4-Daagse citytrip Kiev met bezoek aan Raketlanceerinstallatie
v.a. € 650,00 p.p.

4-Daagse citytrip Kiev met bezoek aan Raketlanceerinstallatie

Tijdens deze 4-daagse stedenreis Kiev combineert u een bezoek aan de hoofdstad van Oekraïne met een dagexcursie naar de raketlanceerbasis, een geheime site uit de tijd van de Koude Oorlog. U kunt alle hoogtepunten van Kiev op eigen gelegenheid bekijken, zoals de historische gebouwen en het bijzondere grottenklooster Pechersk-Lavra.

8 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Amsterdam met KLM/ Ukraine Int. Airlines in de V-klasse incl. 6 kg handbagage
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Overnachtingen in Hotel Ukraina**** of gelijkwaardig op basis van logies/ontbijt
• Dagexcursie naar de Strategische Raketlanceerinstallatie incl. toegangsgelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
• Toeristenbelasting (ter plaatse in hotel te voldoen)
• Check-in bagage
 
Bijzonderheden
• Alle bovengenoemde prijzen zijn per persoon op basis van 2 personen (minimaal aantal personen)
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen
 

Dag 1 – Kiev
Vertrek naar Kiev. Na aankomst transfer van de luchthaven naar uw hotel.


Dag 2 – Kiev
Ter vrije besteding.


Dag 3 – Dagexcursie naar de Strategische raketlanceerinstallatie
Vandaag wordt u opgehaald bij uw hotel om vervolgens naar Pervomaisk te rijden. Vele jaren was Pervomaisk een voor buitenlanders gesloten stad van strategisch belang. Hier was namelijk het hoofdkwartier van de divisie Strategische Raketten gevestigd. Een geheime lanceersite, waar diep onder de grond commandoposten en raket-silo's met de meest geavanceerde nucleaire raketten verborgen waren. Tegenwoordig is het complex een interessant museum waar we o.a. de silo, lanceerinstallatie alsook de ondergrondse commandopost zien. De collectie van het museum omvat een brede verzameling van diverse raketmotoren waaronder SS19 “Stiletto” alsook de R-12  ofwel de SS-4 Sandal welke geplaatst waren op Cuba ten tijde van de Cubacrisis. Tevens omvat het museum een statisch display met een tentoonstelling van diverse raketten waaronder de 33 meter lange intercontinentale ballistische raket SS-18 "Satan", met een nucleaire kop en een bereik van 15000 km.
Terug naar kiev. Overnachting in Kiev.


Dag 4 – Kiev
Transfer van uw hotel naar de luchthaven voor uw terugvlucht.

Tijdens uw 4-Daagse citytrip Kiev met bezoek aan Raketlanceerinstallatie verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Kiev - Hotel Ukraina

Hotel Ukraina

Het hotel is een begrip in Kiev. Hotel Ukraina is gelegen in het centrum van de stad aan het onafhankelijkheidsplein en hoofdstraat van Kiev. Het hotel is een een statig gebouw te midden van restaurantjes, terrasjes, winkels, kerken en musea. Een ideaal hotel voor uw verblijf in Kiev.

 

Faciliteiten:

Naast 2 restaurants heeft Hotel Ukaina ook voorzieningen zoals een sauna. Andere voorzieningen zijn een bar met lounge area en een kapsalon. 

 

Kamer:

Elke gerenoveerde kamer biedt een mooi uitzicht op de stad en beschikt over tv, airconditioning, telefoon en minibar. De kamers beschikken over een badkamer met douche en of bad evenals een haardroger.

 

Algemeen
Deze voormalige graanschuur van de Sovjet-Unie is bijna 20 keer zo groot als België en daarmee het op een na grootste land van Europa na Rusland. Het land telt ongeveer 48 miljoen inwoners. Oekraïne betekent grensland en is van oudsher een kruispunt van belangrijke handelsroutes van de Scandinavische landen naar de Zwarte Zee en van West-Europa naar Centraal-Azië. De Dnjepr rivier, speelt daarbij een belangrijke rol. Oekraïne zal u verrassen met zijn boeiende steden, rijke cultuur, turbulente geschiedenis en prachtige natuur. 
 
Ligging
Oekraïne grenst aan Rusland, Wit-Rusland, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië. Het is sinds 1991 onafhankelijk van de voormalige Sovjet Unie. Sinds 27 december 2014 wordt het personen- en goederenvervoer via de weg en trein vanuit Oekraïne naar de Krim zwaar gehinderd. Dit komt omdat de Krim onder Russische controle is. Europa erkent de Krim niet als Russisch grondgebied. Het landschap van Oekraïne kenmerkt zich door grote stukken ongerepte natuur, bosgebieden en moerassen. Grote delen van deze natuur zijn ondergebracht in beschermde natuurreservaten. In de Krim vindt u een grote kustlijn. 
 
Klimaat
Oekraïne is onder te verdelen in twee klimaatzones, één met een gematigd landklimaat en een zone met een mediterraan klimaat. Bijna het gehele land valt in de zone van het gematigde landklimaat. Alleen in het zuiden in de buurt van de Krim is er een Middellands Zeeklimaat met hete zomers en milde winters. De beste reisperiode is van april t/m september.
 
Religie
De voornaamste kerk in Oekraïne is de orthodoxe kerk. In 1989, vlak voor de onafhankelijkheid, werd de Russische kerkprovincie herdoopt tot de Oekraïens-orthodoxe kerk, maar wel onder het patriarchaat van Moskou. De toenmalige metropoliet van Kiev stichtte daarop zijn eigen Oekraïens-orthodoxe kerk met het patriarchaat Kiev. Tussen deze twee groepen woedt nog steeds een felle machtsstrijd. Een belangrijke reden hiervoor is dat in het oosten van Oekraïne nog veel Russen wonen die aanhangers van de Russische orthodoxe kerk zijn met het Moskouse patriarchaat. Daarnaast bestaat een met Rome geünieerde kerk, de semi-orthodoxe Grieks-katholieke kerk met ongeveer 4 miljoenen leden in Oekraïne. Verder bestaan er verschillende denominaties van Baltische kerken met een eigen organisatie, seminaries, universiteiten en Bible colleges. Joden vormen met 500.000 leden een minderheid, maar zijn cultureel en religieus nog zeer actief. Sinds 1996 is de vrijheid van godsdienst in de grondwet vastgelegd. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
Het restaurant aanbod in de grote steden is groot en biedt de mogelijkheden om goed en lekker te eten. Overal in de stad zijn eetgelegenheden, cafés en bars te vinden. De meeste restaurants accepteren creditcards als betaalmiddel, ook beschikken ze over een Engelse menukaart en Engelssprekend personeel. Nette kleding is verplicht. In de meeste restaurants kunt u Russische en Europese gerechten bestellen. Er zijn ook een aantal Georgische en Armeense, wat kleinere cafés en restaurants met lekkere en wat pittige gerechten van goede kwaliteit. 
Maaltijden:
Een ontbijt bestaat in Oekraïne uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet. Aan het ontbijt kunt u ook kennis maken met de beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure room, de zogenaamde blini of oladi.
Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. Kaviaar is zonder twijfel het bekendste dat de Russische keuken heeft voortgebracht. Koop nooit kaviaar op straat, het is vaak namaak! Traditionele Russische pannenkoeken met kaviaar (ikra) zijn zeer aan te raden, maar ook de uit het tsarenrijk van weleer stammende kip - la Kiev en Boeuf Stroganoff zijn zeer smakelijk. Verder staan er heerlijke salades en stevige soepen zoals borsjtsj of sji op de menukaart. 
Drinken:
Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar. 
Sterke drank: De wereldberoemde Russische wodka staat in restaurants per gram op de menukaart. 50 gram staat gelijk aan een glaasje en wordt altijd geserveerd met voorgerecht (zakoeska). Het is ook een van de beste souvenirs met een blikje kaviaar om mee naar huis te nemen. Koop wodka NOOIT op straat, markt of in kleine kiosken, omdat u daarvan nooit zeker weet wat u koopt! Sjampanskoje is de Oekraïense champagne, verkrijgbaar in de varianten 'zoet' en 'halfzoet'. Een derde typische drank is kvas, een licht gegiste brooddrank die zeer smakelijk is en bovendien ook goed tegen de dorst. 
Koffie en thee:
Thee is een traditionele Oekraïense drank en wordt geserveerd met jam en citroen. Koffie, cacao, melk zijn overal verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
Oekraïne heeft 220 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als in de Benelux. 
 
Tijdsverschil
In Oekraïne is het 1 uur later dan in ons land. De zomertijd loopt in Oekraïne van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober.
 
Taal
Het Oekraïens is de officiële landstaal, daarnaast wordt Russisch veel gesproken in steden zoals Kiev en Odessa. Tegenwoordig spreken steeds meer mensen een beetje Engels en veel restaurants en cafés hebben ook een Engelse menukaart. De lokale bevolking waardeert het zeer als u een paar woorden Russisch spreekt. De meeste mensen zullen hun best doen om u te helpen wanneer u de weg vraagt. Als u de Oekraïense/Russische taal niet beheerst is het verstandig om van tevoren op zijn minst het alfabet te bestuderen. Het Cyrillisch schrift, waarin het Oekraïens geschreven wordt, vertoond sterke gelijkenissen met het Grieks schrift en enige kennis hiervan is in de metro van Kiev handig.
 
Bagage en kleding
Voor Oekraïne gelden geen bijzondere kleding eisen. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen, zodat u deze over uw hoofd kunt draperen bij het binnentreden van een kerk. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van uw paspoort en houd dit gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
Paspoort: 
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog drie maanden geldig te zijn na terugkomst in België. 
Visum: 
Voor Oekraïne is geen visum verplicht voor een verblijf korter dan 3 maanden. 
Douanebepalingen: 
Het invoeren van vers fruit en groente is verboden, evenmin als drugs en wapens. In het algemeen is het meenemen van een liter sterke drank en 250 sigaretten toegestaan. 
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, maar in de regel moet er wel voor bijbetaald worden. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monniken is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
 
Geldzaken
De munteenheid van Oekraïne is de Hryvnia. In november 2019 was de waarde van een euro ongeveer 28 Hryvnia. De Hryvnia bestaat uit 100 kopeken. In de praktijk zal u deze laatste niet gebruiken. 
In de grote steden kan u met een pinpas geld afhalen en met een creditcard grotere uitgaven doen. De bankautomaten bevinden zich bij vrijwel elk metrostation, verschillende plaatsen op straat en bijna binnen elk hotel. 
Wilt u Euro’s wisselen in Hryvnia, dan kan u terecht bij banken of wisselkantoren (obmen valjoeti). Banken zijn vaak alleen van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 12.00 uur. Wisselkantoren houden winkelopeningstijden aan en zijn vaak ook op zaterdag en zondag geopend. Bij het geld wisselen dient u het paspoort te tonen. 
Wissel het geld NOOIT op straat. 
Let op! Vraag voor vertrek aan uw bank of uw bankpas geldig/werkzaam is. 
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Oekraïne om een fooi achter te laten, de richtlijn hiervoor is ca. 10% van het rekeningbedrag. 
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Een indicatie is € 2,- per persoon per dag voor de gids en € 2,- per persoon per dag voor de chauffeur. 
 
Gezondheid
Wie in Oekraïne met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waarop gelet moet worden. 
Drinkwater: 
De kwaliteit van het drinkwater verschilt in Oekraïne per stad. In Kiev kunt u het leidingwater niet drinken. Mineraalwater is overal verkrijgbaar. 
Reisapotheek: 
In de steden is er eigenlijk bij elke hotellobby wel een apotheekkiosk te vinden. Hoewel er in zowel Kiev, Odessa als Lviv voldoende apotheken zijn, doet u er verstandig aan een kleine reisapotheek mee te nemen met pleisters, thermometer, jodium, pijnstillers, zonnebrandmiddel, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET, een jeukverzachtende stift of zalf en middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neemt een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Medicijnen dient u te allen tijde in uw handbagage te vervoeren. 
 
Diversen: 
In de zomer krijgen mensen met contactlenzen regelmatig last van geïrriteerde ogen door stof, zowel op het platteland als in de steden. Neem voor de zekerheid een reservebril mee. 
 
Vaccinaties: 
De informatie omtrent vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts of met het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers:
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Post, internet en telefoon
Post: 
Post van Oekraïne naar huis doet er twee tot drie weken over. Brievenbussen zijn geel van kleur.
Internet: 
U kunt gebruik maken van het internet vanuit uw hotel, bij Post International, de vele internetcafés. In veel restaurants kunt u gebruik maken van Wifi.
Telefoon: 
Vanuit de grotere steden kunt u vanuit de telefooncellen makkelijk naar huis bellen, ook vanuit de hotellobby. Telefoonkaarten zijn te koop in de metrostations (vraag een kaart met een minimum bedrag van 20 Hryvnia), bij kiosken en op postkantoren, maar niet alle kaarten werken in alle telefoons. Telefoneren vanuit de hotelkamers is erg duur en wij raden dat af. Wat betreft GSM: bij uw provider kunt u informeren wat de kosten zijn om in Oekraïne te bellen en gebeld te worden. Oekraïne heeft het internationale landennummer 0038.
 
Openbaar vervoer
Indien u tussen grote steden reist, kunt u het beste de dag en/of nachttrein nemen. Deze zijn niet duur en zijn snel. 
In Kiev zelf kunt u gebruik maken van de metro. Het netwerk bestaat al sinds 1960 en er worden dagelijks meer dan 1,7 miljoen mensen mee vervoerd. Naast de metro zijn er nog een aantal andere manieren om de stad te ontdekken met het openbaar vervoer. Zo kunt u de buitenwijken het beste bereiken met de tram of een minibusje. In Kiev zijn er officiële taxi’s en Uber. Let op het is belangrijk om van te voren een prijsafspraak te maken. 
 
Veiligheid/ Criminaliteit
Sinds 2014 is er een conflict in Oekraïne, maar dit speelt zich slechts in 5% van het land af. Het overgrote deel van Oekraïne is veilig, zo ook de steden Kiev en Lviv. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar de Krim. België erkent de Krim niet als Russische grondgebied. Het gebied is onder Russische controle. Reist u vanuit Oekraïne naar de Krim of juist van de Krim naar Oekraïne, dan heeft u speciale toestemming nodig van de overheid in Oekraïne en Rusland. Daarnaast adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken u niet naar Donestk en Loegansk te reizen. 
 
Op straat is het in Oekraïne over het algemeen veilig. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten. Sluit in de nachttrein de coupédeur af met de grendel. Voorwerpen van waarde kunt u veilig in de kastjes van de onderste bedden of in het bagagerek boven de deur van de coupé bewaren. Diefstal kan voorkomen, in het bijzonder in en nabij de metro of in een mensenmassa. Let in Oekraïne, net als bij ons, op uw waardevolle spullen. Houd paspoort, geld en andere reisdocumenten altijd veilig bij u of laat ze achter in de kluis van het hotel. Het is aan te raden, een aparte portemonnee te hebben met klein geld, zodat u niet steeds met grote biljetten hoeft te betalen. 
Daarnaast kunt u altijd kijken op de website van het ministerie van buitenlandse zaken in welke gebieden u wel en niet dient te komen. Sovjet Reizen kan hier ook advies in geven.  
 
Cultureel erfgoed en UNESCO 
- Oude stad van de Tarische Chersonesos en haar chora
- Sint Sophia kathedraal en andere gerelateerde kloosters/kathedralen in Kiev
- Pechersk Lavra in Kiev
- Lviv, historische centrum
- Residentie van Bucovina en Dalmatië metropolieten
- Hout tserkvas van de Karpaten
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste vaste feestdagen zijn het Nieuwjaar op 1 januari, Dag van de Vrouw op 8 maart, Dag van de Arbeid op 1 mei, Dag van de Overwinning op 9 mei, Dag van de Constitutie op 28 juni en Onafhankelijkheidsdag op 24 augustus. Naast de nationale feestdagen ken Oekraïne ook nog een aantal Orthodox-Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of andere maand vallen zoals Pasen, Pinksteren, Kinderdag, Orthodoxe kerst en Nieuwjaar. 
 
Oekraïense ambassade in Brussel 
Albert Lancasterlaan 30, Ukkel, 1180 Brussels, tel: 02-3792111
http://belgium.mfa.gov.ua/ua
 
Belgische ambassade in Kiev
Vul Mykoly Rayevskoho 4B, UA01042 Kiev, tel: +380-445294141
http://ukraine.diplomatie.belgium.be/nl/ambassade-en-consulaten/ambassade-kiev/adres-en-openingsuren
 
Oekraïense ambassade in Den Haag 
Zeestraat 78, 2518 Den Haag, tel: 070-3626095
http://netherlands.mfa.gov.ua/en
 
Nederlandse ambassade in Kiev
Kontraktova Square 7, Kiev, Oekraïne 04070, tel: +380-444908200
http://ukraine.nlembassy.org/
 
 


Dominicus Reisgids Oekraïne