u ze nog verkrijgen op de luchthaven van Moskou. Bij vertrek uit Rusland vult u het vertrekformulier in, dat u samen met het eerste (afgestempelde aankomstformulier), inlevert bij de douanebeambte. Het invoeren van vers fruit en groente is verboden, evenmin als drugs en wapens. Over het algemeen is het meenemen van een liter sterke drank en 250 sigaretten toegestaan. U mag een geldbedrag van omgerekend ca. € 10.000,- in Rusland in en uitvoeren. 
Voor het uitvoeren van antiek, munten, muziekinstrumenten, edelmetalen, kunstwerken, sieraden en boeken die voor 1975 zijn uitgegeven moet toestemming gevraagd worden bij het ministerie van Cultuur in Moskou (ul. Neglinnaya 8/10, kantoor 29) of Sint-Petersburg (Malaya Morskaya ul.17).
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, maar in de regel moet er wel voor bijbetaald worden. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monnik is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Rusland is de roebel (RUB). Op 01-11-2019 was de waarde van een euro ongeveer 70 RUB. De roebel bestaat uit 100 kopeken. In de praktijk zul je deze laatste niet gebruiken. Er zijn munten van 1, 2 en 5 roebel en bankbiljetten van 10, 50, 100, 500 en 1000 roebel. 
In Moskou en St.-Petersburg kunt u met een pinpas geld halen en met een creditcard grotere uitgaven doen. De bankautomaten bevinden zich bij vrijwel elk metrostation, verschillende plaatsen op straat en bijna binnen elk hotel. Cash geld blijft het makkelijkst, want travellercheques worden slechts beperkt geaccepteerd en het is zeer ongunstig om deze te verzilveren. Oud uitziende of gescheurde biljetten kunnen geweigerd worden. Op de internationale luchthaven van Moskou kun je met alle betaalmiddelen terecht. Hier kunt u ook Roebels aanschaffen evenals in de wisselkantoren (obmen valjoeti), maar bekijk de wisselkoersen van te voren goed, want wisselkoersen kunnen verschillen van plaats tot plaats. Banken zijn vaak alleen van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 17.00 uur. Wisselkantoren houden winkelopeningstijden aan en zijn vaak ook op zaterdag en zondag geopend. Bij het geld wisselen dient u het paspoort te tonen. Wellicht overbodig te zeggen, maar wissel nooit geld op straat. Het is officieel niet toegestaan aankopen te doen in buitenlandse valuta.
 
Let wel op!! dat u ervoor zorgt dat de pinpas geldig zal zijn in Rusland. Neem contact op met uw bank, zodat u er zeker van bent, dat u geld kunt opnemen bij de banken in Rusland. 
 
Zakgeld 
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw lunches, drankjes, optionele excursies en fooien. Het bedrag dat u uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van uw uitgavenpatroon. Het prijsniveau in Rusland ligt iets hoger dan thuis. De gemiddelde kosten per dag bedragen ongeveer € 50 per persoon.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Rusland om een fooi achter te laten, de richtlijn hiervoor is ca. 10% van het rekeningbedrag. Onze gidsen en chauffeurs in zowel Moskou en Sint-Petersburg verwachten aan het einde ook een fooi als zij het werk goed hebben gedaan. De fooi van de gids ligt ongeveer tussen de € 2,- en € 5,- per persoon per dag. 
 
Gezondheid
Wie in Rusland met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waarop gelet moet worden.
 
Reisapotheek: 
In de steden is er eigenlijk bij elke hotellobby wel een apotheekkiosk te vinden. Hoewel er in zowel Moskou als Sint-Petersburg voldoende apotheken zijn, doet u er verstandig aan een kleine reisapotheek mee te nemen met pleisters, thermometer, jodium, pijnstillers, zonnebrandmiddel, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET, een jeukverzachtende stift of zalf en middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Medicijnen dient u ten alle tijden in uw handbagage te vervoeren. 
 
Vaccinaties: 
De informatie betreffende vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Post, internet en telefoon
Post: Post van Moskou en Sint-Petersburg naar Nederland of België doet er twee tot drie weken over. Brievenbussen zijn lichtblauw van kleur.
Internet: U kunt gebruik maken van het internet vanuit uw hotel, bij Post International, de vele internetcafés. In veel restaurants kunt u gebruik maken van Wifi internet.
Telefoon: Vanuit Moskou, Sint-Petersburg kunt u vanuit de telefooncellen makkelijk naar huis bellen, ook vanuit de hotellobby. Telefoonkaarten zijn te koop in de metrostations (vraag een kaart met een minimum bedrag van 100 roebels), bij kiosken en op postkantoren, maar niet alle kaarten werken in alle telefoons. Telefoneren vanuit de hotelkamers is erg duur en wij raden dat af. Wat betreft GSM: bij uw provider kunt u informeren wat de kosten zijn om in Rusland te bellen en gebeld te worden. Rusland heeft het internationale landennummer 007, Nederland 0031, België 0032.
 
Diversen
Bij de toegang tot b.v. de Hermitage of het Kremlin kunnen grote tassen of rugzakken geweigerd worden; u kunt deze dan ter plaatse tegen betaling veilig opbergen.
 
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in de grote steden van Rusland is goed geregeld. In Moskou en Sint-Petersburg rijdt de metro die regelmatig vertrekt. Indien u tussen 2 steden in Rusland reist, kunt u dit het beste doen met de trein of met een binnenlandse vlucht. Dit is afhankelijk van de afstand dat u wenst te overbruggen. De Russen zijn erg stipt en er komen weinig vertragingen voor. Zorg dan ook altijd dat u op tijd aanwezig bent voor uw trein. 
 
Kaarten voor voorstellingen
In Rusland is er een levendige handel in kaartverkoop voor ballet en theater voorstellingen. Op het moment dat u akkoord gaat met de prijs van een entreekaartje, zit u hieraan vast ongeacht de officiële gepubliceerde prijs. U kunt er altijd voor kiezen om zelf naar het theater te gaan. Sovjet Reizen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de verkoop en aankoop van dergelijke kaarten. Elke tussenpersoon, inclusief gids, wil hieraan geld verdienen en dit is gebruikelijk in de Russische cultuur. 
 
Veiligheid
Op straat is het in Rusland veilig. Neem altijd uw paspoort met de registratiekaart mee als u uw hotel verlaat. In verband met de veiligheid in de grote steden kunt u op straat aangehouden worden door de Russische politie. U wordt dan verzocht uw paspoort met een registratiestempel (die krijgt u bij aankomst in het hotel) te tonen. Er lopen soms beveiligingsagenten rond in winkels en hotels. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel eens voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten. Sluit in de nachttrein van Moskou naar Sint-Petersburg de coupédeur af met de grendel. Voorwerpen van waarde kunt u veilig in de kastjes van de onderste bedden of in het bagagerek boven de deur van de coupé bewaren. Diefstal kan voorkomen, met name in en nabij de metro of in een mensenmassa. Let in Rusland, net als thuis, op uw waardevolle spullen. Houd paspoort, geld en andere reisdocumenten altijd veilig bij u of laat ze achter in de kluis van het hotel. Het is aan te raden, een aparte portemonnee te hebben met kleingeld, zodat u niet steeds met grote biljetten hoeft te betalen. Toch zal Rusland beslist geen land zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Trinity-Sergiev klooster in Sergiev-Posad
- Bolgar historisch en architectonisch complex
- Kerk van de Hemelvaart in Kolomenskoye
- Citadel, de oude stad en het fort van Derbent
- Novodevichy klooster
- Het Kremlin van Kazan
- Historisch stadscentrum van Sint-Petersburg met zijn monumenten
- Historische monumenten van Novgorod en omgeving
- Historisch centrum van Yaroslavl
- Kizhi
- Kremlin en Rode Plein in Moskou
- Witte monumenten van Vladimir en Suzdal
 
Nationale feestdagen
Russische feestdagen hebben zowel een christelijke, een heidense als een nationalistische en communistische oorsprong. De ‘rode’ feestdagen zijn sterk op hun retour, terwijl de christelijke steeds meer een vooraanstaande plaats innemen in de samenleving. Veruit de belangrijkste feestdag is de nieuwjaarsviering, die onder het communisme de plaats van het orthodox-christelijke kerstfeest innam, omdat dit verboden werd. Inmiddels mag het orthodox-christelijk kerstfeest weer gevierd worden en dat gebeurd op steeds grotere schaal op de nacht van 6 op 7 januari. Dit geldt ook voor het orthodox-christelijke paasfeest. De viering hiervan is een indrukwekkend ritueel dat al ’s avonds begint met het eten van oud-Russische gerechten als Tvorok Pascha en Koelisj. Daarna gaat men naar een kerkdienst en wordt er driemaal om de kerk gelopen en zingen ze liederen. Ook de volgende dag zijn er veel kerkdiensten. Tegenwoordig wordt de Dag van de Lente en de Dag van de eenheid van het volk gevierd op 4 november en de dag van de verzoening en samenwerking op 7 november. Andere belangrijke feestdagen zijn onder meer 21 februari, dag van de beschermers van het vaderland, 8 maart internationale vrouwendag en 9 mei, de dag van de overwinning
Belgische ambassade Moskou
Malaja Moltsjanovka 7, 121069 Moskou, tel: +7-495 7800331, 
@: Moscow@diplobel.org, www.diplomatie.be/moscownl/default.asp 
 
Russische ambassade in Brussel 
Avenue de Fré 66, 1180 Brussel, tel: 02-3743400, 
@: amrusbel@skynet.be, www.belgium.mid.ru/roscentr_ned.html 
 
Nederlandse ambassade Moskou
Kalasjni Pereoelok 6, 131000 Moskou, tel: +7-495 7972900, 
@: mos@minbuza.nl, www.netherlands-embassy.ru
 
Nederlands consulaat Sint-Petersburg
Naberezjnaja reki Mojki 11, 191186 Sint-Petersburg, tel: +7-812 3340200, 
@: pet@minbuza.nl, www.nlcg.spb.ru
 
Russische ambassade Den Haag
Andries Bickerweg 2, 2517 JP Den Haag, tel: 070-3468888, 
@: ambrusnl@euronet.nl, www.netherlands.mid.ru/eng.html 
 

Algemeen
Mongolië is een vrijwel onbekend land met een enorme uitgestrektheid. Een enorme landmassa met rollende graslanden, heuvels, bergketens, meren en de Gobi woestijn. Er wonen weinig mensen en de bewoners van het land bestaan grotendeels uit nomaden die veelal in hun gertenten wonen. De andere helft woont in de hoofdstad Ulaanbaatar. Het land is een waar paradijs voor natuurliefhebbers, want er zijn vele natuurparken van het hooggebergte in de Mongoolse Altai tot de zandduinen van de Gobi woestijn. 
 
Ligging
Mongolië ligt ingeklemd tussen Rusland en China en heeft een oppervlakte van ca. 1.500.000 km2 (bijna zo groot als heel West-Europa). Met ca 2 ½ miljoen inwoners heeft het een bevolkingsdichtheid van 1,5 per km2, het laagste ter wereld. Voornaamste middel van bestaan is veeteelt waaronder kamelen, schapen, geiten, yaks en paarden.
 
Klimaat
Mongolië kent een streng landklimaat met warme zomers en koude winters. Met maar liefst 260 dagen zon is het één van de meest zonnige landen ter wereld. Er valt weinig neerslag. Het weer kan ondanks dit snel omslaan. De koudste maand is januari en de warmste is juli. Het beste reisseizoen loopt van mei t/m september. 
 
Religie
Sinds 1991 is het beoefenen van religie, zoals Tibetaans Boeddhisme en traditioneel sjamanisme weer toegestaan en zijn er weer enkele kloosters ingericht. De verering voor de Dalai Lama is bijzonder groot onder de bevolking, hetgeen blijkt uit het vaak voorkomen van zijn portret in de inrichting van de Yurts. De Mongolen hebben een sterk religieus bewustzijn, maar zijn hier niet actief mee, en hebben veel respect voor de flora en fauna. 
 
Eten en drinken 
In Ulaanbaatar zijn er vele restaurants, waar u gevarieerd en goed kunt eten voor een betaalbare prijs. 
In de gerkampen wordt gevarieerd gekookt. Het Mongoolse eten bestaat echter vaak uit vet vlees met aardappels of noodles en weinig groenten en fruit. De basis ingrediënten zijn vaak beperkt. Vanuit een traditie van nomadische veehouders met nauwelijks landbouw zijn dieren de belangrijkste leveranciers voor bestanddelen van zowel eten als drinken. Gerechten als tuisvan, gestoomde en gebakken noedels met runds- en schapenvlees en goulash zijn zeer populair in Mongolië. Een aantal pasta gerechten waaronder buuz, een gestoomde vorm van ravioli, wordt tijdens de feestdagen geserveerd. 
 
Water is in flessen verkrijgbaar in de grotere plaatsen. Nomaden maken vaak gebruik van waterputten. Ook bij de gerkampen is er altijd water te drinken of koken ze het water voor u en kunt u dit veilig drinken. Uitzondering is Ulaanbaatar waar het mogelijk is om water uit de kraan te drinken. Voor alle zekerheid adviseren wij u toch flessen water te kopen. Mongoolse thee is thee opgekookt met melk i.p.v. water. Even wennen maar het smaakt heel goed en deze wordt regelmatig aangeboden onderweg. Wodka wordt vaak gedronken, het kost bijna niks en het is goed tegen bacteriën. Bij verblijf in gerkampen zijn de maaltijden vaak inbegrepen, m.u.v. alcoholische dranken en softdrink. In Ulaanbaatar eet u voor circa € 10,-  tot € 15,- per maaltijd exclusief dranken.
 
Elektriciteit
In Mongolië is de netspanning 220 Volt. Contactdozen zijn voorzien van het systeem met twee gaten, zoals u dat in West-Europa gewend bent. Buiten Ulaanbaatar is er niet altijd elektriciteit en warm water aanwezig. Ook valt de stroom zo nu en dan uit. Wij raden u aan extra batterijen mee te nemen voor uw apparatuur. 
 
Tijdsverschil
Mongolië heeft twee tijdzones. Bij Ulaanbaatar is de tijd 7 uur later en in de provincies Bayan-Olgii, Uvs en Khovd is het 8 uur later dan bij ons. 
 
Taal
Khalkha-Mongools (standaardtaal), diverse andere Mongoolse talen, Kazaks en Chinees.
Het Mongoolse schrift is ingevoerd door Chinggis Khan. Het lijkt op geen enkel ander schrift, ook niet op het Chinees. De Russen hebben het cyrillisch schrift ingevoerd en onder hun bewind was iedereen verplicht naar school te gaan. Mongolië kent daarom een relatief laag analfabetisme. Het Mongools heeft veel half harde G klanken, een ‘th’ klank die veel lijkt op het Engelse ‘th’ en een zootje keel- en slisklanken. Bovendien wordt het verschillend uitgesproken. Een paar woorden Mongools doet het echt goed en het is zeker de moeite waard om een taalgidsje mee te nemen. 
 
Bagage en kleding
Mongolië kent veel verschillende klimaten, daarom adviseren wij u om zowel warme als wat luchtige kleding mee te nemen. Goede stevige schoenen zijn raadzaam alsook een beschermende zonnebril en hoofddeksel ter bescherming tegen de zon. In de avond kan de temperatuur behoorlijk dalen, in de zomermaanden in combinatie met wolken tot 5°C. Een zomerse bui is mogelijk. Het is daarom raadzaam om laag over laag te dragen. Daarnaast komen er rondom de Tsenher heetwaterbronnen en Orhon watervallen veel muggen voor. Muggenspray wordt dus zeker aangeraden.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen 
Controleer altijd of uw internationale reispas nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een internationale reispas dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. 
 
Per januari 2016 is de visumplicht voor Mongolië opnieuw van toepassing. U dient voor uw vertrek naar Mongolië het visum te regelen. Hierbij kan Sovjet Reizen u assisteren.
 
Douanebepalingen
Volwassen personen mogen belastingvrij 200 sigaretten, 50 sigaren of 250 gram tabak en 1 liter sterke drank of 2 liter wijn en 3 liter bier het land invoeren. Het in- en uitvoeren van buitenlandse valuta is vrij maar het bedrag van uitvoer is maximaal de invoer. Buitenlandse banken beschikken niet over de Tugrik. Maak de lokale valuta dan ook op voordat u het land verlaat.
 
Fotograferen en filmen
Grensovergangen, vliegvelden, militaire objecten en andere zaken die de overheid van strategisch belang zou kunnen beschouwen, mogen niet vastgelegd worden met de camera. Daarnaast stelt men het niet op prijs als de zelfkant van de maatschappij gefotografeerd wordt. Dit wordt beschouwd als een belediging voor land en volk. Het fotograferen/filmen van monumenten is toegestaan, soms vraagt men hiervoor een toeslag op de entreeprijs. Bewaar het betaalbewijs zorgvuldig want controle komt geregeld voor. Monniken en het interieur van kloosters mag niet gefotografeerd/gefilmd worden, tenzij men uitdrukkelijk toestemming geeft.
 
Geldzaken
De munteenheid is Tugrik. 1 Euro = ca. 2.989 tugrik (01-11-19)
Op de luchthaven in Ulaanbaatar en in de stad zelf kunt u met uw bankpas geld opnemen bij de bankautomaten. In kleinere plaatsen zijn er vaak geen bankautomaten. In Ulaanbaatar kunt u op veel plaatsen betalen met een creditcard. Banken zijn maandag t/m zaterdag open. Naast de bankpas raden wij u aan contanten in Dollars en/of Euro’s mee te nemen in kleine coupures.
 
Fooien
Men is niet gewend om fooien te ontvangen. Doorgaans is de bevolking te trots om deze in ontvangst te nemen. In het begin, toen de eerste toeristen in Mongolië arriveerden, kwam het vaak voor dat men ze achterna renden om de fooi terug te geven. Zij waren helemaal niet bekend met deze betekenis. Nu er meer toeristen in het land zijn, raken de westerse georiënteerde restaurants aan dit feit gewend. Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Tijdens onze Nederlandstalige rondreizen adviseren wij € 2,- per persoon per dag te geven aan de gids en chauffeur. 
 
Gezondheid
Over het algemeen worden de volgende vaccinaties aangeraden; DTP, Hepatitis A en Buiktyfus. De informatie hierover kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. 
Daarnaast willen wij u adviseren de volgende reisapotheek mee te nemen; Immodium, paracetamol, zonnebrandcrème, Iets tegen insecten, pleisters en een zaklamp. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Openingstijden
Winkels gaan in de regel tussen 09.00 uur en 10.00 uur open en sluiten begin de avond. In grote steden zijn de openingstijden ruimer.
 
Post, internet en telefoon
Indien u een brief of ansichtkaart wenst te versturen naar het thuisfront dient u minimaal twee weken te rekenen voordat deze arriveren. De post kunt u het beste afgeven bij de balie van het hotel of aan het postkantoor in Ulaanbaatar aan het Sukhbaatar Plein. 
 
Internet:
De meeste hotels in Ulaanbaatar bieden tegenwoordig Wifi aan. Vaak is er geen verbinding in de hotelkamers maar wel in de hotellobby. Internetcafés zijn er volop in de hoofdstad. Op de Vredesavenue zijn er verschillende te vinden en een prettig, simpelweg Internet Center geheten, zit op de straat van het Staatswarenhuis naar het circus. Houd er wel rekening mee dat de verbindingen over het algemeen niet erg snel en stabiel zijn. 
 
Bellen:
Alleen met satelliettelefoons heeft u in heel Mongolië bereik. Met uw eigen mobiel, mits uw provider een samenwerking heeft met een Mongoolse provider, heeft u alleen in Ulaanbaatar bereik. Wanneer u vanuit Mongolië naar huis wenst te bellen, dient u eerst 001 te draaien vervolgens 31 of 32 (Nederland of België) gevolgd door het netnummer zonder de eerste 0. Het landennummer van Mongolië is +976.
 
Openbaar vervoer
Er is alleen openbaar vervoer in Ulaanbaatar. Er wordt verder gebruik gemaakt van taxi’s. De taxiprijzen zijn laag en daarom het snelste en makkelijkste vervoermiddel. 
 
Veiligheid
Mongolië is een relatief veilig land maar net als overal is kleine criminaliteit wel aanwezig. Het is verstandig op uw eigendommen te letten en geld en belangrijke papieren op het lichaam te dragen. Maak kopieën van belangrijke reisdocumenten zoals internationale reispas, visa, vliegtickets en verzekeringspapieren. U kunt deze gegevens ook scannen en naar het eigen mailadres sturen zodat u er over kunt beschikken.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Grote Burkhan Khaldun Gebergte en het heilige landschap hieromheen
- Orkhon Valley cultureel landschap
- Petroglieven complex van de Mongoolse Altai
- Uvs Nuur Basin
 
Nationale feestdagen
Mongolië kent naast de traditionele en religieuze festivals ook nationale feestdagen en feestdagen uit de socialistische periode al hebben ze er wel een nieuwe invulling aan gegeven. Dat geldt overigens ook voor westerse feesten. Voorbeelden van Sovjet feestdagen zijn de Dag van de Vrouw (8 maart) en Dag van de Soldaat (18 maart), wat tegenwoordig wordt geïnterpreteerd als de dag van de man. Wat betreft de invulling zijn deze dagen te vergelijken met onze moeder- en vaderdag. Op 1 juni is de Dag van het Kind. Een belangrijke nationale feestdag is uiteraard Onafhankelijkheidsdag (26 november).
 
Festivals in Mongolië
De belangrijkste dagen van het jaar zijn voor de meeste Mongoliërs het Nadaam Festival. Van 11 tot en met 13 juli zijn er wedstrijden in de traditionele sporten worstelen, boogschieten en paardenraces. Het Mongools Nieuwjaar Tsagaan Sar wordt, afhankelijk van de maankalender, in januari of februari gevierd en valt meestal samen met het Chinees en Tibetaans Nieuwjaar. In 2019 begint het feest op 5 februari. Het is een feest om de familiebanden aan te halen en respect te betuigen aan de ouderen. Tijdens deze dagen worden er veel traditionele gerechten en drank genuttigd, met name buuz, met schapenvlees gevulde deegzakjes, en airag, de licht alcoholische gefermenteerde paardenmelk.
 
Religieuze feesten in Mongolië
Een belangrijk festival dat sinds kort weer wordt uitgevoerd is de boeddhistische maskerdans Tsam. Aan het eind van de zomer, in augustus of september, worden er bij het Amarbayasgalant klooster in de Selenge provincie en het Dashchoiling klooster in Ulaanbaatar weer dansen opgevoerd. Recentelijk hebben enkele kloosters na een onderbreking van zestig jaar ook weer een Maidar (of Maytreya) processie gehouden. Hierbij wordt een beeld van de Boeddha van de Toekomst in een optocht rondgedragen. De processie vindt onder andere plaats bij het Gandan klooster en Daschoiling klooster.
 
Praktische informatie
Ambassade van Mongolië in België  Netherlands Embassy Liaison Office (NELO) 
Besmelaan 18, 1190 Brussel  MCS Plaza, suite 211, 4 Seoul Street, Ulaanbaatar 
T +32 (0)2 344 69 74  T +976 7011 3007
F +32 (0)2 344 32 15  F +976 7011 3007
E brussels.mn.embassy@telenet.be                    E contact@nelo.mn
www.embassyofmongolia.be
 
De ambassades van Nederland en België in China in Beijing behartigen de belangen van Belgen en Nederlanders in Mongolië. En anders kunt u terecht bij het bovenstaande adres. 
 
Gewoonte en gebruiken
In Mongolië zijn met name volksdansen en oude ambachten zeer geliefd. In Ulaanbaatar worden in de theaters geregeld culturele voorstellingen uitgevoerd en de Mongolen zingen graag en een veelvoorkomend onderwerp is de natuur. Typisch Mongools is het Khoomi-gezang; de diverse keelklanken van de mannen komen nergens anders ter wereld voor. Mongoolse muziek wordt vaak, samen met een kleine en een grote trommel, gemaakt met behulp van een kleine viool en luit.
 

Algemeen
China heeft een oppervlakte van 9.956.960 km² (240 maal Nederland, 326 maal België) en telt ongeveer 1,3 miljard inwoners. Meer dan de helft van China bestaat uit bergen en woestijnen. In het noorden en noordwesten ligt het plateau van Centraal-Azië met bergen, woestijnen en droge rivierbekkens. Het laaggelegen oosten wordt geïrrigeerd door de Gele Rivier, de Yangze en de Si Kiang. Dankzij het slib is deze delta het vruchtbaarste landbouwgebied van China. Hier zijn de belangrijkste steden en industrieën tot ontwikkeling gekomen. De tussenzone, met hoogtes van 500 tot 2000 meter loopt van Yunnan / Guizhou noordwaarts richting Binnen-Mongolië westwaarts tot in Xinjiang en naar het noordoosten in Heilongjiang. De Tibetaanse hoogvlakte ligt hoger dan 2000 meter en heeft pieken van 7000 tot 8000 meter. Het landschap in het zuiden en zuidwesten heeft een weelderige plantengroei en beboste bergen die vaak in de nevel gehuld zijn. Het zuidwesten is de streek van de bamboebossen en de panda.
 
Klimaat
China is een immens land met verscheidene klimaatzones. In het noorden, noordwesten en midden van China heerst een landklimaat met lange, koude winters en korte warme zomers. In de winter kunnen de temperaturen dalen tot min 20º C, in de zomer liggen de temperaturen tussen 25º C en met uitschieters tot boven 40º C in de Turpan. In de herfst is het overdag nog redelijk warm, maar koelt het ‘s avonds sterk af. Na half oktober stijgt de temperatuur normaal gesproken niet boven de 15º C. Ten zuiden van de lijn Xian - Shanghai heerst een subtropisch tot tropisch klimaat (Hongkong). In de zomer is het iets warmer en vochtiger dan in het noorden en ‘s winters daalt de temperatuur zelden beneden de 10º C. Hier kan het hele jaar door regen vallen.
De beste reisperiode is van april tot oktober. In de wintermaanden kan het erg koud worden. 
 
Eten en drinken
De Chinese keuken is enorm gevarieerd en kent vele soms buitenissige lekkernijen. Kenmerkend is dat alles wat eetbaar is, ook gegeten wordt. Grofweg kun je China in vier culinaire regio’s verdelen: de pittige westelijke keuken van de provincies Sichuan en Hunnan, de zuidelijke subtropische keuken van Guangxi, Xishuangbanna en Yunnan, de noordelijke keukens van Beijing en Mongolië en de subtiel gekruide keuken van Shanghai en Shandong. Kenmerkend voor de zuidelijke of Kantonese keuken is dat vlees en gevogelte met fruit wordt gezoet en de veelheid aan sauzen die bij het bereiden wordt gebruikt. Verder mengen de Kantonezen vlees met vis en zijn ze berucht om hun gestoomde visgerechten en geroosterd varkensvlees. Dimsum zijn honderden kleine snacks zoals vleesballetjes, loempia’s en gevulde broodjes. Dimsum betekent letterlijk ‘het hart raken’ en wordt vooral als lunch gegeten. De Sichuan keuken staat bekend om haar gulle gebruik van groene en rode chili’s, gember en peper. Bekende gerechten zijn mapo doufo (gebakken tahoe bereid in een heet gekruide vleessaus) of hotpot (een fondue met een bouillon die knalrood is van de pepers). De ingrediënten die je in de bouillon stopt kies je zelf uit en kunnen variëren van vlees, vis tot groente en tahoe. In het noorden is de keuken grotendeels gebaseerd op tarwe. Jiaozi ( kleine noedelzakjes gevuld met vlees of groente) en gebakken of gestoomde broodjes vormen het basisvoedsel. Verder veel kip, runds-, schapen- en lamsvlees met ui, prei, kool en komkommer. De Mongoolse hotpot en Peking Eend zijn de meest bekende gerechten uit deze streek. Een echt eenddiner betekent dat alle onderdelen van de eend geserveerd worden. De voorgerechten zijn schalen met eendenpootjes, eendentongetjes, eendenhartjes en eendenlevertjes. Alles op een verschillende wijze bereid: gestoomd, gebakken, gefrituurd en geroerbakken. Het hoofdgerecht is de stukjes vel van de eend met flink wat vet en een klein stukje vlees eraan. Deze worden gerold in een dun pannenkoekje samen met lente-uitjes en pruimensaus en vervolgens uit de hand gegeten. Het geheel wordt afgesloten met een soep van het eendenkarkas. In de keuken van het oosten, waar vooral rijst wordt verbouwd, komen veel vis en schelpdieren op tafel. De gerechten zijn flink gekruid met knoflook en scherpe sesamolie. In Shanghai wordt meer suiker gebruikt dan in enig ander deel in China. In het uiterste noordwesten, Xinjiang, is de invloed van de moslims duidelijk merkbaar. Je krijgt er kebab (spiesjes rund- of schapenvlees) die geserveerd worden met grote ronde broden. In de ‘gewone’ Chinese keuken is varkensvlees een veel gebruikt ingrediënt. Ook als je specifiek om iets anders vraagt bestaat de kans dat je varkensvlees krijgt. Om dit uit te sluiten kun je in de meeste grote steden terecht in restaurants die door moslims worden gerund en waar je halal kunt eten. Wil je absoluut zeker zijn dat er geen vlees op tafel komt, dan moet je naar een boeddhistisch restaurant. Meestal vind je die in de buurt van een tempel. Het is een keuken met veel groente, paddenstoelen en tahoe. Vaak worden er ook zogenaamde nep vleesgerechten geserveerd. Met gebruik van tahoe worden gangbare vlees- of visgerechten nagebootst. Op het menu staan toch de gebruikelijke namen zoals kip met pinda’s of zoetzure vis, maar feitelijk zijn deze allemaal voorbereid met tahoe. 
 
De Chinezen zijn echte theeleuten. Ze nemen hun thee in eigen glazen potten met deksel overal mee naar toe; naar hun werk maar ook op reis. Thuis doen ze er een bodempje theebladeren in, waar ze dan de hele dag gekookt water bij schenken. Groene thee wordt het meeste gedronken. Chinezen drinken thee zonder suiker of melk. Gekookt water wordt bijna overal aangeboden; in treinen, op boten en in hotels. Iedereen kan er gebruik van maken. Koffie is onder de Chinezen niet populair, al kun je tegenwoordig wel op veel plaatsen oploskoffie krijgen. Cola en andere limonades zijn overal verkrijgbaar. Alcoholische dranken zijn er van wijn, bier tot sterke drank. Wijn wordt gestookt uit graan of rijst en is nogal zoet. Maotai is in China wat jenever is bij ons. Bier (pijiu) wordt verkocht in grote flessen van ruim 0,6 liter. In China kun je beter geen water uit de kraan drinken, flessen water zijn overal te koop. Eten doe je in China met eetstokjes; een gewoonte die uit ongeveer 2000 v. Chr. stamt. In die tijd was het in China gebruikelijk om grote stukken vlees in bronzen potten te koken en stoven. In het westen daarentegen werd het vlees meestal geroosterd waardoor het harder werd en een mes nodig was om het vlees te snijden en later een vork om het vlees van het been los te trekken. Het eten met stokjes is in principe niet moeilijk, alle ingrediënten zijn zo bereid dat ze aan tafel niet gesneden hoeven worden. En anders mag je slurpen. Het is een teken dat je geniet van de lekkernijen. Knoeien op tafel, omdat je het eten met stokjes nog niet zo goed beheerst, is niet erg. Gewoon laten liggen, het is niet zo hygiënisch om het alsnog op te pikken. Ook kun je botjes of graatjes op tafel of op de grond gooien. Spelen met stokjes is onbeleefd, evenals de stokjes rechtop in de rijstkom steken. Eetstokjes krijg je in iedere eetgelegenheid, zelfs bij de kleinste straatstalletjes. Wil je zeker zijn dat ze echt schoon zijn, zorg dan dat je zelf altijd een eigen setje bij je hebt. 
 
Het Chinese ontbijt bestaat meestal uit rijstsoep met gestoomde broodjes, jiaozi of gefrituurde deegflappen. In de grote steden zijn tegenwoordig bakkerijen waar je broodjes en cake kunt kopen. Internationale hotels bieden vaak een westers ontbijtbuffet aan. In de toeristische plaatsen als Yangshuo, Lijiang en Dali vind je met name eethuizen die zich op westerlingen richten. Yoghurt, muesli, pizza en pannenkoeken zijn hier onder buitenlanders zeer populair. In de meeste treinen is er een soort catering aanwezig waar je kunt kiezen uit een bakje rijst plus een groentemix en wat vlees of vis. Tijdens busreizen wordt er meestal gestopt bij Chinese wegrestaurants waar je de keuze hebt uit rijst met vier vaste gerechten.
 
Elektriciteit
De netspanning in China is 220 volt, maar voor de aansluiting heb je vaak een verloopstekker nodig. Stroomstoringen doen zich niet vaak voor. Een zaklamp is handig om mee te nemen vooral voor in de nachttreinen. 
 
Tijdsverschil
In heel China hanteert men één tijdzone, namelijk die van Beijing. In de winter is het zeven uur later dan in de Benelux. In de zomer is dat zes uur later.
 
Taal
In China spreekt men verschillende talen. De officiële taal, het Algemeen Beschaafd Chinees, heet in het Chinees Putonghua. Dit is gebaseerd op het Chinees dat rond de hoofdstad Beijing wordt gesproken. Het wordt gebruikt op scholen en in de nationale media. De Chinese spreektaal heeft een geheel andere structuur en andere klanken dan bijvoorbeeld de westerse talen. Woorden kunnen met vier verschillende tonen worden uitgesproken en veranderen van betekenis. Yan jing in de eerste toon betekent ‘ogen’ en ‘bril’ in de vierde toon. Als je fouten maakt met de tonen kunnen de Chinezen het al snel niet meer verstaan. Toch zijn Chinezen altijd erg onder de indruk van buitenlanders die wat Chinees (proberen te) spreken. Het loont dus zeer de moeite waard om een paar zinnetjes uit je hoofd te leren. Kijk daarvoor bijvoorbeeld op www.chinesepod.com. Vaak zijn Chinese karakters voorzien van een ‘vertaling’ in onze letters. Chinees is uitgeschreven in het zogenaamde pinyin. Voor de reiziger is pinyin niet erg handig, want de letters worden op een andere manier gebruikt dan in het Nederlands. Zo wordt Xiamen uitgesproken als ‘sjaamen’ en Quanzhou als ‘tsjwuendzoo’. Bovendien geeft het pinyin meestal de toon niet aan. Oudere Chinezen weten vaak geen raad met pinyin. Indien je een adres alleen in pinyin hebt, kun je dit het beste laten zien aan schoolkinderen, zij hebben net pinyin geleerd op school.
 
Bagage en kleding
We adviseren om een maximaal gewicht van 20 kg mee te nemen en een losse rugzak voor eventuele uitstapjes of excursies. In China kan het in het voor- en najaar 's avonds fris zijn. Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: handdoek (voor de meer eenvoudige guesthouses en de familieverblijven buiten de grote steden ), wandelschoenen, zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, voldoende fotomateriaal, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker voor tijdens de treinreizen en zakmes. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar China heeft u een geldig paspoort nodig, die met voorkeur minimaal 7 maanden geldig is na vertrek uit China. Tevens hebt u een visum nodig, welk u vooraf dient te regelen. Hier kan Sovjet Reizen bij assisteren. 
 
Invoerbepalingen
Als je antiek uitvoert, moet je er op letten dat het is voorzien van een rode lakzegel, waarop staat dat het na 1840 is gemaakt. Dvd’s zijn erg goedkoop in China. Je kunt ze echter niet onbeperkt invoeren in Nederland of België. Ook is het verboden om souvenirs of medicijnen te kopen waarin bedreigde diersoorten zijn verwerkt. Meer informatie over foute souvenirs vind je op www.denkgoedna.org. Als je pakketten op wil sturen, is het veel goedkoper om dat vanuit Hong Kong te doen.
 
Fotograferen en filmen
Over het algemeen hebben Chinezen er weinig bezwaren tegen om gefotografeerd of gefilmd te worden. Men beschouwt het vaak als een compliment. Zo laten (groot-) ouders vol trots hun (klein)kinderen fotograferen. In parken en bij bezienswaardigheden zijn Chinezen zelf ook volop bezig met het op beeld vastleggen van ieders aanwezigheid. Je zult merken dat mensen vaak met je op de foto willen, omdat buitenlanders nogal exotisch gevonden worden. De meeste mensen vragen het netjes, maar er zijn ook die het stiekem doen of hun mobiele telefoon in je gezicht houden. Als je daar niet van gediend bent kun je ‘bu yao’ (boe yao) zeggen. Uiteraard moet je altijd toestemming vragen als je een foto van een persoon wilt maken. Wijzen op je toestel en vragend kijken is genoeg om duidelijk te maken wat je wilt. Als je foto’s maakt van mensen met de bedoeling ze op te sturen, moet je dit ook echt doen! Het beste kun je een aantal enveloppen kopen en de mensen daar hun adres in Chinese karakters op laten schrijven. Je moet er dan natuurlijk zelf nog wel bij opschrijven van wie de foto is ‘de man met de karakteristieke bril’ etc. Militaire objecten en luchthavens mogen niet worden gefotografeerd. Ook bewakers kun je beter niet fotograferen. 
 
Geldzaken
Het Chinese geld heet Renminbi (RMB) wat ‘geld van het volk’ betekent. De munteenheid is de yuan (in de volksmond kuai genoemd), verkrijgbaar in briefjes van 1, 5, 10, 50 en 100 yuan. Een yuan is onderverdeeld in 10 mao ook wel jao genoemd. Er gaan ongeveer 7,9 yuan in een euro (04-01-21); kijk voor de actuele koers op www.wisselkoers.eu). In de grote steden en toeristenplaatsen kun je pinnen met een bankpas met Maestro- of Cirrus logo. Zorg wel dat je ook altijd voldoende cash geld bij de hand hebt, zeker als je naar afgelegen gebieden reist. In de grote steden kun je bij de Bank of China, bij wisselkantoren of bij grotere hotels euro’s of Amerikaanse dollars wisselen. Met een creditcard kun je bij de Bank of China geld opnemen, je betaalt dan wel een provisie van ongeveer vier procent. Je kunt beter niet wisselen met particulieren. Accepteer geen gescheurde of kapotte biljetten en kijk ook uit voor valse biljetten van 50 en 100 yuan. Kijk vooral uit in het donker, bijvoorbeeld ’s avonds laat in de taxi of in een discotheek. Betaal dan zoveel mogelijk met gepast geld, zodat je geen ‘grote biljetten’ terugkrijgt. 
 
Om veiligheidsredenen heeft de overheid beslist om het gebruik van de bankkaarten met Cirrus / Maestrologo buiten Europa niet langer mogelijk te maken. Afgezien van een paar uitzonderingen kan je dus op onze reizen je gewone bankkaart / debetkaart niet meer gebruiken en dient er cash geld meegenomen te worden, of een Visa/Mastercard ( kredietkaart) of dient u uw bank te contacteren om deze maatregel op te heffen gedurende een maximum periode van 3 maanden ( tijdens dewelke je dus wel buiten Europa met je bankkaart kan betalen): dit dient voor vertrek bij uw bank aangevraagd te worden.
 
Fooien
In de toerismesector zijn fooien inmiddels wijdverbreid geaccepteerd. Hoewel men er vaak niet om zal vragen, rekenen gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel op een fooi. De meeste Chinese gidsen hebben een laag basissalaris en moeten het vooral hebben van fooien en eventuele commissies. In restaurants wordt geen fooi verwacht. Ook taxichauffeurs hoef je geen fooien te geven. Maar het is wel gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden als de taximeter per 0,1 mao gaat. Dan wordt 12,80 bijvoorbeeld afgerond naar 13 yuan. Als de meter per 0,5 mao gaat wordt het niet afgerond. Overigens rekenen taxichauffeurs soms een yuan extra. Dat is vanwege brandstoftoeslag. Deze chauffeurs hebben een sticker op het dashboard geplakt waarop dat aangegeven staat.
 
Gezondheid
Hoewel inentingen voor China niet verplicht zijn, worden vaccinaties beslist aangeraden. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we naar www.lcr.nl, de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) dat de richtlijnen uitgeeft voor vaccinaties en preventie van malaria. Reizigers uit België vinden vergelijkbare informatie op www.itg.be, de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. 
 
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes.  
 
Openingstijden
Banken en kantoren zijn geopend van maandag t/m zaterdag, van 8.00/9.00 uur tot ca 11.30 uur en van 13.30/14.00 uur tot 17.00/18.00 uur. Tussen de middag gebruikt men de lunch en doet men een dutje (wushui). Winkels in hotels en wisselbalies zijn ook op zondag geopend. Bijna alle winkels in de grote steden zijn ook ‘s avonds open. Loketten van trein- en busstations zijn al vanaf 5.00 uur ‘s morgens, als het eerste vervoer vertrekt, geopend en gaan pas ‘s avonds laat dicht als het laatste vervoer vertrokken is. Tijdens de twee nationale vakantieweken (week na 1 mei en week na 1 oktober) hebben veel banken en kantoren beperkte openingstijden of zijn ze gesloten. 
 
Post, internet en telefoon
De postbezorging in China is betrouwbaar. Postzegels zijn bij de meeste hotelrecepties verkrijgbaar. Luchtpost van China naar de Benelux doet er ongeveer een week over. Het telefoonverkeer is de laatste jaren enorm verbeterd. IDD (International Direct Dialing) is vaak mogelijk, ook in kleine plaatsen. Internationaal bellen is vanuit het hotel een stuk duurder dan vanuit een telefoonbar. Met een IP (Internet Phone) telefoonkaart kun je via een lokaal nummer en de code die op de kaart staat internationaal telefoneren. Betaal voor deze kaarten nooit de prijs die op de kaart staat. Zo zijn kaarten van 100 yuan vaak 30 tot 50 yuan. Winkels met mobiele telefoons hebben vaak deze telefoonkaarten. Collect call bellen is mogelijk vanuit een aantal steden. Mobiel bellen is in grote delen van China mogelijk maar wel duur (informeer voor vertrek bij uw provider naar de mogelijkheid). Er zijn ontelbaar veel internetbars in China, zelfs in kleinere dorpen. Het is er vaak rokerig en niet altijd even schoon, maar het is goedkoop, hooguit een paar yuan per uur. De internetcafés zijn meestal tot diep in de nacht geopend. De grotere zakenhotels hebben ook internet, maar vragen hogere prijzen.
 
Veiligheid
China geldt nog steeds als een van de veiligste landen ter wereld. Vrouwen kunnen er zonder problemen alleen rondreizen in China. Onder invloed van de snelle maatschappelijke veranderingen is de kleine criminaliteit echter toegenomen. Vooral op drukke plaatsen zoals bij attracties, op markten, bus- en treinstations moet je oppassen voor zakkenrollers. Geld en belangrijke papieren kun je beter op je lichaam dragen, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van je kleding of in een geldbuidel. Verdeel geld en documenten over verschillende plaatsen en meer personen. Stop een klein geldbedrag in je portemonnee zodat je niet al je geld kwijt bent als je zakken gerold worden. Laat geen geld of kostbare zaken los slingeren in de kamer. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Maak kopieën van belangrijke reisdocumenten zoals het paspoort, visa, vliegtickets en verzekeringspapieren. Je kunt deze gegevens ook scannen en naar je eigen mailadres sturen zodat je er in elk willekeurig internetcafé over kunt beschikken.
 
Kijk voor reisadviezen en actuele informatie over de veiligheid in China op www.minbuza.nl, de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, onder ‘reizen en landen’. Ook op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken http://diplomatie.belgium.be vind je nuttige reisadviezen.
 
Gewoonten en gebruiken
Het is gemakkelijk om met Chinezen in contact te komen. Het is leuk en je reis krijgt een extra dimensie als je moeite doet om lokale mensen te ontmoeten. Alleen de taal kan een probleem zijn. Toch is het niet moeilijk om mensen te ontmoeten die Engels spreken en graag met je willen oefenen. Alle studenten aan de universiteit moeten zware Engelse testen afleggen, dus daar ontmoet je zeker mensen die Engels spreken. Je kunt ook bij Engelse trainingscenters informeren naar speciale bijeenkomsten waar mensen hun Engels oefenen (de zogenaamde English corners). Je bent meer dan welkom en wellicht krijg je goede tips over bezienswaardigheden of restaurants en kom je wat meer te weten over de Chinese cultuur. 
 
In China zul je zeker veel aangestaard worden. Als je ‘hello’ zegt, moeten de mensen meestal giechelen of hard lachen. Anderen roepen hard ‘how are you’, alleen om een reactie van de exotische buitenlander uit te lokken. Vaak vindt men dat men recht heeft om te weten waar je vandaan komt, zelfs als je ziek bij de dokter ligt. Hoewel dit gedrag soms irritant kan zijn, zijn de meeste mensen aardig en erg hulpvaardig. Het is een kwestie van wennen. In de ogen van de meeste Chinezen zijn buitenlanders erg rijk. Het is niet ongewoon of onbeleefd dat men naar je salaris vraagt. Je kunt natuurlijk zeggen dat dat onderwerp bij ons taboe is. 
 
Wanneer Chinezen elkaar ontmoeten is het gebruikelijk om elkaar de handen te schudden. Het maakt niet uit of dat een man of een vrouw is. Men houdt elkaars hand vaak veel langer vast dan bij ons gebruikelijk is en het kan vergezeld gaan van een knikje. In China is het verder beleefd om op te staan om de zojuist binnengekomen persoon een hand te geven en je kunt daarna ook niet meteen weer gaan zitten. In het openbaar kussen Chinezen elkaar nooit bij een ontmoeting of afscheid. Wel vinden bij deze gelegenheden soms omhelzingen plaats. Van lichamelijke intimiteiten in het openbaar worden Chinezen nogal nerveus. Emoties en lichamelijk contact horen thuis in de privésfeer. 
 
Als Chinezen met een groep uit eten gaan, is het niet de gewoonte dat iedereen voor zich bestelt. Elke schotel staat ter beschikking van alle tafelgenoten die zich er met hun eigen eetstokjes van bedienen. Regel daarbij is zoveel gasten, zoveel gerechten plus een soep. Voorwaarde is een grote ronde tafel met bij voorkeur een schijf in het midden zodat iedereen makkelijk bij de gerechten kan komen. Soep is de laatste gang. Chinezen vinden voedsel dat in de maag in de soep plonst ongezond. Tot de Chinese eetgewoonten hoort luidruchtig slurpen en boeren. Na afloop van een maaltijd wordt de tafel en de nabije omgeving soms als een chaotische puinhoop achtergelaten, met overal etensresten, kippenbotten, visgraten, enzovoort. Dit soort gedrag vinden westerlingen over het algemeen onsmakelijk. Ook storen zij zich aan het rochelen waar de meeste Chinezen, vooral op het platteland, zich vol overtuiging aan overgeven. Er wordt lawaaierig geschraapt, gesnoven en gespuugd. Stoor je vooral niet teveel aan dit soort gedrag want het zijn nu eenmaal de gewoontes van het land. 
 
Religie
Het beleid van de Chinese overheid is erop gericht dat religie wordt getolereerd, maar niet gestimuleerd. In de grondwet van 1982 werd vastgesteld dat voor alle burgers godsdienstvrijheid geldt. Over het algemeen houden de meeste Chinezen voor zich wat hun geloof is. Traditionele levensfilosofieën en religies zijn confucianisme, taoïsme en boeddhisme. Verder is er een kleine groep moslim- en christenminderheden. 
 
Praktische informatie
Ambassades
 
Ambassade van de Volksrepubliek China in België 
Tervurenlaan 443, 1150 Brussel 
T +32 (0)2 6633010 
F +32 (0)2 762 99 66 
I www.chinaembassy-org.be 
 
Belgische ambassade in China 
6, San Litun Lu, 100600 Beijing 
T +86 10 6532 1736 
F +86 10 6532 5097 
I www.diplomatie.be/beijingnl 
 


Visumverzorging Rusland en Mongolië - Belgische nationaliteit

Voor deze landen is een visum vereist. Sovjet Reizen helpt u hier graag mee verder.

Visumverzorging Rusland en Mongolië - Nederlandse nationaliteit

Voor deze landen is een visum vereist. Het visum voor Rusland en Mongolië kunnen wij voor u regelen.Het visum voor China dient u zelf te regelen of kunt u via een visumkantoor regelen. 

Toeslag overnachting in Mongoolse ger