16-Daagse Nederlandstalige rondreis Russische Kaukasus
v.a. € 4775,00 p.p.

16-Daagse Nederlandstalige rondreis Russische Kaukasus

De Russische Kaukasus behoort tot de meest fascinerende regio’s van Rusland. Maar voor buitenlandse reizigers is dit gebied nog altijd een vrij onbekend terrein. Niet verwonderlijk als we terugdenken aan de instabiele tijd na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Grote investeringen vanuit Moskou hebben echter geleid tot een economische wedergeboorte en stabiliteit. De Olympische wintersportplaats en mondaine badplaats Sotsji is hier wellicht het bekendste voorbeeld van. Maar het zijn bovenal de prachtige bergen, de rijke geschiedenis, bijzondere etnische diversiteit – tientallen volken en talen – en gastvrijheid die dit gebied tot een van de meest verrassende reisbestemmingen maken.

 

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen- en terugvlucht vanaf Amsterdam met Aeroflot of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Engelstalige lokale gids
• Nederlandstalige reisbegeleiding
• Overnachtingen in de vermelde 3- en 4-sterrenhotels of gelijkwaardig op basis van logies/ontbijt
• Alle lunches en diners 
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Visumverzorging Rusland € 140,- p.p.
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimum aantal deelnemers: 6
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen
Dag 1 – Machatsjkala 
Vandaag vertrekt u zeer vroeg (ca. om 01:00 uur) naar Machatsjkala, de hoofdstad van de autonome deelrepubliek Dagestan. Na aankomst wordt u verwelkomd en volgt de transfer naar het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding. Bij goed weer kunt u zwemmen in de Kaspische Zee. Overnachting in Machatsjkala.
 
Dag 2 – Machatsjkala - Derbent
Vandaag ontmoet u uw medereizigers en maakt u een stadstour door het bruisende Machatsjkala. De stad ligt aan de oever van de Kaspische Zee en valt op door haar multi-etnische identiteit. Avaren, Russen, Koemukken, Dargiërs, Laken en Lezgiërs zijn slechts enkele van de 30 nationaliteiten die hier leven. Al die culturen komen samen op de markt die lijkt op een stad binnen een stad. Hier vinden we schapenkaas, bijzondere bergkruiden, gedroogd vlees en verse vis. Tijdens de stadstour zien wij het Russische theater en het Avar theater, de Vrijdag moskee en de Russische-orthodoxe kerk, het Vriendschapsplein en de zeehaven. We bezoeken het Dagestan Kunstmuseum met een collectie Russische en Kaukasische kunst. En natuurlijk passeren we de Anzhi Arena, het voetbalstadion van de gelijknamige voetbalclub die in 2011 de aandacht trok nadat deze gekocht was door een lokale miljonair en o.a. topnamen als Samuel E’to, Roberto Carlos en Guus Hiddink contracteerde. Vanaf de berg Anzhi Arka genieten we van het uitzicht over de stad en na de lunch reizen we naar Derbent. Onderweg bezoeken we de Sarykum duin, die met een hoogte van 250 meter tot de hoogste zandduinen ter wereld behoort. De vorm en de hoogte van deze geïsoleerde duin verandert continu door de invloed van wind. Overnachting in Derbent.
 
Dag 3 – Derbent - Kubachi
De oude stad Derbent ligt op de grens van Europa en Azië en was vroeger één van de stopplaatsen op de zijderoute. De stad is vernoemd naar de smalle doorgang (‘Darband’) tussen de Kaspische Zee en de uitlopers van de Kaukasus waarin zij ligt. Deze strategische ligging had de interesse van veel heersers. Zo noemde Herodotus de plek reeds in de 5e eeuw voor Christus en organiseerden de Romeinen enkele eeuwen later meerdere expedities om de stad te veroveren. Ook het Byzantijnse Rijk was geïnteresseerd en Turkse stammen bouwden het fort Naryn Kala om het te beschermen tegen invallen vanuit Azië. Toen de stad ten prooi viel aan de Arabieren werd de bevolking bekeerd tot de islam, werden de eerste moskeeën gebouwd en werd de stad het politieke en religieuze centrum in de Kaukasus. In de eeuwen die volgden waren het de Gouden Horde, Timoerlenk en Perzen die over de stad heersten tot de stad in het vizier kwam van Peter de Grote. Dit was het begin van het historisch wetenschappelijk onderzoek. Vandaag zien wij het historisch erfgoed waaronder de stadsmuur, het Naryn Kala fort, de Juma moskee – de oudste moskee in de Russische Federatie, medressen, synagogen en de Armeense kerk. In de avond bevinden ons in Kubachi, de hoofdstad van de middeleeuwse staat Zerikhgeran, en een plaats die beroemd is om zijn kenmerkende zelfgemaakte sieraden. Overnachting in Kubachi.

Dag 4 – Kubachi – Gunib
In de ochtend bezoeken we het verlaten dorp KalaKuresh. We reizen verder door de bergen en komen aan de unieke ondergrondse waterval bij het dorp Salta. Neem een extra paar schoenen mee, want het pad naar de watervallen zorgt ervoor dat we enkel diep in het water lopen. Toegegeven, als het warme weer te lang aanhoudt, kan de waterval uitdrogen, maar we hopen altijd dat er voldoende water is. Het dorp Balkhar staat bekend om zijn oude keramiekproductie die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. Naast de lunch hebben we een korte pottenbakkersworkshop, zodat iedereen zijn handen vuil maakt! Dit dorp is de thuisbasis van de Lak-mensen die bekend staan om hun vindingrijkheid. Onze overnachting is in Gunib, een plaats die gekend is bij aanhangers van de 19e-eeuwse Russische geschiedenis.
 
Dag 5 – Gunib – Kezenoy Am
Met een lange, maar avontuurlijke rit offroad met veel spectaculaire uitzichten steken wij de bergen over van Dagestan naar Tsjetsjenië. We bezoeken hooglanddorpen en zien hoe mensen hier urbech (Dagestaanse traditionele Nutella) en boerka's (traditionele vilten jassen) maken. We komen aan bij Kezenoy Am op de grens van Tsjetsjenië en Dagestan. Dit alpine meer, gelegen op een hoogte van ongeveer 1.800 meter boven zeeniveau, is het grootste meer in de Noord-Kaukasus. Overnachting aan het meer. 
 
Dag 6 – Kezenoy Am – Grozny
Kezenoy Am ligt op zo’n 100 km van Grozny op de zuidelijke Andinskiy bergkam. In de zomer is het een geliefde zwemplek, in de winter kan het ijs tot 80 cm dikte groeien. De omringende weiden en steppen maken de omgeving een prachtige plek om enige tijd te verblijven. Onderweg naar Grozny worden we beloond met mooie uitzichten op de valleien en besneeuwde bergtoppen. In Shali bezoeken we de grootste moskee van Europa. ‘The Pride of Muslims’ biedt ruimte voor 100.000 gelovigen. De buitenzijde is bekleed met wit marmer. Aan de binnenzijde springt de met swarovski kristal beklede kandelaar op en de goudschilderingen. Eenmaal in Grozny maken we een korte stadstour en zien wij de wederopbouw van de hoofdstad na de Tweede Tsjetsjenië oorlog. Overnachting in Grozny. 
 
Dag 7 – Grozny – Arkmhi
Na het ontbijt reizen we naar de kleine deelrepubliek Ingoesjetië, het ruige bergland met de voorouderlijke woontorens en wachttorens. Deze massieve torens werden zonder fundering op de rotsen gebouwd. Sommige van deze verdedigingstorens dateren uit de 17e eeuw, zijn meer dan 30 meter hoog en toch slechts 6 meter breed aan hun basis. Via de Assine kloof komen we aan bij “Vovnuskhi” waar de naam ‘vov' staat voor militaire toren. Het complex dateert uit de 12e-17e eeuw en is gebouwd op een rots nabij de Guloy-khi rivier. Het diende ter bescherming van de ‘Ingush Route’ dat een onderdeel was van de historische zijderoute. Handelskaravanen passeerden de kloof om de Kaukasus te bereiken. We dineren daarna bij een Ingush-familie. Overnachting in Armkhi.
 
Dag 8 – Armkhi – Vladikavkaz
Ingoesjetië is één van de beste plekken om te wandelen. Een groot gedeelte van de dag brengen we door met het te voet verkennen van de regio rondom Armkhi. Daarna reizen we door naar Vladikavkaz. Overnachting in Vladikavkaz.
 
Dag 9 – Vladikavkaz
We hebben de hele dag om van deze stad te genieten, die ook wel 'St. Petersburg van de Kaukasus' wordt genoemd en nog steeds een belangrijk cultureel en commercieel centrum is. We dwalen door de straten van de oude stad, die vol staan met huizen die in de 19e en begin 20e eeuw door Russische officieren en kooplieden zijn gebouwd. In de loop van de ochtend brengen we een bezoek aan de lokale markt om vervolgens in een lokaal restaurant met Ossetische kookles onze eigen lunch te bereiden. In de namiddag is er wat vrije tijd voor persoonlijke verkenning. Vanavond hopen we de leider van de volksmuziekband Kona te ontmoeten die de Ossetische muzikale traditie nieuw leven inblaast.
 
Dag 10 – Vladikavkaz – Tsey
Vandaag maken we een langzame rit door Noord-Ossetië naar Tsey, waarbij we enkele van de beroemdste bezienswaardigheden van de regio zullen bekijken. In de bergen van Noord-Ossetië ligt één van de meest mysterieuze archeologische complexen van Rusland verborgen. Het afgelegen Dargavs wordt al sinds de bronstijd bewoond en hier bevinden zich de bijzondere graven van de Alanen die buitengewoon goed bewaard zijn gebleven. Volgens legendes kwamen tijdens een pestepidemie in de 18e eeuw hier besmette mensen met hun hele familie om te sterven. Tegenwoordig is de ‘Town of Dead’ een mysterieuze en griezelige, maar toch mooie en gedenkwaardige plek. Vervolgens bezoeken we het Rekom-heiligdom. De houten blokhut is één van de beroemdste en meest gerespecteerde heilige plaatsen in Ossetië en beschermt krijgers en reizigers. Overnachting in Tsey.
 
Dag 11 – Tsey – Pyatogorsk
We gaan off-road over hobbelige paden die door alpenweiden diep in Noord-Ossetië snijden, om het dorpsleven in de bergen te ervaren. We maken vele stops om het landschap te bewonderen en omtmoeten de vriendelijke Osseten. Vandaag krijgen we meer inzicht in de Circassiaanse cultuur, wanneer we een meesterzwaardvechter ontmoeten die ons een demonstratie zal geven van zijn behendige vaardigheden. Het Circassische zwaard of sjasjka was een gevreesd wapen en omdat het erg licht, flexibel en scherp is, wordt het vaak vergeleken met de Japanse katana. Overnachting in Pyatigorsk.
 
Dag 12 – Pyatigorsk – Arkhyz
In de 19e eeuw ontwikkelde Pyatigorsk zich tot een mondaine badplaats onder de adel en trok het veel kunstenaars, waaronder de dichter Mikhail Lermontov, die in 1841 tijdens een gevecht in de buurt werd vermoord. We zullen dan verschillende Russische kuuroorden passeren waar de Russische aristocratie vaak zou komen en die tegenwoordig nog steeds worden beschouwd als een van de beste kuuroorden in Rusland. Bijzonder opmerkelijk is Essentuki, waar modderbaden werden gebouwd in Romeinse keizerlijke stijl. Onze reis voert ons langs de rivier de Mara en over de Gum-Bashi pas (2313m) waar we, als het weer het toelaat, getrakteerd zouden moeten worden op prachtige uitzichten op Mt. Elbrus, de hoogste berg van Europa op 5642 m, hoog in de Centrale Kaukasus.
 
Dag 13 – Arkhyz – Maikop – Mezmai
In Laag-Arkhyz staan 3 kerken met kruiskoepels uit de 10e eeuw en de later toegevoegde kloostergebouwen, een zonnekalender en middeleeuwse observatoria. De kerken zijn gebouwd door Byzantijnse ambachtslieden. Het beeld van Jezus, het oudste rots pictogram in Rusland, is van bijzonder belang. We gaan naar het Kozakkendorp Zelenchuk om de - misschien verrassend interessante - grootste radiotelescoop ter wereld te zien; een erfenis uit het Sovjettijdperk, maar nog steeds in gebruik. We vervolgen onze reis naar Mezmai Maikop waar we het huismuseum van Zamudin Guchev zullen bezoeken. Hier maken we ons vertrouwd met de cultuur van de Circassians (Adygs), de inheemse bevolking van de steppen en uitlopers van de westelijke Kaukasus. Het Sovjetsysteem ondermijnde de Circassische cultuur enorm, maar Zamudin leert jonge mensen traditionele muziek te spelen en traditionele ardjen (matten) te weven. 's Avonds worden we, naast ons huisgemaakte diner, voor degenen die dat wensen, getrakteerd op een authentiek Russisch stoombad, een werkelijk onvergetelijke ervaring. Overnachting in Mezmai. 
 
Dag 14  - Mezmai – Sotsji
In de ochtend maken we een wandeling langs de Kurjips kloof langs pittoreske watervallen en een sfeervol boslandschap. Vervolgens rijden we in 2 uur naar Khadydjensk waar we aan boord gaan van de hoge snelheidstrein naar Sotsji. Overnachting in Sotsji. 
 
Dag 15 – Sotsji
De naam Sotsji roept bij veel mensen herinneringen op aan de Olympische Winterspelen van 2014. In eigen land is deze Russische badplaats al decennia lang geliefd. De ligging aan de Zwarte Zee met de omringende bergen van de Kaukasus maken van deze stad een heerlijke veelzijdige vakantieplaats voor zowel zomer als winter. Tijdens de stadswandeling door de ‘zuidelijke hoofdstad van Rusland’ zien we o.a. de witte aartsengel Michaël kerk die gebouwd is van de stenen van het voormalige Fort Alexandrië, de Pushkin bibliotheek en het imposante Wintertheater. We bezoeken het Kunstmuseum dat zich in het midden van een lommerrijk park bevindt en waarvan het klassieke gebouw op zichzelf al een kunstwerk is. De permanente collectie omvat iconen en schilderijen uit de 19e tot 21e eeuw, evenals munten en wapens uit de 1e eeuw na Christus. Vanuit de haven met zeeschepen en luxe jachten kunt u een optionele boottocht maken over de Zwarte Zee en genieten van de skyline van Sotsji met op de achtergrond de bergen. Afscheidsdiner op Marine Station Square, het sociale hart van deze bruisende stad. Overnachting in Sotsji.
 
Dag 16 – Sotsji
Conform vliegschema transfer naar de luchthaven voor de reis huiswaarts. Wilt u meer van het subtropische Sotsji zien? Kiest u dan voor een verlenging van uw verblijf.
Tijdens uw 16-Daagse Nederlandstalige rondreis Russische Kaukasus verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Machatsjkala - Hotel Central City

Hotel Central City

Het hotel heeft een goede locatie op enkele minuten lopen van het strand en de restaurants. 

 

Faciliteiten:

Het hotel heeft een 24-uursreceptie en een eigen restaurant. Gratis wifi is beschikbaar in de openbare ruimtes. 

 

Kamers:

Alle kamers in het hotel zijn uitgerust met een flatscreen-tv, airconditioning, minibar, kluisje en elektrische waterkoker. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Derbent - Hotel Scarlet Sails

Hotel Scarlet Sails

Dit hotel is ideaal gelegen aan de kust in Derbent. 

 

Faciliteiten:

Het hotel heeft een eigen restaurant en strand. Gratis parkeergelegenheid en wifi beschikbaar. 

 

Kamers:

De kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv, zithoek en koelkast. De badkamer beschikt over een haardroger. 

GUESTHOME

Kubachi - Kubachi Homestay

Kubachi homestay

Deze homestay is gelegen in Kubachi. 

 

Faciliteiten:

De homestay heeft een tuin en terras, gratis parkeergelegenheid en gratis wifi. 

 

Kamers:

De kamers zijn netjes en eenvoudig ingericht. Badkamer is gedeeld. 

Gunib - Hotel Eagle's Nest

Eagle's Nest Hotel
Turkomplex Orlinoye Gnezdo ligt in het plaatsje Gunib met uitzicht op de omringende bergen.

Faciliteiten:
Restaurant met lokale specialiteten, terras, lounge en gratis wifi.

Kamers:
De nette kamers zijn voorzien van flatscreen-tv met satellietkanalen, koelkastje en waterkoker. Badkamer met douche en toilet.

Hoyskoe - Kezenoy Am hotel

Kezenoy Am Hotel
Dit nette hotel ligt aan de oever van Kezenoy Am op de grens tussen Dagestan en Tsjetsjenië. Het beschikt over een hoofdgebouw en chalets.

Faciliteiten:
Dit rookvrije hotel beschikt over een restaurant, bar/loung, fitnessfaciliteiten en een stomerij/wasserijservice. Koffie/thee is beschikbaar in de gemeenschappelijke ruimte. Er is gratis parkeergelegenheid.

Kamers:
De 62 kamers beschikken over een flatscreentelevisie met satellietzenders, koelkast en ventilator. Badkamer met douche/toilet en haardroger. 

 

Grozny - Hotel Grozny City

Hotel Grozny City

Het Grozny City hotel ligt in het centrum van Grozny op 5 minuten wandelen van de Moskee Hart van Tsjetsjenië. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een spa, een zwembad, een sauna en fitnesscentrum. Lokale en Europese gerechten worden geserveerd in de restaurants van het hotel. Gratis wifi en parkeergelegenheid. 

 

Kamer:

De elegant ingerichte kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv, een minibar, kluisje, thee- en koffiefaciliteiten en airconditioning. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Armkhi - Hotel Armkhi

Hotel Armkhi

De omgeving waarin het hotel ligt is populair om te skiën en te fietsen en is rustig gelegen.

 

Faciliteiten:

Hotel hotel heeft een restaurant, een 24-uursreceptie, een gedeelde keuken en gratis wifi. Gratis parkeren is beschikbaar bij het hotel. 

 

Kamer:

De kamers van het hotel zijn uitgerust met een flatscreen-tv, bureau en telefoon. 

Vladikavkaz - Hotel Imperial

Hotel Imperial

Het hotel is gelegen in het historische centrum van Vladikavkaz, dichtbij de rivier de Terek. 

 

Faciliteiten:

Het hotel biedt een restaurant en een bar. Gratis wifi en privéparkeergelegenheid is beschikbaar. 

 

Kamer:

De ruime kamers zijn voorzien van een tv en airconditioning. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Tsey - Hotel Vertikal

Hotel Vertikal

Het hotel is prachtig gelegen aan de skipistes van Verkhniy Tsey op ca. 500 meter afstand van het plaatsje. 

 

Faciliteiten:

Het hotel biedt een restaurant, een bar, lounge, een kinderspeelplaats en een klein zwembad. Gratis parkeergelegenheid. Betaalde wifi is mogelijk. 

 

Kamer:

Alle kamers zijn voorzien een kledingkast en een flatscreen-tv. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Pyatigorsk - Bristol Spa Hotel

Bristol Spa Hotel

Dit grootse hotel in het hart van Pjatigorsk is op 15 minuten loopafstnad van het bloemenparkk, de Lermontov galerie, de Diana grotten en het Proval meer gelegen. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een wellnesscentrum met binnenzwembad, een bar en restaurant. Er is gratis parkeergelegenheid en gratis wifi beschikbaar. 

 

Kamer:

Het hotel biedt klassiek ingerichte kamers met Italiaans meubilair en zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv, zithoek en koffie- en theefaciliteiten. 

Arkhyz - Hotel Romantika

Hotel Romantik

Het hotel is gelegen in Arkhyz nabij de skiliften. 

 

Faciliteiten:

Het hotel heeft een eigen restaurant dat Kaukasische en Europese gerechten serveert. U kunt vanaf hier fietsen of paardrijden. Gratis wifi en parkeergelegenheid zijn beschikbaar. 

 

Kamers:

Elke kamer biedt een prachtig uitzicht op de bergen en is voorzien van een satelliet-tv, bureau, koffie- en theefaciliteiten en kluisje. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Mezmai - Hotel Mezmai

Hotel Mezmai

Dit hotel is gelegen tegenover het strand in Mezmai. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een gemeenschappelijke lounge en een tuin. het biedt een gedeelde keuken en barbecue. Gratis wifi beschikbaar. 

 

Kamer:

De eenvoudig ingerichte kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv met satellietzenders, airconditioning en een keukentje met magnetron. 

Sotsji - Hotel Park Inn by Radisson Sochi City

Hotel Park Inn by Radisson Sochi City Centre

Dit 4-sterrenhotel is gelegen in het centrum van Sotsji op ca. 15 minuten lopen van de Zwarte Zeekust. het treinstation is op 100 meter afstand gelegen. 

 

Faciliteiten:

Het hotel heeft een eigen restaurant, dat Beierse, Europese en lokale gerechten serveert. 

 

Kamer:

De kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv, een kluisje en een koelkast. Superior kamers en suites zijn voorzien van een koffiezetapparaat en een eigen gemeublieerd terras. De badkamer beschikt over een haardroger.

Algemeen
Eeuwenoude culturele bezienswaardigheden, subtropische badplaatsen, spectaculaire bergtoppen met sneeuw en vulkanen. Er is waarschijnlijk geen land ter wereld met zo’n grote verscheidenheid aan toeristische bestemmingen als Rusland. Men associeert het land vaak met eentonigheid en grauw of koud. Dit beeld wordt vaak geschept door het negatieve nieuws dat ons land bereikt. Echter is het land juist heel divers en kleurrijk en in de zomer ook lekker warm. Zo lenen Siberië en Kamchatka zich erg goed in de zomerperiode en kunt u in Moskou en Sint-Petersburg heel het jaar terecht. U kunt in de winter door de sneeuw lopen, genieten van een heerlijke wodkaproeverij om u op te warmen of een rit in de sneeuw maken met een arrenslee. Rusland kent grof genomen drie soorten landschap: de toendra, de taiga en de steppe. In het noorden liggen de uitgestrekte toendra’s die semipermanent bevroren zijn. Ten zuiden van de toendra ligt de taiga, een brede band van naaldbomen die het midden van Rusland omspant. Daarna volgt de steppe, een grote gordel van open grasland, die zich uitstrekt tot de Zwarte Zee. Ten zuiden van de steppe ligt er een gedeelte woestijnachtig landschap. Het meest vruchtbare gedeelte ligt ten zuiden van Moskou. Het merendeel van de bevolking is dan ook woonachtig in het westen van Rusland. 
Individueel: Rusland is nog relatief onontgonnen gebied voor de westerse toerist. Reden dat het land tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1999 nauwelijks individueel bereikbaar was. Die tijd is gelukkig voorbij. U kunt als individuele toerist in Rusland inmiddels staan en gaan waar u wilt, mits u over de juiste documenten beschikt. Het toerisme is vooral bekend in Moskou, de Gouden Ring en Sint-Petersburg, echter is er veel meer te zien dan deze prachtige steden. Indien u individueel reist, adviseren wij u een reisgids mee te nemen of het Russische alfabet vooraf te bestuderen. U zult ervaren dat veel Russen geen Engels spreken, daarom is het altijd handig u goed in te lezen. 
 
Ligging
Rusland spreidt zich over een groot deel van het noorden van het supercontinent Eurazië. Rusland bevindt zich op de noordelijke en centrale breedtegraden van het noordelijke halfrond. Rusland heeft een indrukwekkende omvang als grootste land ter wereld. Van west naar oost strekt het land zich uit van Kaliningrad (exclave) tot het eiland Ratmanov in de Beringstraat. Van noord naar zuid strekt het land zich over ongeveer 4500 km van de Arctische archipel Frans Jozefland tot aan de Kaspische Zee. Het land grenst aan Kazachstan, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Noord-Korea, China, Mongolië, Polen, Noorwegen en Finland.
 
Klimaat
Het grootste gedeelte van Rusland heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. Daarom is de beste reisperiode voor Rusland dan ook vanaf half april t/m half oktober voor het westen van Rusland. Indien u naar Siberië of Kamchatka reist, is de beste reisperiode juli en augustus. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
Het restaurant aanbod in de steden is groot en biedt de mogelijkheden om goed en lekker te eten. Overal zijn eetgelegenheden, cafés en bars in de stad te vinden. De restaurants in het centrum zijn duurder en accepteren creditcards als betaalmiddel, ook beschikken ze over een Engelse menukaart en Engelssprekend personeel. Nette kleding is verplicht. In de meeste restaurants kunt u Russische en Europese gerechten bestellen. Er zijn ook een aantal Georgische en Armeense wat kleinere cafés en restaurants met lekkere en wat pittige gerechten van goede kwaliteit. Houd er rekening mee dat de service normaliter veel sneller is dan bij ons en mogelijk kunnen de gerechten tegelijk geserveerd worden. 
Maaltijden:
Een ontbijt bestaat in Rusland uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet. Aan het ontbijt kunt u ook kennis maken met de beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure room, de zogenaamde blini of oladi.
Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. Kaviaar is zonder twijfel het bekendste dat de Russische keuken heeft voortgebracht. Koop nooit kaviaar op straat; het is vaak namaak! Traditionele Russische pannenkoeken met kaviaar (ikra) zijn zeer aan te raden, maar ook de uit het tsarenrijk van weleer stammende kip a la Kiev en Boeuf Stroganoff zijn zeer smakelijk. Verder staan er heerlijke salades en stevige soepen zoals borsjtsj of sji op de menukaart.
Drinken:
Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar. Sterke drank: De wereldberoemde Russische wodka staat in restaurants per gram op de menukaart. 50 gram staat gelijk aan een glaasje en wordt altijd geserveerd met voorgerecht (zakoeska). Het is ook een van de beste souvenirs met een blikje kaviaar om mee naar huis te nemen. Koop wodka NOOIT op straat, markt of in kleine kiosken, omdat je daarvan nooit zeker weet wat je koopt! Sjampanskoje is de Russische champagne, verkrijgbaar in de varianten 'zoet' en 'halfzoet'. Een derde typische drank is kvas, een licht gegiste brooddrank die zeer smakelijk is en bovendien ook goed tegen de dorst. Thee is een traditionele Russische drank en wordt geserveerd met jam en citroen. Koffie, cacao en melk zijn overal verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
Rusland heeft 220 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als thuis.
 
Tijdsverschil
Vanzelfsprekend omvat een uitgestrekt land als Rusland meerdere tijdzones. Met Moskou en St.-Petersburg bedraagt het verschil 1 uur in de zomer en 2 uur in de winter. 
 
Taal
In Rusland is de officiële taal het Russisch. Tegenwoordig spreken steeds meer mensen een beetje Engels en veel restaurants en cafés hebben ook een Engelse menukaart. Russen waarderen het zeer als je een paar woorden Russisch spreekt. De meeste Russen zullen hun best doen om je te helpen wanneer je de weg vraagt. Als je de Russische taal niet beheerst, is het verstandig om van tevoren op zijn minst het alfabet te bestuderen. Het Cyrillisch schrift, waarin het Russisch geschreven wordt, vertoont sterke gelijkenissen met het Grieks schrift en enige kennis hiervan is in de metro van Moskou en St.-Petersburg handig.
Het is dus zeker aan te bevelen u thuis alvast te verdiepen in dit Russisch alfabet (Cyrillisch alfabet), bijvoorbeeld via de site http://www.russischetaal.org/alfabet.html.
 
Bagage en kleding
Houdt u rekening met eventuele kledingvoorschriften voor de bezoeken aan de diverse kathedralen/kloosters.
In voorkomende gevallen dient u de armen/benen bedekt te houden en dienen de dames het hoofd te bedekken met bv. een sjaaltje.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van de foto- en visumpagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
Paspoort: 
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. Tevens moeten er nog twee lege bladzijden naast elkaar zijn voor het visum. 
Visum: 
Het Russische visum zal Sovjet Reizen voor u regelen i.v.m. de benodigde uitnodigingsbrieven en vouchers. 
Voor het verkrijgen van het Russisch visum moeten deelnemers ook een bewijs overleggen waaruit blijkt dat de reiziger gedekt is voor medische kosten in de Russische Federatie. Dit bewijs kan helaas niet zijn: polissen, polisbladen, polisvoorwaarden etc. Het moet een separate verklaring zijn van de verzekeringsmaatschappij waarin de naam van de reiziger voorkomt, en de vermelding dat deze persoon een polis heeft die dekking geeft voor medische kosten, en dat die dekking geldig is voor de Russische Federatie. Aanduidingen als "Rusland", of "Wereldwijd" worden niet geaccepteerd. Dit betekent dus concreet dat de reiziger zelf een dergelijke brief bij zijn verzekeringsmaatschappij moet aanvragen, en mee moet sturen met het paspoort bij de aanvraag van de visa. Voor reizigers die via Sovjet Reizen hun reisverzekering afsluiten regelt Sovjet Reizen deze formaliteit.
 
De deelnemers aan onze reizen ontvangen na inschrijving de benodigde visumformulieren en nadere informatie over de te volgen procedure.
 
Douanebepalingen: 
Voordat u de Russische douane passeert, moet u een aankomst- en vertrekregistratieformulier invullen; dit wordt afgestempeld bij aankomst en dient u het tot het einde van de reis goed te bewaren. Meestal wordt dit formulier in het vliegtuig aan u overhandigd (het kan zijn dat u het formulier al voorgedrukt ontvangt van de douanebeambte), anders kunt u ze nog verkrijgen op de luchthaven van Moskou. Bij vertrek uit Rusland vult u het vertrekformulier in, dat u samen met het eerste (afgestempelde aankomstformulier), inlevert bij de douanebeambte. Het invoeren van vers fruit en groente is verboden, evenmin als drugs en wapens. Over het algemeen is het meenemen van een liter sterke drank en 250 sigaretten toegestaan. U mag een geldbedrag van omgerekend ca. € 10.000,- in Rusland in en uitvoeren. 
Voor het uitvoeren van antiek, munten, muziekinstrumenten, edelmetalen, kunstwerken, sieraden en boeken die voor 1975 zijn uitgegeven moet toestemming gevraagd worden bij het ministerie van Cultuur in Moskou (ul. Neglinnaya 8/10, kantoor 29) of Sint-Petersburg (Malaya Morskaya ul.17).
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, maar in de regel moet er wel voor bijbetaald worden. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monnik is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Rusland is de roebel (RUB). Op 01-11-2019 was de waarde van een euro ongeveer 70 RUB. De roebel bestaat uit 100 kopeken. In de praktijk zul je deze laatste niet gebruiken. Er zijn munten van 1, 2 en 5 roebel en bankbiljetten van 10, 50, 100, 500 en 1000 roebel. 
In Moskou en St.-Petersburg kunt u met een pinpas geld halen en met een creditcard grotere uitgaven doen. De bankautomaten bevinden zich bij vrijwel elk metrostation, verschillende plaatsen op straat en bijna binnen elk hotel. Cash geld blijft het makkelijkst, want travellercheques worden slechts beperkt geaccepteerd en het is zeer ongunstig om deze te verzilveren. Oud uitziende of gescheurde biljetten kunnen geweigerd worden. Op de internationale luchthaven van Moskou kun je met alle betaalmiddelen terecht. Hier kunt u ook Roebels aanschaffen evenals in de wisselkantoren (obmen valjoeti), maar bekijk de wisselkoersen van te voren goed, want wisselkoersen kunnen verschillen van plaats tot plaats. Banken zijn vaak alleen van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 17.00 uur. Wisselkantoren houden winkelopeningstijden aan en zijn vaak ook op zaterdag en zondag geopend. Bij het geld wisselen dient u het paspoort te tonen. Wellicht overbodig te zeggen, maar wissel nooit geld op straat. Het is officieel niet toegestaan aankopen te doen in buitenlandse valuta.
 
Let wel op!! dat u ervoor zorgt dat de pinpas geldig zal zijn in Rusland. Neem contact op met uw bank, zodat u er zeker van bent, dat u geld kunt opnemen bij de banken in Rusland. 
 
Zakgeld 
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw lunches, drankjes, optionele excursies en fooien. Het bedrag dat u uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van uw uitgavenpatroon. Het prijsniveau in Rusland ligt iets hoger dan thuis. De gemiddelde kosten per dag bedragen ongeveer € 50 per persoon.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Rusland om een fooi achter te laten, de richtlijn hiervoor is ca. 10% van het rekeningbedrag. Onze gidsen en chauffeurs in zowel Moskou en Sint-Petersburg verwachten aan het einde ook een fooi als zij het werk goed hebben gedaan. De fooi van de gids ligt ongeveer tussen de € 2,- en € 5,- per persoon per dag. 
 
Gezondheid
Wie in Rusland met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waarop gelet moet worden.
 
Reisapotheek: 
In de steden is er eigenlijk bij elke hotellobby wel een apotheekkiosk te vinden. Hoewel er in zowel Moskou als Sint-Petersburg voldoende apotheken zijn, doet u er verstandig aan een kleine reisapotheek mee te nemen met pleisters, thermometer, jodium, pijnstillers, zonnebrandmiddel, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET, een jeukverzachtende stift of zalf en middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Medicijnen dient u ten alle tijden in uw handbagage te vervoeren. 
 
Vaccinaties: 
De informatie betreffende vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Post, internet en telefoon
Post: Post van Moskou en Sint-Petersburg naar Nederland of België doet er twee tot drie weken over. Brievenbussen zijn lichtblauw van kleur.
Internet: U kunt gebruik maken van het internet vanuit uw hotel, bij Post International, de vele internetcafés. In veel restaurants kunt u gebruik maken van Wifi internet.
Telefoon: Vanuit Moskou, Sint-Petersburg kunt u vanuit de telefooncellen makkelijk naar huis bellen, ook vanuit de hotellobby. Telefoonkaarten zijn te koop in de metrostations (vraag een kaart met een minimum bedrag van 100 roebels), bij kiosken en op postkantoren, maar niet alle kaarten werken in alle telefoons. Telefoneren vanuit de hotelkamers is erg duur en wij raden dat af. Wat betreft GSM: bij uw provider kunt u informeren wat de kosten zijn om in Rusland te bellen en gebeld te worden. Rusland heeft het internationale landennummer 007, Nederland 0031, België 0032.
 
Diversen
Bij de toegang tot b.v. de Hermitage of het Kremlin kunnen grote tassen of rugzakken geweigerd worden; u kunt deze dan ter plaatse tegen betaling veilig opbergen.
 
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in de grote steden van Rusland is goed geregeld. In Moskou en Sint-Petersburg rijdt de metro die regelmatig vertrekt. Indien u tussen 2 steden in Rusland reist, kunt u dit het beste doen met de trein of met een binnenlandse vlucht. Dit is afhankelijk van de afstand dat u wenst te overbruggen. De Russen zijn erg stipt en er komen weinig vertragingen voor. Zorg dan ook altijd dat u op tijd aanwezig bent voor uw trein. 
 
Kaarten voor voorstellingen
In Rusland is er een levendige handel in kaartverkoop voor ballet en theater voorstellingen. Op het moment dat u akkoord gaat met de prijs van een entreekaartje, zit u hieraan vast ongeacht de officiële gepubliceerde prijs. U kunt er altijd voor kiezen om zelf naar het theater te gaan. Sovjet Reizen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de verkoop en aankoop van dergelijke kaarten. Elke tussenpersoon, inclusief gids, wil hieraan geld verdienen en dit is gebruikelijk in de Russische cultuur. 
 
Veiligheid
Op straat is het in Rusland veilig. Neem altijd uw paspoort met de registratiekaart mee als u uw hotel verlaat. In verband met de veiligheid in de grote steden kunt u op straat aangehouden worden door de Russische politie. U wordt dan verzocht uw paspoort met een registratiestempel (die krijgt u bij aankomst in het hotel) te tonen. Er lopen soms beveiligingsagenten rond in winkels en hotels. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel eens voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten. Sluit in de nachttrein van Moskou naar Sint-Petersburg de coupédeur af met de grendel. Voorwerpen van waarde kunt u veilig in de kastjes van de onderste bedden of in het bagagerek boven de deur van de coupé bewaren. Diefstal kan voorkomen, met name in en nabij de metro of in een mensenmassa. Let in Rusland, net als thuis, op uw waardevolle spullen. Houd paspoort, geld en andere reisdocumenten altijd veilig bij u of laat ze achter in de kluis van het hotel. Het is aan te raden, een aparte portemonnee te hebben met kleingeld, zodat u niet steeds met grote biljetten hoeft te betalen. Toch zal Rusland beslist geen land zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Trinity-Sergiev klooster in Sergiev-Posad
- Bolgar historisch en architectonisch complex
- Kerk van de Hemelvaart in Kolomenskoye
- Citadel, de oude stad en het fort van Derbent
- Novodevichy klooster
- Het Kremlin van Kazan
- Historisch stadscentrum van Sint-Petersburg met zijn monumenten
- Historische monumenten van Novgorod en omgeving
- Historisch centrum van Yaroslavl
- Kizhi
- Kremlin en Rode Plein in Moskou
- Witte monumenten van Vladimir en Suzdal
 
Nationale feestdagen
Russische feestdagen hebben zowel een christelijke, een heidense als een nationalistische en communistische oorsprong. De ‘rode’ feestdagen zijn sterk op hun retour, terwijl de christelijke steeds meer een vooraanstaande plaats innemen in de samenleving. Veruit de belangrijkste feestdag is de nieuwjaarsviering, die onder het communisme de plaats van het orthodox-christelijke kerstfeest innam, omdat dit verboden werd. Inmiddels mag het orthodox-christelijk kerstfeest weer gevierd worden en dat gebeurd op steeds grotere schaal op de nacht van 6 op 7 januari. Dit geldt ook voor het orthodox-christelijke paasfeest. De viering hiervan is een indrukwekkend ritueel dat al ’s avonds begint met het eten van oud-Russische gerechten als Tvorok Pascha en Koelisj. Daarna gaat men naar een kerkdienst en wordt er driemaal om de kerk gelopen en zingen ze liederen. Ook de volgende dag zijn er veel kerkdiensten. Tegenwoordig wordt de Dag van de Lente en de Dag van de eenheid van het volk gevierd op 4 november en de dag van de verzoening en samenwerking op 7 november. Andere belangrijke feestdagen zijn onder meer 21 februari, dag van de beschermers van het vaderland, 8 maart internationale vrouwendag en 9 mei, de dag van de overwinning
Belgische ambassade Moskou
Malaja Moltsjanovka 7, 121069 Moskou, tel: +7-495 7800331, 
@: Moscow@diplobel.org, www.diplomatie.be/moscownl/default.asp 
 
Russische ambassade in Brussel 
Avenue de Fré 66, 1180 Brussel, tel: 02-3743400, 
@: amrusbel@skynet.be, www.belgium.mid.ru/roscentr_ned.html 
 
Nederlandse ambassade Moskou
Kalasjni Pereoelok 6, 131000 Moskou, tel: +7-495 7972900, 
@: mos@minbuza.nl, www.netherlands-embassy.ru
 
Nederlands consulaat Sint-Petersburg
Naberezjnaja reki Mojki 11, 191186 Sint-Petersburg, tel: +7-812 3340200, 
@: pet@minbuza.nl, www.nlcg.spb.ru
 
Russische ambassade Den Haag
Andries Bickerweg 2, 2517 JP Den Haag, tel: 070-3468888, 
@: ambrusnl@euronet.nl, www.netherlands.mid.ru/eng.html 
 


Dominicus reisgids Rusland

Prijs € 24,95 per gids, inclusief verzending.

Visumverzorging voor Rusland - Nederlandse nationaliteit

Laat uw visum voor Rusland door Sovjet Reizen verzorgen, een verstandige keuze! Zo bent u er zeker van dat uw visum correct en binnen de termijn afgegeven wordt.