9-Daagse Nederlandstalige rondreis door de Oeral - Kazan, Perm en Jekaterinaburg
v.a. € 2090,00 p.p.

9-Daagse Nederlandstalige rondreis door de Oeral - Kazan, Perm en Jekaterinaburg

Het uitgestrekte Rusland kent een aantal opmerkelijke en nog relatief onbekende plaatsen. Terwijl deze steden op cultureel en historisch gebied juist veel te bieden hebben en de reiziger een breder inzicht geven in Rusland. Sovjet Reizen neemt u mee naar Kazan, Perm en Jekaterinaburg, die elk een duidelijke eigen identiteit hebben. Tijdens deze groepsreis door Rusland bezoeken we Kazan, de sportieve hoofdstad van de overwegend islamitische deelrepubliek Tatarstan, waarbij de moskee gebroederlijk naast de kerk in het Kremlin staat. In het culturele Perm zien we het goelagkamp Perm-36 en de ijsgrotten van Kungur. Tot slot staan wij op de grens tussen Europa en Azië en bezoeken wij Jekaterinaburg dat onmiskenbaar is verbonden met de Russische geschiedenis door de moord op laatste tsaar. Een mooie verrassende rondreis door een minder bekend maar boeiend Rusland.

7 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met Aeroflot of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Ervaren Nederlandstalige reisbegeleiding en Engelssprekende lokale gids
• Overnachtingen in 3-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Alle lunches en diners m.u.v. diner dag 1 en 3
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Treinreis per comfortabele nachttrein Kazan - Perm in een 4-persoonscouchette
• Treinreis per comfortabele dagtrein Perm - Jekaterinaburg in een 4-persoonscouchette
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Opera of balletvoorstelling in Perm
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Visumverzorging Rusland € 140,- p.p.
• Upgrade naar 2-persoonscouchette, nachttrein Kazan - Perm € 145,- p.p.
• Reserveringskosten
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen
• SGR-consumentenbijdrage € 5,- p.p. (per 1 februari 2021)
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 6
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen

 

Dag 1 – Kazan
Vertrek via Moskou naar Kazan. Na aankomst volgt de transfer naar uw hotel en check in.
 
Dag 2 – Kazan
Kazan is de hoofdstad van de deelrepubliek Tatarstan. De laatste jaren heeft de federale regering veel geïnvesteerd in de stad ter viering van het 1000-jarig bestaan. Het resultaat is een unieke niet-Russische aanvoelende stad. De deelrepubliek Tatarstan is één van de rijkste regio’s van Rusland en Kazan staat dan ook aan de top als het gaat om levenscomfort. Onze stadstour neemt ons mee naar de Kremlevskaya straat, de meest indrukwekkende straat van Kazan met tal van prachtige herenhuizen. Verder naar het Vrijheidsplein welke omringd wordt door diverse overheidsgebouwen en het theater. Het hart van de stad wordt gevormd door het Kremlin. Het Kremlin van Kazan staat sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Binnen de vesting bevindt zich o.a. de gigantische Qol-Sarif moskee, voor lange tijd de grootste van Rusland. Verder bezoeken we binnen de muren van het Kremlin ook de Wederopstandingkathedraal met de leunende Soyembikatoren. Dankzij de ligging van het Kremlin hebben we een panoramisch zicht op de Wolga en Kazanka rivieren. Kazan is, naast dat het zichzelf de derde hoofdstad van Rusland noemt, ook een sportstad. De talloze imposante sportcomplexen zijn de trots van de bewoners, die in 2018 mede de FIFA-Worldcup hosten. We vervolgen onze stadstour en komen langs de Keizerlijke Kazan Universiteit, gehuisvest in een groot herenhuis uit de 18e eeuw. Tegen het einde van de 19e eeuw vormde Kazan al een groot centrum van kunst. Na de lunch bezoeken we dan ook het Museum van Schone Kunst, waar we een indrukwekkende collectie beeldhouwkunst, kunstnijverheid en schilderkunst zien. Tot de collectie behoren o.a. werken van Repin, de Nederlandse meester Pieter Bruegel de Oude alsook Lucas van Leyden, die wordt gerekend tot een van de grootste graveurs uit de geschiedenis. Na ons bezoek vrije tijd in Kazan. De autovrije Baumanskaya winkelstraat is de uitgekozen plaats om de sfeer van de stad op te snuiven. Overnachting in Kazan.
 
Dag 3 – Kazan  Perm
Op zo’n 32 km van Kazan, diep verscholen in de bossen ligt het Raifa mannenklooster. Het 16e-eeuwse klooster is idyllisch gelegen aan het gelijknamige meer. De klokkentoren met gouden kruisen en een hemelsblauwe koepel stralen spiritualiteit, stilte en schoonheid uit en vormen een prachtig ensemble met de gekantelde kloostermuren van wit steen. Na de lunch volgt de transfer naar het treinstation waar u op de nachttrein richting Perm stapt. Overnachting aan boord van de trein.
 
Dag 4 – Perm
Na aankomst transfer naar het hotel waar een ontbijtbuffet voor ons zal klaarstaan. Perm is de hoofdstad van de regio Permskiy Krai en daarmee een van de meest oostelijke steden op het Europese continent. Perm vormt het culturele hart van de Oeral. De stad is gunstig gelegen op de kruising van de spoorlijn van Europa naar Azië en de rivier de Kama, die een belangrijke noord-zuidverbinding over water vormt. De bevolking van Perm bestaat uit vele etnische groepen. Terwijl we een wandeling maken door de enorme centrale bazaar van Perm kan men gemakkelijk de Europese Russen onderscheiden van o.a. de Komi, Georgiërs, Armeniërs en Tataren. De diversiteit uit zich ook in de religieuze bouwwerken die we zullen zien, zoals de Russisch-orthodoxe kerk, een moskee, een synagoge alsmede een aantal katholieke kerken. Ondanks zijn multiculturele karakter is Perm  "Russisch tot op het bot": brede lanen, grote pleinen en parken, vele standbeelden, dominante Sovjet architectuur, talloze kleine kiosken, grote theaters en trolleybussen. Ver weg van de grote invloedrijke steden Moskou en Sint-Petersburg is Perm is een ontspannen plek. We wandelen door de Sibirskaya Straat, voordien het officiële begin van "Sibirsky Trakt", de weg naar Siberië. In de straat vinden we veel historische objecten zoals het hotel waar Rusland's laatste Tsaar Mikhail Romanov de laatste dagen van zijn leven sleet, het geroemde Academische Perm Opera & Ballet Theater "Chaikovsky", het provinciale KGB hoofdkwartier, de voormalige residentie van wereldberoemde impressario Diaghilev, de pedagogische universiteit alsook het "Theater van jonge toeschouwers". Na de lunch bezoeken we het Museum van Houten Sculpturen, ondergebracht in de toren van de voormalige Preobrazhehsky kathedraal. De unieke religieuze houten sculpturen, waarvan sommige dateren uit de 14e eeuw, werden hier verzameld als gevolg van expedities naar de noordelijke gebieden in de jaren 20. Dankzij de vele theaters en opera’s mag Perm zich op gelijk niveau plaatsen met Moskou of Sint-Petersburg. Het Perm Opera en Ballettheater behoort tot de meest vooraanstaande van Rusland. In de avond nodigt Sovjet Reizen u uit voor een voorstelling. Afhankelijk van het speelschema is dit opera of ballet. Overnachting in Perm.
 
Dag 5 – Perm – Kungur – Perm
Vandaag rijden we naar Kungur, de derde stad in de regio Perm. Onderweg een stop bij het Belaya Gora klooster. Binnen de orthodoxe gemeenschap is het klooster bekend om zijn strikte regels. Zelfs van verre werden monniken, die morele waarden hadden overschreden, naar Belaya Gora gestuurd om daar te beteren. Vanaf de heuvel waarop het klooster zich bevindt, heeft u een 360-graden uitzicht over uitgestrekt bebost niemandsland. Verder naar Kungur, bekend om zijn unieke ijsgrotten. Hoewel men in de Oeral overal grotten kan vinden, zijn er geen zo mooi en bekend als die in de ijsgrotten van Kungur. Geologen schatten de leeftijd van de grotten op 10-12 duizend jaar. De ijsgrotten bestaan uit ongeveer 100 aparte grotten en 60 ondergrondse meren die door 6 kilometer lange gangen verenigd worden. In de grotten vindt men unieke ijsstructuren aan de wanden, afgewisseld door ijsstalagmieten en stalactieten van meer dan twee meter. Overnachting in Perm.
 
Dag 6  Perm – Kutchino – Perm
Vroeg vertrek naar Kutchino, een gehuchtje ten noorden van Perm. Hier was het wreedst denkbare Sovjet gevangeniskamp, "reformatie" kamp "PERM-36". Gebouwd onder het bewind van dictator Jozef Stalin in 1946 en diende aanvankelijk als een hout-productiekamp. Echter, in 1972 werd het kamp door de overheid omgevormd tot de belangrijkste plaats voor gevangenen die veroordeeld waren voor politieke misdaden. Het kamp, dat in veel opzichten leek op een Nazikamp, onderscheidde zich van de meeste andere kampen in de voormalige Sovjet Unie vanwege zijn extreem strenge regime. Alleen de meest 'gevaarlijke' andersdenkenden werden in "Perm-36" vastgehouden. De minimale straf voor mensen die veroordeeld werden tot Perm-36 was 10 jaar; daarmee behoorde Perm-36 tot de beruchtste kampen van de GULAG-archipel. Perm-36 was door zijn sluiting in 1987 één van de laatst gesloten kampen in de Sovjet Unie. Vandaag de dag is het het enige kamp van zijn soort dat bewaard is gebleven, andere kampen werden zorgvuldig vernietigd vlak voor de val van het communistische regime. Het gebied en de faciliteiten van het kamp worden nu beheerd door het Museum van Politieke Repressie. Het museum functioneert als een levende herdenking van communistische gruweldaden. Alle unieke gebouwen in het kamp zoals leefhutten, cellen, de strafcel, de gevangenis en de restanten van de omheining zijn allen bewaard gebleven. In Perm-36 zult u een goed en compleet beeld krijgen van de geschiedenis van het kamp en het dagelijkse leven van de gevangenen in het kamp. In het museum vindt u een expositie "strikte regime sector" met veel materiaal waaronder foto's en brieven. In de middag vertrekken we per trein naar Jekaterinaburg, een rit van zo’n 5,5 uur door de toendra van Rusland. In de loop van de avond aankomst en transfer naar ons hotel. Diner in het hotel. Overnachting in Jekaterinaburg.
 
Dag 7 Jekaterinaburg
De historische hoofdstad Jekaterinaburg werd in het jaar 1723 door Peter de Grote gesticht. De stad is de hoofdstad van de Oeral en ligt op de geografische grens van Azië en Europa. In de 20e eeuw is de stad tot één van de grootste en belangrijkste financiële, industriële en culturele centra van Rusland uitgegroeid. Deze ontwikkeling ziet u terug in de architectuur van de stad, waar de Russische avant-garde van de jaren 20-30 opvalt. Met circa 140 gebouwen in deze stijl wordt Jekaterinaburg gezien als hoofdstad van het constructivisme. Na het ontbijt maken we een stadstour. Eén van de belangrijkste monumenten van de Russische geschiedenis is de Christus de Verlosser kathedraal, die gebouwd werd ter nagedachtenis aan de moord op de laatste tsaar Nikolaas II op de plaats waar hij met zijn familie door de Bolsjewieken in 1918 werd geëxecuteerd. In de middag rijden we door de Oeralbossen naar Ganina Yama, dat vandaag de dag gezien wordt als heilige plaats. Hier werden na de moord de lichamen van de tsarenfamilie verborgen om pas 61 jaar later ontdekt te worden. Het park bestaat uit een aantal houten kerken en kapelletjes om de laatste tsaar en zijn familie te eren.
Overnachting in Jekaterinaburg.
 
Dag 8 – Jekaterinaburg
Hoewel de meningen over Boris Jeltsin verdeeld zijn, werd in zijn ‘thuisstad’ Jekaterinaburg het naar hem vernoemde culturele centrum geopend. Binnen dit complex bevindt zich het Boris Jeltsin museum, dat een goed beeld geeft in de politieke carrière van ‘s lands eerste president die Rusland van 1991 tot 1999 leidde. De expositie die we hier zien heeft tot doel de bezoekers onder te dompelen in de sfeer van de jaren 90 met o.a. een mock-up van een lege supermarkt. Het museum herschept Jeltsin’s kantoor in het Kremlin en we zien de originele meubels en rij van telefoons. In een vitrine ligt het beroemde koffertje, waarin de knop zat voor het gebruik van kernwapens. De dochter van Jeltsin, nauw betrokken bij het opzetten van het museum, zei dat de expositie een realistisch beeld probeert te scheppen waarbij de constitutionele maar ook economische crisissen alsmede de oorlog in Tsjetsjenië niet onder stoelen of banken geschoven worden. Vervolgens bezoeken we het Oeral Geologisch Museum. Tegenwoordig is het niet alleen een museum met gesteente, maar ook een cultureel centrum en betrokken bij het uitvoeren van wetenschappelijke en educatieve projecten. Het belangrijkste doel van het museum is accumulatie, onderzoek en systematisering van gesteente uit de Oeral. Er zijn meer dan 40.000 tentoongestelde voorwerpen als gevolg van de minerale rijkdom en geologie van de Oeral. Overnachting in Jekaterinaburg.
 
Dag 9 – Jekaterinaburg
Vandaag volgt de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht huiswaarts.
Tijdens uw 9-Daagse Nederlandstalige rondreis door de Oeral - Kazan, Perm en Jekaterinaburg verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Kazan - Hotel Ibis Kazan

Hotel Ibis Centre

Het Ibis hotel is perfect gelegen in het centrum van Kazan en op 3 minuten lopen van de winkelstraat Baumanskaya.

 

Faciliteiten:

Hotel Ibis biedt de reiziger internationaal hoogstaand comfort. In het hotel zijn onder andere een lobby bar, waar 24/7 drankjes alsmede snacks geserveerd worden. Het restaurant "La Table" serveert gerechten van de hoogste kwaliteit in een originele atmosfeer. Gratis kunt u gebruik maken van de twee computers in de lobby of het wifinetwerk.

 

Kamers:

De modern ingerichte kamers beschikken over een flatscreen-tv (met satellietontvangst), draadloos internet bereik, telefoon, airconditioning, douche en toilet. Hotel Ibis biedt ook kamers voor mindervaliden. 

TREIN

Kazan - Trein van Kazan - Perm - 4-persoonscouchette

Perm - Hotel Amaks Premier

Hotel Amaks Premier
Het hotel ligt nabij de oevers van de Kama en op wandelafstand van de meeste bezienswaardigheden. Het Kunstmuseum ligt bijvoorbeeld tegenover het hotel en het bekende Opera- en Balletgebouw is op 10 minuten lopen van het hotel.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een gezellige bar, een buitenbar met terras, een restaurant met zowel een internationale als nationale menukaart, een spa- en saunacomplex, bowlingbaan, stomerij en gratis wifi.

 

Kamers:

De kamers zijn ruim en modern ingericht en hebben alle de benodigde voorzieningen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, telefoon, satelliet televisie, gratis wifi, minibar en de badkamers zijn voorzien van een douche/bad en toilet.

Jekaterinaburg - Hotel Marins Park

Hotel Marins Park

Het hotel Marins Park is centraal gelegen in een levendige buurt van Jekaterinaburg, tegenover het treinstation.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een gezellige bar, een buitenbar met terras, een restaurant met zowel een internationale als nationale menukaart, een spa / saunacomplex, stomerij en gratis wifi.

 

Kamers:

De kamers zijn ruim en modern ingericht en hebben alle de benodigde voorzieningen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, telefoon, satelliet televisie, gratis wifi, minibar en de badkamers zijn voorzien een bad/douche en toilet.

Algemeen
Eeuwenoude culturele bezienswaardigheden, subtropische badplaatsen, spectaculaire bergtoppen met sneeuw en vulkanen. Er is waarschijnlijk geen land ter wereld met zo’n grote verscheidenheid aan toeristische bestemmingen als Rusland. Men associeert het land vaak met eentonigheid en grauw of koud. Dit beeld wordt vaak geschept door het negatieve nieuws dat ons land bereikt. Echter is het land juist heel divers en kleurrijk en in de zomer ook lekker warm. Zo lenen Siberië en Kamchatka zich erg goed in de zomerperiode en kunt u in Moskou en Sint-Petersburg heel het jaar terecht. U kunt in de winter door de sneeuw lopen, genieten van een heerlijke wodkaproeverij om u op te warmen of een rit in de sneeuw maken met een arrenslee. Rusland kent grof genomen drie soorten landschap: de toendra, de taiga en de steppe. In het noorden liggen de uitgestrekte toendra’s die semipermanent bevroren zijn. Ten zuiden van de toendra ligt de taiga, een brede band van naaldbomen die het midden van Rusland omspant. Daarna volgt de steppe, een grote gordel van open grasland, die zich uitstrekt tot de Zwarte Zee. Ten zuiden van de steppe ligt er een gedeelte woestijnachtig landschap. Het meest vruchtbare gedeelte ligt ten zuiden van Moskou. Het merendeel van de bevolking is dan ook woonachtig in het westen van Rusland. 
Individueel: Rusland is nog relatief onontgonnen gebied voor de westerse toerist. Reden dat het land tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1999 nauwelijks individueel bereikbaar was. Die tijd is gelukkig voorbij. U kunt als individuele toerist in Rusland inmiddels staan en gaan waar u wilt, mits u over de juiste documenten beschikt. Het toerisme is vooral bekend in Moskou, de Gouden Ring en Sint-Petersburg, echter is er veel meer te zien dan deze prachtige steden. Indien u individueel reist, adviseren wij u een reisgids mee te nemen of het Russische alfabet vooraf te bestuderen. U zult ervaren dat veel Russen geen Engels spreken, daarom is het altijd handig u goed in te lezen. 
 
Ligging
Rusland spreidt zich over een groot deel van het noorden van het supercontinent Eurazië. Rusland bevindt zich op de noordelijke en centrale breedtegraden van het noordelijke halfrond. Rusland heeft een indrukwekkende omvang als grootste land ter wereld. Van west naar oost strekt het land zich uit van Kaliningrad (exclave) tot het eiland Ratmanov in de Beringstraat. Van noord naar zuid strekt het land zich over ongeveer 4500 km van de Arctische archipel Frans Jozefland tot aan de Kaspische Zee. Het land grenst aan Kazachstan, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Noord-Korea, China, Mongolië, Polen, Noorwegen en Finland.
 
Klimaat
Het grootste gedeelte van Rusland heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. Daarom is de beste reisperiode voor Rusland dan ook vanaf half april t/m half oktober voor het westen van Rusland. Indien u naar Siberië of Kamchatka reist, is de beste reisperiode juli en augustus. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
Het restaurant aanbod in de steden is groot en biedt de mogelijkheden om goed en lekker te eten. Overal zijn eetgelegenheden, cafés en bars in de stad te vinden. De restaurants in het centrum zijn duurder en accepteren creditcards als betaalmiddel, ook beschikken ze over een Engelse menukaart en Engelssprekend personeel. Nette kleding is verplicht. In de meeste restaurants kunt u Russische en Europese gerechten bestellen. Er zijn ook een aantal Georgische en Armeense wat kleinere cafés en restaurants met lekkere en wat pittige gerechten van goede kwaliteit. Houd er rekening mee dat de service normaliter veel sneller is dan bij ons en mogelijk kunnen de gerechten tegelijk geserveerd worden. 
Maaltijden:
Een ontbijt bestaat in Rusland uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet. Aan het ontbijt kunt u ook kennis maken met de beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure room, de zogenaamde blini of oladi.
Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. Kaviaar is zonder twijfel het bekendste dat de Russische keuken heeft voortgebracht. Koop nooit kaviaar op straat; het is vaak namaak! Traditionele Russische pannenkoeken met kaviaar (ikra) zijn zeer aan te raden, maar ook de uit het tsarenrijk van weleer stammende kip a la Kiev en Boeuf Stroganoff zijn zeer smakelijk. Verder staan er heerlijke salades en stevige soepen zoals borsjtsj of sji op de menukaart.
Drinken:
Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar. Sterke drank: De wereldberoemde Russische wodka staat in restaurants per gram op de menukaart. 50 gram staat gelijk aan een glaasje en wordt altijd geserveerd met voorgerecht (zakoeska). Het is ook een van de beste souvenirs met een blikje kaviaar om mee naar huis te nemen. Koop wodka NOOIT op straat, markt of in kleine kiosken, omdat je daarvan nooit zeker weet wat je koopt! Sjampanskoje is de Russische champagne, verkrijgbaar in de varianten 'zoet' en 'halfzoet'. Een derde typische drank is kvas, een licht gegiste brooddrank die zeer smakelijk is en bovendien ook goed tegen de dorst. Thee is een traditionele Russische drank en wordt geserveerd met jam en citroen. Koffie, cacao en melk zijn overal verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
Rusland heeft 220 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als thuis.
 
Tijdsverschil
Vanzelfsprekend omvat een uitgestrekt land als Rusland meerdere tijdzones. Met Moskou en St.-Petersburg bedraagt het verschil 1 uur in de zomer en 2 uur in de winter. 
 
Taal
In Rusland is de officiële taal het Russisch. Tegenwoordig spreken steeds meer mensen een beetje Engels en veel restaurants en cafés hebben ook een Engelse menukaart. Russen waarderen het zeer als je een paar woorden Russisch spreekt. De meeste Russen zullen hun best doen om je te helpen wanneer je de weg vraagt. Als je de Russische taal niet beheerst, is het verstandig om van tevoren op zijn minst het alfabet te bestuderen. Het Cyrillisch schrift, waarin het Russisch geschreven wordt, vertoont sterke gelijkenissen met het Grieks schrift en enige kennis hiervan is in de metro van Moskou en St.-Petersburg handig.
Het is dus zeker aan te bevelen u thuis alvast te verdiepen in dit Russisch alfabet (Cyrillisch alfabet), bijvoorbeeld via de site http://www.russischetaal.org/alfabet.html.
 
Bagage en kleding
Houdt u rekening met eventuele kledingvoorschriften voor de bezoeken aan de diverse kathedralen/kloosters.
In voorkomende gevallen dient u de armen/benen bedekt te houden en dienen de dames het hoofd te bedekken met bv. een sjaaltje.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van de foto- en visumpagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
Paspoort: 
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. Tevens moeten er nog twee lege bladzijden naast elkaar zijn voor het visum. 
Visum: 
Het Russische visum zal Sovjet Reizen voor u regelen i.v.m. de benodigde uitnodigingsbrieven en vouchers. 
Voor het verkrijgen van het Russisch visum moeten deelnemers ook een bewijs overleggen waaruit blijkt dat de reiziger gedekt is voor medische kosten in de Russische Federatie. Dit bewijs kan helaas niet zijn: polissen, polisbladen, polisvoorwaarden etc. Het moet een separate verklaring zijn van de verzekeringsmaatschappij waarin de naam van de reiziger voorkomt, en de vermelding dat deze persoon een polis heeft die dekking geeft voor medische kosten, en dat die dekking geldig is voor de Russische Federatie. Aanduidingen als "Rusland", of "Wereldwijd" worden niet geaccepteerd. Dit betekent dus concreet dat de reiziger zelf een dergelijke brief bij zijn verzekeringsmaatschappij moet aanvragen, en mee moet sturen met het paspoort bij de aanvraag van de visa. Voor reizigers die via Sovjet Reizen hun reisverzekering afsluiten regelt Sovjet Reizen deze formaliteit.
 
De deelnemers aan onze reizen ontvangen na inschrijving de benodigde visumformulieren en nadere informatie over de te volgen procedure.
 
Douanebepalingen: 
Voordat u de Russische douane passeert, moet u een aankomst- en vertrekregistratieformulier invullen; dit wordt afgestempeld bij aankomst en dient u het tot het einde van de reis goed te bewaren. Meestal wordt dit formulier in het vliegtuig aan u overhandigd (het kan zijn dat u het formulier al voorgedrukt ontvangt van de douanebeambte), anders kunt u ze nog verkrijgen op de luchthaven van Moskou. Bij vertrek uit Rusland vult u het vertrekformulier in, dat u samen met het eerste (afgestempelde aankomstformulier), inlevert bij de douanebeambte. Het invoeren van vers fruit en groente is verboden, evenmin als drugs en wapens. Over het algemeen is het meenemen van een liter sterke drank en 250 sigaretten toegestaan. U mag een geldbedrag van omgerekend ca. € 10.000,- in Rusland in en uitvoeren. 
Voor het uitvoeren van antiek, munten, muziekinstrumenten, edelmetalen, kunstwerken, sieraden en boeken die voor 1975 zijn uitgegeven moet toestemming gevraagd worden bij het ministerie van Cultuur in Moskou (ul. Neglinnaya 8/10, kantoor 29) of Sint-Petersburg (Malaya Morskaya ul.17).
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, maar in de regel moet er wel voor bijbetaald worden. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monnik is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Rusland is de roebel (RUB). Op 01-11-2019 was de waarde van een euro ongeveer 70 RUB. De roebel bestaat uit 100 kopeken. In de praktijk zul je deze laatste niet gebruiken. Er zijn munten van 1, 2 en 5 roebel en bankbiljetten van 10, 50, 100, 500 en 1000 roebel. 
In Moskou en St.-Petersburg kunt u met een pinpas geld halen en met een creditcard grotere uitgaven doen. De bankautomaten bevinden zich bij vrijwel elk metrostation, verschillende plaatsen op straat en bijna binnen elk hotel. Cash geld blijft het makkelijkst, want travellercheques worden slechts beperkt geaccepteerd en het is zeer ongunstig om deze te verzilveren. Oud uitziende of gescheurde biljetten kunnen geweigerd worden. Op de internationale luchthaven van Moskou kun je met alle betaalmiddelen terecht. Hier kunt u ook Roebels aanschaffen evenals in de wisselkantoren (obmen valjoeti), maar bekijk de wisselkoersen van te voren goed, want wisselkoersen kunnen verschillen van plaats tot plaats. Banken zijn vaak alleen van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 17.00 uur. Wisselkantoren houden winkelopeningstijden aan en zijn vaak ook op zaterdag en zondag geopend. Bij het geld wisselen dient u het paspoort te tonen. Wellicht overbodig te zeggen, maar wissel nooit geld op straat. Het is officieel niet toegestaan aankopen te doen in buitenlandse valuta.
 
Let wel op!! dat u ervoor zorgt dat de pinpas geldig zal zijn in Rusland. Neem contact op met uw bank, zodat u er zeker van bent, dat u geld kunt opnemen bij de banken in Rusland. 
 
Zakgeld 
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw lunches, drankjes, optionele excursies en fooien. Het bedrag dat u uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van uw uitgavenpatroon. Het prijsniveau in Rusland ligt iets hoger dan thuis. De gemiddelde kosten per dag bedragen ongeveer € 50 per persoon.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Rusland om een fooi achter te laten, de richtlijn hiervoor is ca. 10% van het rekeningbedrag. Onze gidsen en chauffeurs in zowel Moskou en Sint-Petersburg verwachten aan het einde ook een fooi als zij het werk goed hebben gedaan. De fooi van de gids ligt ongeveer tussen de € 2,- en € 5,- per persoon per dag. 
 
Gezondheid
Wie in Rusland met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waarop gelet moet worden.
 
Reisapotheek: 
In de steden is er eigenlijk bij elke hotellobby wel een apotheekkiosk te vinden. Hoewel er in zowel Moskou als Sint-Petersburg voldoende apotheken zijn, doet u er verstandig aan een kleine reisapotheek mee te nemen met pleisters, thermometer, jodium, pijnstillers, zonnebrandmiddel, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET, een jeukverzachtende stift of zalf en middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Medicijnen dient u ten alle tijden in uw handbagage te vervoeren. 
 
Vaccinaties: 
De informatie betreffende vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Post, internet en telefoon
Post: Post van Moskou en Sint-Petersburg naar Nederland of België doet er twee tot drie weken over. Brievenbussen zijn lichtblauw van kleur.
Internet: U kunt gebruik maken van het internet vanuit uw hotel, bij Post International, de vele internetcafés. In veel restaurants kunt u gebruik maken van Wifi internet.
Telefoon: Vanuit Moskou, Sint-Petersburg kunt u vanuit de telefooncellen makkelijk naar huis bellen, ook vanuit de hotellobby. Telefoonkaarten zijn te koop in de metrostations (vraag een kaart met een minimum bedrag van 100 roebels), bij kiosken en op postkantoren, maar niet alle kaarten werken in alle telefoons. Telefoneren vanuit de hotelkamers is erg duur en wij raden dat af. Wat betreft GSM: bij uw provider kunt u informeren wat de kosten zijn om in Rusland te bellen en gebeld te worden. Rusland heeft het internationale landennummer 007, Nederland 0031, België 0032.
 
Diversen
Bij de toegang tot b.v. de Hermitage of het Kremlin kunnen grote tassen of rugzakken geweigerd worden; u kunt deze dan ter plaatse tegen betaling veilig opbergen.
 
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in de grote steden van Rusland is goed geregeld. In Moskou en Sint-Petersburg rijdt de metro die regelmatig vertrekt. Indien u tussen 2 steden in Rusland reist, kunt u dit het beste doen met de trein of met een binnenlandse vlucht. Dit is afhankelijk van de afstand dat u wenst te overbruggen. De Russen zijn erg stipt en er komen weinig vertragingen voor. Zorg dan ook altijd dat u op tijd aanwezig bent voor uw trein. 
 
Kaarten voor voorstellingen
In Rusland is er een levendige handel in kaartverkoop voor ballet en theater voorstellingen. Op het moment dat u akkoord gaat met de prijs van een entreekaartje, zit u hieraan vast ongeacht de officiële gepubliceerde prijs. U kunt er altijd voor kiezen om zelf naar het theater te gaan. Sovjet Reizen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de verkoop en aankoop van dergelijke kaarten. Elke tussenpersoon, inclusief gids, wil hieraan geld verdienen en dit is gebruikelijk in de Russische cultuur. 
 
Veiligheid
Op straat is het in Rusland veilig. Neem altijd uw paspoort met de registratiekaart mee als u uw hotel verlaat. In verband met de veiligheid in de grote steden kunt u op straat aangehouden worden door de Russische politie. U wordt dan verzocht uw paspoort met een registratiestempel (die krijgt u bij aankomst in het hotel) te tonen. Er lopen soms beveiligingsagenten rond in winkels en hotels. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel eens voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten. Sluit in de nachttrein van Moskou naar Sint-Petersburg de coupédeur af met de grendel. Voorwerpen van waarde kunt u veilig in de kastjes van de onderste bedden of in het bagagerek boven de deur van de coupé bewaren. Diefstal kan voorkomen, met name in en nabij de metro of in een mensenmassa. Let in Rusland, net als thuis, op uw waardevolle spullen. Houd paspoort, geld en andere reisdocumenten altijd veilig bij u of laat ze achter in de kluis van het hotel. Het is aan te raden, een aparte portemonnee te hebben met kleingeld, zodat u niet steeds met grote biljetten hoeft te betalen. Toch zal Rusland beslist geen land zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Trinity-Sergiev klooster in Sergiev-Posad
- Bolgar historisch en architectonisch complex
- Kerk van de Hemelvaart in Kolomenskoye
- Citadel, de oude stad en het fort van Derbent
- Novodevichy klooster
- Het Kremlin van Kazan
- Historisch stadscentrum van Sint-Petersburg met zijn monumenten
- Historische monumenten van Novgorod en omgeving
- Historisch centrum van Yaroslavl
- Kizhi
- Kremlin en Rode Plein in Moskou
- Witte monumenten van Vladimir en Suzdal
 
Nationale feestdagen
Russische feestdagen hebben zowel een christelijke, een heidense als een nationalistische en communistische oorsprong. De ‘rode’ feestdagen zijn sterk op hun retour, terwijl de christelijke steeds meer een vooraanstaande plaats innemen in de samenleving. Veruit de belangrijkste feestdag is de nieuwjaarsviering, die onder het communisme de plaats van het orthodox-christelijke kerstfeest innam, omdat dit verboden werd. Inmiddels mag het orthodox-christelijk kerstfeest weer gevierd worden en dat gebeurd op steeds grotere schaal op de nacht van 6 op 7 januari. Dit geldt ook voor het orthodox-christelijke paasfeest. De viering hiervan is een indrukwekkend ritueel dat al ’s avonds begint met het eten van oud-Russische gerechten als Tvorok Pascha en Koelisj. Daarna gaat men naar een kerkdienst en wordt er driemaal om de kerk gelopen en zingen ze liederen. Ook de volgende dag zijn er veel kerkdiensten. Tegenwoordig wordt de Dag van de Lente en de Dag van de eenheid van het volk gevierd op 4 november en de dag van de verzoening en samenwerking op 7 november. Andere belangrijke feestdagen zijn onder meer 21 februari, dag van de beschermers van het vaderland, 8 maart internationale vrouwendag en 9 mei, de dag van de overwinning
Belgische ambassade Moskou
Malaja Moltsjanovka 7, 121069 Moskou, tel: +7-495 7800331, 
@: Moscow@diplobel.org, www.diplomatie.be/moscownl/default.asp 
 
Russische ambassade in Brussel 
Avenue de Fré 66, 1180 Brussel, tel: 02-3743400, 
@: amrusbel@skynet.be, www.belgium.mid.ru/roscentr_ned.html 
 
Nederlandse ambassade Moskou
Kalasjni Pereoelok 6, 131000 Moskou, tel: +7-495 7972900, 
@: mos@minbuza.nl, www.netherlands-embassy.ru
 
Nederlands consulaat Sint-Petersburg
Naberezjnaja reki Mojki 11, 191186 Sint-Petersburg, tel: +7-812 3340200, 
@: pet@minbuza.nl, www.nlcg.spb.ru
 
Russische ambassade Den Haag
Andries Bickerweg 2, 2517 JP Den Haag, tel: 070-3468888, 
@: ambrusnl@euronet.nl, www.netherlands.mid.ru/eng.html 
 


Visumverzorging voor Rusland - Nederlandse nationaliteit

Laat uw visum voor Rusland door Sovjet Reizen verzorgen, een verstandige keuze! Zo bent u er zeker van dat uw visum correct en binnen de termijn afgegeven wordt. 

Upgrade nachttrein 1e klas couchette

Upgrade nachttrein 1e klas couchette